Sony devine un concurent serios pe piata foto, desi a pornit mai tarziu in cursa.
Dupa ce au scos primul aparat compact fullframe si cele dintai aparate mirrorless la fel de fullframe, mai nou, zvonurile dau ca foarte probabila aparitia, in a doua jumatate a acestui an, a unei camere in format mediu, asa cum au Leica, Pentax sau Hasselblad, dar sensibil mai ieftina. Ok, adjectivul "ieftina" trebuie luat in serios doar de cei care traiesc prin vestul civilizat, intrucat un mirrorless fullframe de la Sony cu obiectivul de kit bate undeva pe la 2.000 de euro.
Formatul ales inseamna un senzor cu aproximativ 70% mai mare decat unul de pe aparatele full-frame actuale.
Ar putea deveni interesant trendul, in sfarsit asistam la o lupta intre senzori si nu intre megapixeli sau alte chestii la fel de inutile.
Deocamdata, marile case, Canon si Nikon, nu au raspuns nici la compacta, nici la mirrorless-urile cu asemenea senzori propusi de Sony.Ba din contra, mai ales la capitolul mirrorless ambele stau ridicol: Canon EOSM are fix 3 lentile dedicate, plus una -mediocra, dupa specificatii- in pregatira, iar cu adaptor devine chiar mai lent decat deja este (sunt patit!), iar Nikon e foarte rapid, dar are senzor mic (pastrat cu o incapatanare demna de o cauza mai buna) si nu sta nemaipomenit la detalii.
Avantajul urias al unei camere mirrorless cu un senzor ca acela propus de Sony este, evident, dat de raportul dintre calitatea finala a fotografiilor si greutatea redusa a aparatului, coroborat, in parte, si cu pretul, ceva mai redus decat in cazul Hasselblad sau Leica.
Dezavantajul, la fel de clar, este faptul ca obiectivele compatibile vor fi, cel putin o vreme, foarte slab diversificate.

Castigul pentru fotografi e usor de intrezarit, din legea economica data de cerere si oferta. Acum sa vedem cat e adevar si cat marketing.
Sursa de informatii: sonyalpharumors