Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.


Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 100 EUR (100%)
Donate to support this site...

Results 1 to 13 of 13
  1. #1
    Time to update ? Mentor
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Global Village
    Posts
    602
    Posts Thanks / Likes

    Default 1 LNB --> 2 receptoare ?

    Am o antena offset cu HH si pozitioner Strong.

    Doresc sa folosesc acest sistem de receptie pentru a furmiza semnal catre 2 receptoare : 1 televizor cu tuner DVB-S2 si o placa SkyStar 2 HD montata intr-un pc.

    Nici televizorul si placa SkyStar nu au conector loop out.

    Exista in comert comutatoare ( chiar mecanice ) care sa imi ofere posibilitatea de a selecta receptorul catre care sa directionez semnalul ?

    Precizez ca nu am nevoie de semnal simultan pe ambele receptoare, ci alternativ, la alegere.

    In acest moment mut manual cablul de la placa SkyStar la televizor si invers, in functie de necesitati.

    M-ar interesa ca respectiva comutare sa se realizeze in conditii de siguranta tehnica si fara pierdere semnificativa de semnal.

  2. #2
    Member Mentor
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    44.0170° N, 23.3500° E
    Posts
    553
    Posts Thanks / Likes

    Default

    pune un spliter cu power pass
    Last edited by WebMan; 12th April 2013 at 01:33.
    jucaria mea

  3. #3
    Time to update ? Mentor
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Global Village
    Posts
    602
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Multumesc pentru raspuns.

    Dupa cate vad din exemplul pe care mi l-ai oferit, spliterul are Power Pass pe ambele iesiri.
    E necesar sa aiba Power Pass pe ambele iesiri pentru a functiona oricare dintre receptoare, in caz ca unul dintre ele nu este alimentat ?
    Daca nu are Power Pass pe ambele pot aparea conflicte in caz ca sunt pornite ambele receptoare simultan ( nu doresc sa le folosesc simultan, dar e posibil sa apara o astfel de situatie intamplator ) ? Sau nu conteaza ?

  4. #4
    Junior Member Teacher
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    126
    Posts Thanks / Likes

    Post

    Pentru a face astfel de conexiuni trebuie să cunoşti câteva chestii de bază.
    LNB-ul se alimentează prin cablu coaxial de la receiver.
    În momentul când LNB-ul este alimentat cu 13 Volţi acesta recepţionează doar semnalul cu polarizare Verticală.
    În momentul când LNB-ul este alimentat cu 18 Volţi acesta recepţionează doar semnalul cu polarizare Horizontală.

    Dacă foloseşti acel switch cu Power Pass şi ai ambele receivere pornite, unul pe H şi altul pe V, atunci LNB-ul tău se va alimenta simultan cu 13V şi 18V.

    Având în vedere că nu ai nevoie să foloseşti ambele receivere simultan, şi pentru a evita situaţiile neplăcute eu aş recomanda un comutator cu comandă externă de 12 V. Acesta va comuta LNB-ul între cele 2 ieşiri în funcţie de comanda de 12V primită (dacă nu e legat la 12V LNB va fi conectat la ieşirea 1 iar când îl alimentezi la 12V va comuta la ieşirea 2). Fiind că doreşti să foloseşti şi la PC poţi lua 12V liniştit de la sursa calculatorului.



    În România găseşti acest switch la Vitacom dar şi la alte magazine cu echipamente TVsat.

  5. #5
    Member Mentor
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    44.0170° N, 23.3500° E
    Posts
    553
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by dragonlexus View Post
    Multumesc pentru raspuns.

    Dupa cate vad din exemplul pe care mi l-ai oferit, spliterul are Power Pass pe ambele iesiri.
    E necesar sa aiba Power Pass pe ambele iesiri pentru a functiona oricare dintre receptoare, in caz ca unul dintre ele nu este alimentat ?
    Daca nu are Power Pass pe ambele pot aparea conflicte in caz ca sunt pornite ambele receptoare simultan ( nu doresc sa le folosesc simultan, dar e posibil sa apara o astfel de situatie intamplator ) ? Sau nu conteaza ?
    parerea mea este ca spliterul este mai ok decat comutatorul, poate vrei sa te uiti la tv si cu PC-ul sa faci o inregistrare; singurul lucru de care treuie sa tii cont este polaritatea, nu poti vedea pe PC un post care este transmis pe un transponder pe Verticala si pe TV unul de pe orizontala in acelasi timp. un mic dezavantaj la spliter este ca introduce o atenuare si la receptia de transpondere slabe (la limita) este posibil sa nu mai ai semnal util. nu stiu daca comutatorul introduce ceva pierdere (teoretic cred ca are si el ceva atenuare)
    jucaria mea

  6. #6
    Time to update ? Mentor
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Global Village
    Posts
    602
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Vă mulțumesc pentru amabilitate și răspunsuri. Le voi comanda pe amândouă și voi face teste.

