Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 3 of 3
 1. #1
  Junior Member Teacher
  Join Date
  Sep 2013
  Posts
  320
  Posts Thanks / Likes

  Default Consiliul Concurenței vrea must carry și pe DTH

  Consiliul Concurenței vrea must carry și pe DTH. Insituția a declanșat o investigație pe acest subiect.Consiliul Concurenței a pornit o investigație ce vizează o posibilă discriminare n cazul aplicării principiul must carry din Legea Audiovizualului, ntruct este valabil doar pentru cablul, nu și pentru serviciile DTH (satelit).


  Investigația a venit ca urmare a două plngeri adresate n 2012, de către doi distribuitori de servicii (RCS&RDS și Focus Sat).

  Instiuția va audia săptămna viitoare Consiliul Național al Audiovizualului pe marginea acestui subiect și a cerut și un punct de vedere scris ce urma să fie votat astăzi de către membrii CNA, nsă subiectul a fost amnat.


  Audierea are ca obiect dezbaterea pe marginea Raportului asupra investigației privind posibila ncălcare a art 9 din Legea Concurenței de către Consiliul Național al Audiovizualului, prin emiterea de către această instituție a deciziei 72/2012 ale cărei prevederi limitează autonomia comercială a ntreprinderilor și stabilește condiții discriminatorii pentru activitatea acestora, se arată n comunicarea trimisă de Consiliul Concurenței.  Consiliul Concurenței a mai precizat că tot regimul must carry trebuie reconsiderat și n acest scop se va adresa Guvernului și Parlamentului pentru a se iniția o modificare a legii audiovizualului, a explicat Petre Dincă, consilier CNA, n fața membrilor.

  Irina Vrlan, director juridic UPC: Aș vrea să punctez trei aspecte. Noi am depus puncte de vedere și la Consiliul Concurenței și la CNA. Primul se referă la neutralitatea tehnologică. Nu e justificat să aplicăm principiu must carry n funcție de tehnologie. Al doilea este diferența de tratament care are consecințe asupra consumatorului. Dacă facem diferențe ntre cablu și DTH atunci această diferență se va reflecta n costul serviciului către consumator. Susținem reducerea numărului de canale must carry. Cred că trebuie revizuit art 82 n ntregime. Suntem una dintre țările cu cel mai mare număr de posturi must carry.

  Lorand Turoș, membru CNA nțeleg că susțineți intrarea must carry la DTH. n viziunea dumneavoastră, cine ar trebui să susțină costurile uplink. Cine plătește factura pentru ridicarea semnalului


  Irina Vrlan Factura este suportată de furnizorul de servicii DTH.

  Lorand Turoș Dacă ne uităm n această listă de 24 de posturi, 11 posturi au un rating de sub 0,1. Obligăm caliștii să diferențieze niște posturi care nu prea au audiență și nu au nici alte criterii de departajare.

  Răsvan Popescu, membru CNA Cred că suntem n situația de a adopta niște observații pe care să le trimitem Consiliului Concurenței. Ct privește fondul problemei, n eventualitatea n care apare o inițiativă de modificare a legii audiovizualui, sigur că putem să facem o dezbatere publică, care să fie un fel de aviz la acel proiect de modificare.

  Ce este principiul must carry

  Principiul must carry este prezent n Legea Audiovizualului, Art. 82, și prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă n oferta lor programele televiziunii publice și posturile private aflate sub jurisdicția Romniei, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare. n prezent, principiul nu este aplicat și operatorilor DTH.

  Ce spune articolul 82:


  Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicații electronice, cu excepția celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligația să includă n oferta sa serviciile de programe ale Societății Romne de Televiziune destinate publicului din Romnia, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția Romniei, n limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum și serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care Romnia este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență.

 2. #2
  Strajernic Expert
  Join Date
  May 2007
  Posts
  3,940
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Ar fi un proiect bun modificarea si aplicarea principiului must carry pe satelit, dar cu conditionarea ca o parte din costurile uplinkului sa fie suportate de catre producatorul de content TV...
  Telekom Romania - Consultant vanzari ! OFERTE Personalizate -FTTx, xDSL, NON-FTTx, PORTARE !
  Ech Recep - DM800SE, TRIAX, DM3800, DTH - TELEKOM, DIGI, FocusSat, Akta , GSM - Telekom, DIGI ,Vodafone !

 3. #3
  Time to update ? Mentor
  Join Date
  Oct 2003
  Location
  Global Village
  Posts
  603
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Daca aș putea vota direct pentru unele moficari legislative n aceasta privință, as vota pentru desființarea principiului must-carry.

  Este un principiu impotriva oricarei legi de bază a economiei de piață. Poate aș accepta existența lui doar pentru televiziunile naționale, chiar daca ar fi o exceptie neconcurentială, dar care ar avea la baza un argument obiectiv: taxa radio-tv plătită de romni, pentru care romnii ar trebui să primeasca in schimb ceva, mai exact canalele TVR pe care le platesc lunar. Desi cred ar trebuie desfiintata si aceasta taxa radio-tv, fiindca e forțată și deci neconcurențială.

  Pe de alta parte, cei care initiaza astfel de proiecte, au oare in vedere si costurile de uplink la satelit pentru respectivele canale din lista must-carry ? Sunt costuri semnificativ mai mari decat cele pentru redistributia acelorasi canale printr-o retea terestra proprie, de exemplu de cablu tv sau fibra optica.

  Sau poate ne lanseaza guvernul un satelit exclusiv romanesc, cu tranpondere free pentru oricine doreste sa transmita prin satelit ( inclusiv DTH-uri )? Bineinteles ca nu. Ideea e alta.... Știu, unora le-ar conveni să transmita DTH-urile, pe cheltuiala proprie, obligate de un astfel de principu must-carry pentru satelit, toate televiziunile cu audienta ce tinde spre zero...

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top