LUCRARI DE PRIMAVARA in GRADINA


Lucrari de sezon in gradina incep primavara devreme cand dispare zapada iar in timpul zilei sunt ore cu temperaturi pozitive. De obicei la sfarsitul lunii februarie sau inceputul lunii martie natura incepe sa-si schimba hainele. Dispare zapada si ziua temperaturile urca deja, deci e timpul ca gradina sa-si ia hainele de primavara.


Aerisire si scarificare gazon – reabilitarea de primavara


Ca sa avem un gazon cat mai frumos tot anul, trebuie sa facem o scarificare si aerisire gazon, astfel incat oxigenul si apa sa intre mai usor la radacini. Reabilitarea gazonului include si alte lucrari de sezon pe langa acestea, de exemplu suprainsamantare. Cca 5-10% din radacini mor in fiecare an, de aceea pentru a acoperi acest deficit este nevoie sa facem o suprainsamantare. Este recomandat sa se faca cu masina de imprastiat seminte si ingrasaminte, astfel acoperim uniform tot terenul. A treia lucrare din capitolul de reabilitare gazon este ingrasamantul de primavara care ajuta gazonul sa se intareasca repede si sa inceapa sa creasca.


Prevenirea daunatoarelor la pomi si plante ornamentale


De cele mai multe ori cand un pom fructifer sau o planta ornamentala moare, proprietarul spune ca nu ia placut locul. Este insa foarte important sa tratam plantele la orice neregula care apare pe aceasta.


Primavara apar cele mai multe boli pe frunze, pe crengi, pe trunchi sau la nivelul solului atat la plantele ornamentale cat si la pomi fructiferi. Este de stiut insa ca aceste daunatoare, boli se pot preveni inca dinainte sa mugureasca cu tratamente speciale fitosanitare prescrise de ingineri horticultori intre pe langa celelalte lucrari de sezon de primavara. In cazul in care se face prevenirea daunatoarelor la timp, riscul aparitiei scade semnificativ, iar daca totusi apar si dupa acesta, tratamentul pentru combaterea acestora o sa fie mult mai usoara si eficienta.


Pornirea sistemului de irigat


Lucrari de sezon - pornire sistem irigatOdata cu aparitia temperaturilor mai ridicate gazonul are nevoie de apa asa ca putem sa pornim sistemul automat de irigatii, cu reducerea nivelului de udare (scaling option %) la 30-50%. Se verifica legaturile electrice, senzorul de ploaie respectiv electrovalvele, totul trebuie sa functioneze bine. Se testeaza zonele de udat si daca trebiue se fac si schimbari de duze, se regleaza aspersoarele, unghiul de stropire, raza de actiune si directia de udat.