Ieri, Agenția Spațială Europeană a trimis ultima comandă către telescopul spațial Planck, finalizānd o misiune de patru ani și jumătate pentru a analiza Radiația Cosmică de Fond (CMB), lumina emisă imediat după Big Bang. Planck va intra acum īntr-o stare de hibernare permanentă și va fi pus pe o orbită īn jurul Soarelui.

De la lansarea lui, din 2009, Planck a măsurat micile diferențe din temperatura CMB. Măsurătorile i-au ajutat pe oamenii de știință să alcătuiască o imagine timpurie a Universului, o hartă a primelor condiții după Big Bang. Dar īn ianuarie 2012, telescopul a rămas fără fluid de răcire pentru a menține Instrumentul de Frecvență Īnaltă la temperatura de -273,15 grade Celsius, temperatură necesară pentru a-i permite telescopului să distingă īntre fluctuațiile din temparatura CMB.

Cānd prima imagine integrală realizată din datele colectate de Planck a fost dată publicului īn luna martie a acestui an, aceasta redefinit vārsta Universului, descoperindu-se că are cu 100 de milioane de ani mai mult decāt s-a estimat inițial. Mai mult, datele colectate de Plank ne-au ajutat să recalculăm cantitatea de materie neagră existentă, spre comparația cu materia „normală”. Īn plus, grație telescopului, am putut crea cel mai elaborat catalog al roiurilor de galaxii din Univers și am putut identifica locuri īn care se pot naște stele īn viitor.

Īn acest moment, chiar dacă Planck s-a oprit din colectarea datelor, cercetătorii mai au mult de analizat. Următorul set de date al misiunii va fi dat publicului īn 2014. „Planck ne-a oferit o privire proaspătă asupra materiei care alcătuiește universul nostru și modul īn care acesta a evoluat”, a declarat Jan Tauber, cercetător īn cadrul misiunii Planck. „Dar īncă muncim din greu pentru a īnțelege expansiunea Universului dintr-un punct infinit de mic la dimensiunea extraordinar de mare pe care o are acum, detalii pe care sperăm să le putem īmpărtăși īn anul următor”

sursa :
http://www.scienceworld.ro/stiri/adi...eri-12912.html