Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.


Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 100 EUR (100%)
Donate to support this site...

Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 31
  1. #1
    Member Mentor
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    979
    Posts Thanks / Likes

    Default LNB Dual Band C/Ku si Vu+Uno

    Salut,
    Am un lnb dual band, Ku si C.
    Este WSI model NS741U, adica asta: http://www.wsidigital.com/NS741U-C-K...ersal-Ku).html
    Setarile facute de mine au dus la un randament aproape zero in banda C, am agatat patru programe pe 3E, ceea ce ma face sa cred ca nu primeste curent destul.

    PLS, UNDE E GRESEALA?

    Setariile in Vu+Uno sunt asa:
    Configuration mode advanced
    Satellite (de ex Hotbird, pt ku)
    LNB LNB1
    Priority Auto
    LOF Universal LNB
    Volttage mode polarisation
    Increased Voltage no
    Tone mode Band
    DiseqC mode 1.0
    Toneburst A
    Commited DiseqC command AB
    Fast DiseqC no
    Sequence repeat no
    Command order commited, toneburst


    Iar pt LNB banda C diferite sunt asa:
    LOF C Band
    Toneburst B

    Commited DiseqC command BA

    In rest e la fel. Cele doua parti ale lnb-ului sunt unite printr-un diseq cu 2 intrari, cu care a venit in cutie.
    Multumesc!
    Multumesc,
    Scorpio


    VU+ Solo 2/ parabola 1,8m / offset 1.85m / Bucuresti

  2. #2
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    40km NW de Bucuresti
    Posts
    496
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by Scorpio View Post
    Setarile facute de mine au dus la un randament aproape zero in banda C, am agatat patru programe pe 3E, ceea ce ma face sa cred ca nu primeste curent destul.
    Ca sa fii sigur ca nu e de la diseq pune cablu direct in lnbul de banda C si apoi in cel de Ku sa vezi care este semnalul si mai apoi legi prin diseq. Pune cablul direct si regleaza lnbul in focarul antenei. Ai distanta mare de cablu pana la receptor, ce dimensiune are antena ? Pe 3E (Eutelsat 3A) e foarte puternic semnalul, plolaritate liniara deci nu trebuie placuta introdusa in lnbul de C band.

    Pentru banda Ku setarile in Vu+Uno ar trebui sa arate asa:

    LNB LNB 1
    Priority Auto
    LOF Universal LNB
    Volttage mode polarisation
    Increased Voltage yes
    Tone mode Band
    DiseqC mode 1.0
    Toneburst A
    Commited DiseqC None
    Fast DiseqC yes
    Sequence repeat yes
    Command order toneburst, commited

    Pentru C band:

    LNB LNB 2
    Priority Auto
    LOF C-Band
    Volttage mode polarisation
    Increased Voltage yes
    Tone mode Band
    DiseqC mode 1.0
    Toneburst B
    Commited DiseqC None
    Fast DiseqC yes
    Sequence repeat yes
    Command order toneburst, commited


    Vezi si ce scrie pe diseq.

  3. #3
    Member Mentor
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    979
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Multam fain!
    Antena are 1,8m, Ucraina.
    Cablul pana la ea e destul de scurt, cam 20m
    Nu are placuta in LNB.
    Multumesc,
    Scorpio


    VU+ Solo 2/ parabola 1,8m / offset 1.85m / Bucuresti

  4. #4
    Member Mentor
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    979
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Am facut setarile asa.
    Ku merge, insa in banda C nu am absolut nimic.
    Sa fie antena de 1,8m Ucraina prea mica pt banda C?
    Sa nu intre suficient curent, cu increased voltage cu tot, in partea de C band?
    Chiar NIMIC?
    Antena are semnal bun si LNB are reglajul marca Satenicu, deci sigur e bine. Cablurile care conecteaza lnb la diseq sunt schimbate ieri. Daca problema ar fi de la diseq, probabil ca nu ar functiona nici ku.
    Satellites.xml e pus tot ieri, cu split band c si ku.
    Banuiala mea este ca din setari ceva nu e ok, am black hole 2.03.
    Si mai cred ca oricat ar fi antena de mica, totusi la 1,8m ceva tot trebuie sa intre.
    Sigur gresesc undeva.

