Scandal de sute de milioane de euro n Franţa: Canal Plus a dat n judecată beIN Sport şi cere daune de 293 de milioane de euro

Pătrunderea pe piaţa franceză a televiziunilor din sport a qatarezilor de la Al Jazeera, prin posturile beIN Sport a declanşat un adevărat război mediatic n Hexagon. n scurt timp, postul deţinut şi operat de Qatar Sports Investments, firma care deţine şi clubul de fotbal PSG, a preluat drepturile de televizare pentru Ligue 1, Serie A, Cupa Spaniei, MLS şi Championship, liga secundă din Anglia.
Ofensiva puternică a qatarezilor a deranjat puternic postul Canal Plus, controlat de firma franceză Vivendi, care a cerut Ministerului Sportului din Franţa să interzică participarea postului beIN Sport la următoarea licitaţie pentru drepturile TV ale Ligue 1. Motivul? Exact implicarea QSI att n conducerea postului beIN Sport, ct şi n cea a clubului PSG. Imediat, Frederic Thiriez, preşedintele Ligii din Franţa, a refuzat să le facă pe plac celor de la Canal Plus, spunnd că Liga vinde drepturile, nu PSG.

Doar că ofensiva francezilor nu s-a oprit aici. BFM Tv, o televiziune de business din Franţa, a anunţat ieri că postul Canal Plus şi-a dat n judecată rivala, cernd daune de 293 de milioane de euro pentru concurenţă neloială. Din suma cerută, 262 de milioane reprezintă pierderile Canal Plus după apariţia pe piaţă a postului qatarez.

Acţiunea a fost depusă la tribunalul comercial din Nanterre anul trecut şi se referă la suma pe care beIN Sport o cere cabliştilor pentru a fi difuzat n respectivele reţele. Potrivit calculelor făcute de petenţi, beIN Sport practică un preţ n neconcordanţă cu costurile pe care le are. Astfel, pentru a reuşi un break-even n exerciţiul financiar, beIN Sport ar trebui să aibă fie un preţ de 30 de euro per abonat n cazul n care ar avea 4 milioane de abonaţi, fie 18 euro pe abonat, cu 2 milioane de abonaţi. n acest moment, postul qatarez are doar 1,7 milioane de clienţi. Pierderile pe care beIN Sport le-ar avea pnă n 2020 dacă ar păstra actuala reţetă financiară ar fi de 2 miliarde de euro, se arată n plngerea făcută de Canal Plus.

http://www.prosport.ro/sport-life/sc...-euro-12248598