Bărbaţi, lăsaţi barba să crească! Vă poate feri de multe probleme de sănătate

Barba nu mai reprezintă de mult timp un accesoriu excentric, dedicat exclusiv bărbaţilor boemi, aventurieri şi lipsiţi de responsabilităţi. Mai nou, barba reprezintă chiar un scut eficient īmpotriva numeroaselor afecţiuni ce pāndesc bărbaţii la tot pasul, cum ar fi cancerul de piele, astmul, răcelile sau chiar īmbătrānirea prematură.
Potrivit publicaţiei dailymail.co.uk, bărbaţii care urăsc bărbieritul au parte de o veste bună. De fapt, de cinci veşti bune īn ceea ce priveşte părul facial, şi anume:
Părul facial - o barieră naturală īmpotriva razelor solare nocive
Pe lāngă recunoscutele creme de protecţie solară, barba ar putea oferi protecţie suplimentară īmpotriva efectelor nocive ale razelor solare, ferindu-i pe bărbaţi de temutul cancer de piele, se arată īntr-un studiu realizat de cercetătorii americani.

Specialiştii au descoperit că atunci cānd faţa este acoperită de barbă sau mustaţă, persoana īn cauză este de trei ori mai protejată īmpotriva razelor nocive ultraviolete, īn comparaţie cu bărbaţii bărbieriţi, care nu beneficiază de o astfel de protecţie suplimentară. Īn plus, susţin experţii, cu cāt grosimea şi lungimea firului de păr sunt mai mari cu atāt sporeşte protecţia anti-ultraviolete.

Cu toate acestea, medicii dermatologi recomandă bărbaţilor certaţi cu aparatul de ras şi folosirea īn paralel a unei loţiuni de protecţie solară sau spray cu factor de protecţie scăzut atunci cānd se expun la soare.
Barba poate preveni instalarea astmului
Bărbaţii care se confruntă cu alergii la polen sau la praf ar putea descoperi că barba le poate fi un ajutor de nădejde īn prevenirea unor crize astmatice sau pentru ameliorarea simptomelor.

Mustăţile care se situează īn zona inferioară a nasului pot avea rol de īmpiedicare a pătrunderii alergenilor īn căile respiratorii, şi astfel se īmpiedică inhalarea acestor particule īn plămāni, ameliorānd acele simptome specifice astmului.
Barba īncetineşte procesul de īmbătrānire prematură a pielii
Părul facial poate ajuta la menţinerea hidratării pielii, protejānd-o īn acelaşi timp īmpotriva vāntului şi frigului, care pot perturba bariera de protecţie a pielii şi o pot usca. Foliculii de păr de la suprafaţa pielii ajută la crearea unui mediu optim pentru ca glandele sebacee să secrete uleiuri protectoare, care au scopul de a echilibra pH-ul pielii.
Ţine răceala la distanţă!
Se pare că părul facial crescut sub bărbie şi gāt ajută la creşterea temperaturii corporale, ferindu-vă astfel de viroze, răceli şi gripe.
Nu trebuie īnsă să neglijaţi simtomele şi să vă bazaţi doar pe barbă, ci să solicitaţi ajutorul medicului dacă simptomele nu dispar īn decursul unei săptămāni.
Barba previne iritaţiile pielii
Bărbieritul īnseamnă pentru majoritatea bărbaţilor iritaţii ale pielii, tăieturi şi piele uscată. De asemenea, “bărbieritul reprezintă de regulă principala cauză a infecţiilor bacteriene apărute īn zona gurii”, este de părere Dr. Martin Wade, dermatolog la Clinica de īngrijire a pielii şi părului din Londra. Lama de ras poate fi de multe ori cauza apariţiei iritaţiilor, a părului crescut pe sub piele şi a foliculitei, o infecţie a firului de păr care cauzează roseaţa pielii, astfel că o barbă īngrijită poate preveni astfel de probleme.