  5. #5
    Gold Member Expert
    Join Date
    Jan 1970
    Location
    cluj-napoca
    Posts
    3,328
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by Scorpio
    Setarile facute de mine au dus la un randament aproape zero in banda C, am agatat patru programe pe 3E...
    N-ai precizat daca ai receptionat in banda c doar patru programe din pachetul Lybian sau patru transponderi de pe acest satelit?Daca ti-au intrat ultimii inseamna ca totul pare corect.
    Problema la acest tip de lnb combo nu-i daca se receptioneaza sau nu ambele benzi,ci daca comutarile le faci din switch-ul intern al lnb-ului,daca-l are incorporat,sau din receptor.
    La DMX741U,pe care-l am,cu care seamana la exterior,doar partea din spate e de alta culoare,in oranj,unde e partea de receptie in Ku,pentru receptia ambelor benzi se foloseste un cablu jumper care e inclus in pachet.
    Dar mai important la versiunea veche,DMX741U,e faptul ca schimbarea de pe o banda pe alta este posibila deoarece are incorporat un switch{intern} ce face schimbare intre Ku si C.
    Nu stiu daca NS741U are acest comutator intern.Trebuie vazut in specificatia lnb-ului.Daca nu-l are,te folosesti de un comutator extern.Daca in pachet ai gasit cablul jumper{conexiunea mufei de la Ku} inseamna ca e posibil sa ai acel switch intern.Dar asta nu inseamna totdeauna ca-l si are!.Trebuie verificat.Iar daca-l are,setarea se face exact cum ti-a zis EXCALIBUR.Atunci ar trebui sa ai semnal de pe ambele benzi.
    La reglarea lui DMX741U in suport se tine seama de scala de la 30...0...30 inscriptionat in dos,lnb ce trebuie miscat de la 0 grade,fie la 12 O ,fie 6 O,ca la ceas.Nu stiu daca aceasta configurare e valabila si pentru lnb-ul tau,NS741?Trebuie citit prospectul.Poate se regleaza la alte "ore".
    Mai trebuie sa precizez un aspect la acest tip de lnb,de care,sper,c-ai tinut seama cind l-ai achizitionat:el este destinat in special pentru zonele unde transmisia este liniara atit in banda Ku cit si in C{America,Asia}Ca sa poti
    receptiona cit de cit multumitor in Europa cu placuta in ambele benzi iti trebuie o antena mare,mare de tot.Nu cred ca e suficienta 1.8 m cit este a ta.Totusi ai putea avea rezultate bune pe satelitii ce folosesc polaritatea liniara atit in C cit si-n Ku,vreo 13 in partea estica a curbei,de la 100.5E la 3.3 E,si vreo 6 in partea de vest,pina la 53 W.
    Intrucit am un DMX741U,iti pot spune din experienta ca nu-i tocmai placut sa tot scoti placuta din lnb la receptiile de pe satelitii care transmit in ambele polaritati,circulara si liniara.Si mai e un lucru,care mi s-a parut la inceput ciudat:
    ca sa pot avea semnal un semnal mai bun in banda C trebuia sa dau putin inapoi lnb-ul,adica sa ma abat cu un cm si ceva de la distanta focala.Daca faceam acest lucru pierdeam semnificativ semnal in Ku,doar pe satelitii care aveau transponderi cu
    semnal puternic imi intra semnal util.Intr-un cuvint,era problematic tot timpul ca voi receptiona ambele benzi.Si-i explicabil daca luam in considerare ca partea de receptie in Ku este in spatele lui C,la o distanta,cred,destul de mare fata de focarul
    antenei.Cei care au proiectat acest lnb combo ma vor contrazice,cu argumente intemeiate.Dar din experienta mea,si nu numai,imi vine sa trag concluzia ca acest tip de lnb nu-i pentru satelitii din Europa decit,eventual, o preocupare pentru cei care au antene mari si/sau au curiozitati....Oricum pentru antena mea de 1.5 m nu-i potrivit.Dar cu antena de 1.8 m poti spera la mai mult.Cu o placuta confectionata de tine si pus sa receptioneze doar o banda te poti folosi fara probleme de lnb,si chiar poti avea rezultate bune.Dar pe ambele benzi,e cam problematic o receptie multumitoare.
    Revenind la lnb-ul tau,mai trebuie verficate mufele{umiditate} si/sau comutatorul;se mai poate intimpla ca acesta sa nu primesca tensiunea potrivita pentru o polaritate sau alta.
    As zice dupa scurta mea experienta cu acest tip de lnb ca este o mica provocare pentru cei{din Europa}care au rabdarea si desigur si antena mare sa-l poata folosi asa cum l-a gindit producatorul.Cu sigurata nu-i pentru dx-eri chiar daca la specificatie se mentioneaza factori de zgomot mici si amplificare mare in ambele benzi,care in fond sint caracteristici mai mult comerciali si destinate,cum spuneam mai sus,pentru alte zone geografice!
    Sper ca micile mele observatii sa te ajute daca nu sa rezolvi problema,cel putin sa ai o idee cam la ce te poti astepta de la el dupa ce vei fi rezolvat problema,motiv pentru care ai si lansat acest topic.

