Descoperirea Vărului Pămntului este un punct de referință n căutarea formelor de viață extraterestre

Astronomii au anunțat că au găsit primul Văr al Pămntului o planetă cu dimensiunea similară Terrei, denumită Kepler-186f, care ar putea fi capabilă de susținerea formelor de viață. Descoperirea ntărește ideea că Pămntul nu este un loc att de unic și că mediile locuibile ar putea fi destul de răspndite prin galaxia noastră, spun experții.
Descoperirea stabilește faptul că planetele de dimensiunea Pămntului pot exista n zonele locuibile ale altor stele, a declarat Douglas Hudgins, cercetător n programul pentru explorarea exoplanetelor la Divizia de Astrofizică a NASA (zona locuibilă este definită ca fiind distanța față de o stea n care apa n formă lichidă ar putea exista).
Kepler-186f este mai mult un văr al Pămntului, nu un geamăn, pentru că orbitează o pitică roșie, un tip de stea mult mai mic și mai puțin strălucitor dect Soarele. Noua exoplanetă este, probabil, unul dintre numeroșii veri ai Terrei din galaxie, spun cercetătorii.
Există 100 de miliarde de stele n galaxia noastră, iar șapte din 10 sunt pitice roșii, a spus membrul echipei care a descoperit Kepler-186f Thomas Barclay. Asta nseamnă că majoritatea planetelor cu dimensiunea Pămntului din zona locuibilă se vor afla n jurul piticelor roșii, pur și simplu pentru că majoritatea stelelor sunt pitice roșii.
Kepler-186f probabil primește aproape o șesime din lumina la lungimile de undă folosite de plante pentru fotosinteză, a spus Victoria Meadows, de la Universitatea Washington. Există plante de pe Pămnt care ar fi mulțumite cu asta.
Din pricina faptului că piticele roșii sunt mai puțin strălucitoare, zonele lor locuibile sunt destul de apropiate de acestea, prezentnd anumite obstacole pentru emergența sau persistența vieții
De exemplu, unele planete din jurul acestui tip de stele ar putea avea o rotație sincronă, asemenea Lunii n jurul Pămntului. Cercetătorii credeau că rotația sincronă ar face ca o astfel de planetă să nu poată găzdui forme de viață, pentru că ar avea o emisferă cu temperaturi extrem de mari, n timp ce cealaltă ar fi nghețată. Dar studiile recente sugerează că aerul sau curenții de apă ar putea transporta căldura n jurul unei planete de acest tip, echilibrnd temperaturile.
Aflndu-se n apropiere de stea, planeta ar putea fi expusă și la erupții solare puternice. Dar asta nu este o problemă majoră pentru toate planetele din jurul piticelor roșii.
Kepler-186f orbitează o pitică roșie mai veche și mai liniștită. ncă are erupții, dar nu sunt gigantice și nici numeroase un pic asemenea Soarelui, a spus Meadows.
Pe scurt, planetele care nu sunt gazoase și care orbitează cele mai comune stele din galaxie ar putea fi locuri prielnice pentru forme de viață.
Nu există niciun motiv serios pentru moment să credem că planetele din jurul piticelor roșii nu ar putea fi locuibile, a spus Meadows
Astronomii vor fi curioși pentru a afla mai multe despre Kepler-186f. Aflată la 490 de ani-lumină distanță, planeta este prea ndepărtată pentru caracterizări detaliate cu instrumente puternice, cum este Telescopul Spațial James Webb (TSJW), care va fi lansat n 2018.
Dar o altă misiune NASA, numită Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), ar trebui să descopere multe astfel de planete, după ce va decola n 2017. TESS va vna planete aflate la mai puțin de 100 de ani-lumină de Pămnt destul de aproape pentru ca TSJW să le poată scana atmosferele pentru oxigen, metan și alte gaze care ar fi putut fi produse de organisme vii.