Gazonul prima fertilizare la gazon pentru o reluare optimă a vegetaţiei Atelier pentru luna martie sau aprilie.

Gazonul are nevoie la nceputul primăverii de o minimă ngrijire pentru o reluare optimă a vegetaţiei. Semănarea golurilor, o fertilizare suplimentară sunt lucrări absolut necesare n această perioadă.
n zona de sud a ţării această lucrare poate ncepe din martie, iar n jumătatea de nord a ţării se poate face şi n aprilie. Gazonul are nevoie pentru a-şi relua creşterea de o minimă fertilizare cu ngrăşăminte cu eliberare lentă mprăştiate manual, sau mecanizat dacă aveţi o suprafaţă mai mare. Această fertilizare trebuie făcută nainte de prima tăiere a gazonului, pentru a avea de la nceput o creştere sănătoasă şi bogată, echilibrată, şi pentru a suporta mai bine prima tăiere. De aceea, dacă aruncaţi un ochi prin grădină odată cu primele zile mai calde de primăvară, această mprăştiere trebuie făcută cu puţin timp nainte de a şi relua creşterea, o distribuire foarte trzie a acestei fertilizări va avea ca afect o pornire mai trzie şi o tundere deasemeni mai trzie.. Alegeţi un ngrăşămnt bogat n azot, cu eliberare lentă, nu exageraţi cu o cantitate foarte mare pentru a nu provoca daune, pentru acest lucru cereţi detalii de la magazinul agricol de unde achiziţionaţi ngrăşămintele.
Una din lucrările ce trebuiesc efectuate n această perioadă este nsămnţarea eventualelor goluri n gazon, la o privire atentă veţi vedea că sunt unele mici goluri negre n gazon provocate atacul anumitor agenţi patogeni pe timpul iernii ce au distrus vechiul covor de iarbă. Pentru remediere, totdeauna semănaţi cu acelaşi tip de seminţe care le-ţi folosit la nfiinţarea gazonului, pentru a avea acelaşi tip de covor ierbos. nainte semănare porţiunile mici de de pete negre de pămnt lucraţi-le cu o cazma, sau cu o sapă mai mică, printr-o uşoară săpare , mărunţire şi nivelare, eliminare a eventualelor rădăcini sau gunoaie. După aceea puteţi semăna seminţele distribuindu-le uniform , şi la urmă acoperiţi-le cu puţin nisip , sau pămnt negru de grădină mărunţit. Timpul de ncolţire al seminţelor depinde foarte mult de zona n care locuiţi şi de căldura de afară, teoretic n maxim 10 zile ar trebui să răsară noile pete de gazon. Nu trebuie să vă faceţi probleme cu faptul că arată mai mic şi sărăcăcios la nceput pentru că n scurt timp l va ajunge pe celălalt iar prima tundere va egaliza situaţia.
Cum rezolvăm semănarea pe terenurile n pantă?
Se poate ntmpla să avem goluri şi pe terenurile n pantă, sau chiar la nfiinţarea gazonului , tehnica este aceeaşi, nsă nu este uşoară, mai ales n perioadele ploioase atunci cnd acţiunea apei, n unele cazuri ploaie torenţială, poate genera aluviuni ce ndepărtează seminţele de pe teren, lăsnd nişte goluri, sau chiar şanţuri ce strică aspectul şi va dăuna covorului de iarbă.
Pentru a prentmpina această problemă , mai inti de toate trebuie să se pregătească terenul cu prelucrarea generală şi apoi se trece la o mpărţire a lui pe zone,zone mai mici pentru plantare. Cel mai bun mod este de a mpărţi spaţiul n benzi orizontale de la partea de sus a pantei spre partea inferioară, pentru a putea nsămnţa progresiv, dacă panta este foarte mare, dacă nu este mare şi suprafaţa permite o nsămnţare totală atunci se poate face toată suprafaţa. Cnd am terminat de prelucrat terenul, mărunţit şi nivelat n mod absolut perfect puteţi trece la nsămnţarea seminţei, manual n benzi paralele, apoi perpendicular pe ele un alt rnd de semănar. După semănare suprafaţa respectivă trebuie acoperită cu un strat fin de pămnt amestecat cu nisip, n aşa fel nct suprafaţa să rămna la fel de uniformă. O operaţie la fel de importantă este tasarea siprafeţei, cu o scndură, sau cu un rulou dacă suprafaţa este mai mare. Această operaţie trebuie efectuată corespunzător pentru a compacta foarte bine solul, eventual chiar de mai multe ori . n final , nainte de o udare fină, se va proteja suprafata cu un material neţesut pentru a lăsa lumina, aerul şi apa să treacă, prevenind precipitarea fluxurilor şi formarea de şanţuri n pămnt n cazuri de ploi torenţiale. Acest material neţesut poate rămne n vigoare pnă cnd sunt seminţele germinate respectiv iarba creste la o lungime de 5 8 cm, după care puteţi să o scoateţi sau să rămnă acolo. Călcarea covorului nou creat ar trebui să fie evitată pnă cnd suprafaţa de iarbă devine compactă şi acoperirea este bună, deasemeni trebuie evitat n primele luni călcarea sau tunderea pe timp umed sau cnd terenul este ud de la ploi .
O variantă mai scumpă nsă de formare a covoarelor de iarbă pe terenurile n pantă este acoperirea suprafeşei cu rulouri de gazon şi fixarea lor mecanică. Este o variantă mai rapidă, dar la fel trebuie evitată călcarea ierbii cteva luni de zile pentru o nrădăcinare corectă. n imaginile alăturate sunt nfăţişate acoperirea unei suprafeţe n pantă destul de mare prin rulouri de gazon, lucrare efectuată de firma noastră la amenjarea unei cascade ntr-un parc public.