    satelescu

  6. #6
    Member Mentor
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    979
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Multumesc mult!
    Am agatat doar pachetul libian si asta o singura data. Are un cablu care uneste lnbul ku, oranj, de cel pt banda c. Dar e oribil, nu mai intra nici macar pachetul libian, nimic, zero, nada, mort.
    M-am cam dezumflat in ce priveste banda c:
    Multumesc,
    Scorpio


    VU+ Solo 2/ parabola 1,8m / offset 1.85m / Bucuresti

  7. #7
    Member Mentor
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    979
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Mai ramane o intrebare esentiala:
    Prinde cineva ceva in banda c, la Bucuresti sau prin zona, cu o antena de pana in 2m?
    Multumesc,
    Scorpio


    VU+ Solo 2/ parabola 1,8m / offset 1.85m / Bucuresti

  8. #8
    Gold Member Expert
    Join Date
    Jan 1970
    Location
    cluj-napoca
    Posts
    3,328
    Posts Thanks / Likes

    Default

    M-am uitat mai bine la modelul tau de lnb combo.Acesta nu are comutatorul intern de care vorbeam inainte chiar daca era in cutie si cablu jumper.Nu stiu la ce-ti mai trebuie acesta devreme ce nu poti face conexiunea la lnb intre Ku si C.Va trebui sa te folosesti de comutator extern daca vrei sa tragi un singur cablu la receptor,iar in meniu setezi 0 sau A pentru Ku si 1 sau B pentru C,cum a spus colegul nostru mai sus.Si tot el ti-a sugerat sa faci test separat pe fiecare banda.Vei sti daca ai semnal de la fiecare schimbind in meniu doar setarile pentru lnb,fie in Ku,fie in C.Sa nu fi ramas configurat pentru Ku daca numai pe acesta ai semnal?Trebuie sa gasesti o explicatie pentru lipsa semnalul de pe C dupa ce l-ai avut odata? N-ai si un alt receptor sa verifici acelasi lnb setindu-l pentru diseqc A si B?
    Daca tot ai semnal in Ku,m-ar interesa sa stiu daca ai observat o inbunatatire a lui fata de lnb-urile folosite inainte?Dar in banda C cit ai obtinut?Semnalul e puternic pe toti transponderii.
    satelescu

    ps-Stiu ca nu te ajuta dar m-am gindit sa pun si poza cu lnb-ul DMX741U asa cum a fost gindit acel jumper pentru ambele bande:


  9. #9
    Member Mentor
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    979
    Posts Thanks / Likes

    Default

    In cutie, era comutatorul diseq cu doua intrari si o iesire.
    Am facut setarile sugerate, multumesc inca o data. Merge bine ku. C este,in momentul actual, zero absolut.
    Ma gandesc sa trag doua cabluri, cate unul pt fiecare banda. Pun banda c direct in televizor,ca permite satelit fta, iar ku in vu+.
    La ora asta insa cred ca deja am pierdut batalia pt banda c. Next: ka
    Multumesc,
    Scorpio


    VU+ Solo 2/ parabola 1,8m / offset 1.85m / Bucuresti

  10. #10
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    40km NW de Bucuresti
    Posts
    496
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by Scorpio View Post
    In cutie, era comutatorul diseq cu doua intrari si o iesire.
    Am facut setarile sugerate, multumesc inca o data. Merge bine ku. C este,in momentul actual, zero absolut.
    Ma gandesc sa trag doua cabluri, cate unul pt fiecare banda. Pun banda c direct in televizor,ca permite satelit fta, iar ku in vu+.
    La ora asta insa cred ca deja am pierdut batalia pt banda c. Next: ka
    Nu te da batut, pune cablul direct in lnb-ul de C band pentru teste si verifica si alti sateliti. O problema in banda C in Bucuresti sunt interferentele terestre de la internet wireless sau alte surse care afecteaza zona 3.4-3.8GHz dar e posibil sa fie si peste 3.8GHz. Testeaza si alti sateliti nu doar la 3'E. Daca nu folosesti placuta in lnb o sa ai semnal slab sau inexistent pe satelitii cu polarizare circulara deci cel mai bine testezi intai pe satelitii cu polarizare liniara. Incearca intai frecvente peste 4GHz la 68.5E, 76.5E, 83E .....

  11. #11
    Member Mentor
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    979
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Multumesc!
    Planul meu e sa fac asa:
    A) teste cu lnb banda c pus singur, deconectez ku.
    B) daca merge, solutia provizorie va fi lnb c band in televizor si lnb ku in vu +. Solutia finala va fi vu+ solo2, blocat temporar de ministerul de finante, dar fiecare tuner va gestiona o banda ca single lnb, no diseq.
    C) e de studiat si chestia cu placuta, din cate stiu vine fix intre cele doua antene interne.Daca asta ar aduce succesul pe polaritatile circulare, atunci as putea relua contraofensiva.
    Multumesc,
    Scorpio


    VU+ Solo 2/ parabola 1,8m / offset 1.85m / Bucuresti

  12. #12
    Member Mentor
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    979
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Am uitat sa precizez ca am pe bloc antene vodafone (cu cosmelia lor mi-au blocat offsetul ca sa nu mai treaca de turci...)
    Multumesc,
    Scorpio


    VU+ Solo 2/ parabola 1,8m / offset 1.85m / Bucuresti

  13. #13
    Gold Member Expert
    Join Date
    Jan 1970
    Location
    cluj-napoca
    Posts
    3,328
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by Scorpio
    Planul meu e sa fac asa:
    A) teste cu lnb banda c pus singur, deconectez ku.
    B) daca merge, solutia provizorie va fi lnb c band in televizor si lnb ku in vu +. Solutia finala va fi vu+ solo2, blocat temporar de ministerul de finante, dar fiecare tuner va gestiona o banda ca single lnb, no diseq.
    C) e de studiat si chestia cu placuta, din cate stiu vine fix intre cele doua antene interne.Daca asta ar aduce succesul pe polaritatile circulare, atunci as putea relua contraofensiva.
    A'.Este singura masura la indemina pentru a fi sigur ca ai semnal pe C-band.Trage un singur cablu de la lnb-ul de C si conecteaza-l la receptor in "IN"{intrare} Pentru reusita pune "off" la diseqc din meniu si seteaza frecventa intermediara a lnb-ului la "5150" in receptor.
    B'.Nu stiu daca televizorul tau are un tuner de satelit.Se pare ca da;asta ne lasi sa intelegem.Ti-as recomanda sa faci primul test de semnal cu receptor extern,cel cu care ai receptionat odata C-ul pentru a fi sigur ca el stie sa gestioneze semnalul si ca n-a blocat lnb-ul pe Ku!
    Sa intelegem ca ministerul respectiv ti-a blocat VU+Solo si din cauza asta esti nevoit sa recurgi la tunerul televizorului?Cam asta imi spune exprimarea ta,destul de alambicata,pentru ca nu vad legatura intre ele!Doar ultima parte ne lamureste cum intentionezi sa rezolvi problema.
    C'.Placuta dielectrica se folseste numai pentru polaritatea circulara in banda C.Pus in lnb-ul tau,atunci cu siguranta ca semnalul din banda Ku aproape ca dispare.Cu alte cuvinte cu ea in lnb nu vei receptiona semnal util in banda Ku,anulindu-l pur si simplu!Eventual vei receptiona pachetele rusesti de la 36.0 E care transmit pe polaritatea circulara in Ku-band.Daca vrei sa faci teste cu placuta alege un satelit cu semnal puternic,cum ar fi Arabsat-5C de la 20.0E.Are multe programe tv cu semnal foarte bun.Vei avea ocazia sa vezi daca placuta respectiva functioneaza,si daca da,cum?In functie de ce obti si-n caz ca esti nemultumit de ce receptionezi,atunci iei masuri "contraofensive"!N-ar fi rau sa ai la indemina o placuta confectionata de tine,cea de pastic,usor de facut,dupa recomadarile celor care au postat pe topicul sticky "Receptia in banda C" la aceasta sectiune a forumului.

    satelescu

  14. #14
    dibaci Expert
    Join Date
    Oct 2002
    Location
    44.2624 /26.10'50
    Posts
    10,801
    Posts Thanks / Likes

    Default

    @Scorpio.Am uitat sa-ti spun că m+am ngrozit ce am văzut n banda C pe amalizor.Nu există loc n bandă fără a fi vreun semnal.Toate sunt de provenienţă terestră.Adică banda C e perturbată rău de tot n Bucureşti.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

  15. #15
    Member Mentor
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    979
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Asta se poate rezolva cu:
    a) o placuta dielectric pt a avea polaritatile circulare sau trebuie
    b) o carabina cu repetite pt a distruge tot ce bruiaza C-band in zona mea?
    Dielectric nu am, dar am un Mauser L96 o frumusete, cu luneta...
    Multumesc,
    Scorpio


    VU+ Solo 2/ parabola 1,8m / offset 1.85m / Bucuresti

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Back to Top