  7. #7
    Moderator Expert
    Join Date
    Jan 1970
    Location
    Austria
    Posts
    9,493
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by mac000934 View Post
    Dacă foloseşti acel switch cu Power Pass şi ai ambele receivere pornite, unul pe H şi altul pe V, atunci LNB-ul tău se va alimenta simultan cu 13V şi 18V.
    Se va alimenta doar cu 18V! Splitterul are doua diode (catodul este comun spre LNB) astfel incat sa nu ai conflicte cand receiverele sunt pe polaritati diferite. 18V avand prioritate, vei avea semnal doar pe receiverul orizontal. Solutia cu splitter este buna doar in cazul cand ai receivere care in St-by nu scot nici un semnal. Multe receivere (printre care si cel de la Digi, si Skystar), chiar cand sunt in st-by trimit tensiune sau 22 kHz catre LNB si il perturbeaza pe celalalt receiver. Ca sa fii sigur, trebuie sa-l pui pe un canal din Low Band Vertical inainte sa-l opresti, ceea ce este cam peste mana. De aceea se recomanda comutator cu comandă externă de 12 V care face separatie totala intre cele doua receivere. (totusi, cu splitter poti vedea simultan canale din aceeasi banda si polaritate).

  8. #8
    Senior Member Expert
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Iasi / SE UK
    Posts
    1,025
    Posts Thanks / Likes
    DM-800 clona SIM201 bl84 , Cristor Atlas 100HD

  9. #9
    Time to update ? Mentor
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Global Village
    Posts
    602
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Multumesc mariust5 pentru acest exemplu, foarte simplu si interesant switchul manual de pe eBay ( Satellite Receiver Cable F TYPE Manual A-B LNB Switch ). Probabil e un DISEqC manual intre 2 LNB-uri, dar cred ar putea fi usor modificat din 2 LNB ---> 1 iesire in 1 LNB --> 2 iesiri.

    De asemenea, multumesc lui Kroky pentru precizarile de completare, chiar aveam nevoie de ele.

    Am comandat deja de azi-noapte un spliter. Daca SkyStar-ul imi va alimenta mereu LNB-ul ( cat timp e pc-ul pornit ) si trebuie sa dezactivez placa DVB prin metode software ( cand vreau sa folosesc tunerul DVB-S2 al televizorului ), voi incerca si varianta cu comutator.

  10. #10
    Banned Master
    RDI - Board Banned Avatar

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    94
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Sint si eu curios daca ai rezolvat problema....

  11. #11
    Time to update ? Mentor
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Global Village
    Posts
    602
    Posts Thanks / Likes

    Default

    De abia miercuri ajunge coletul, e suma mică si l-au trimis prin poștă...

  12. #12
    Junior Member Friend
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    46
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by dragonlexus View Post
    Am o antena offset cu HH si pozitioner Strong.

    Doresc sa folosesc acest sistem de receptie pentru a furmiza semnal catre 2 receptoare : 1 televizor cu tuner DVB-S2 si o placa SkyStar 2 HD montata intr-un pc.

    Nici televizorul si placa SkyStar nu au conector loop out.

    Exista in comert comutatoare ( chiar mecanice ) care sa imi ofere posibilitatea de a selecta receptorul catre care sa directionez semnalul ?

    Precizez ca nu am nevoie de semnal simultan pe ambele receptoare, ci alternativ, la alegere.

    In acest moment mut manual cablul de la placa SkyStar la televizor si invers, in functie de necesitati.

    M-ar interesa ca respectiva comutare sa se realizeze in conditii de siguranta tehnica si fara pierdere semnificativa de semnal.
    exista varianta lnb unicable in cazul in care receptoarele tale se inteleg cu acest sistem,iar pe intrare se poate monta un splitter cu power pass http://www.zehnder-sat.de/01_Produkt...nicableLNB.pdf

  13. #13
    Time to update ? Mentor
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Global Village
    Posts
    602
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Ok, a ajuns mai devreme cu doua zile spliterul cu power pass. Este produs de Amiko: 2 Way-Splitter 2W01, Frecquency Range 5-2450 MHz.

    L-am montat intre pozitionerul Strong si receptoare ( SkyStar 2 HD 2009 si LG LM620S 2012).

    Asa cum e normal ( fiindca am deschis discutia ), va prezint si rezultatele.

    1. Functioneaza pe orice frecventa si polarizare, pe cele doua receptoare, folosite separat ( ceea ce si doream ). Pot sa fie si pornite atat pcul cat si televizorul. Conditia e ca PC-ul sa nu aiba ProgDVB-ul pornit, iar televizorul sa nu fie comutat pe un canal de satelit, in acelasi timp. De exemplu cu ProgDVB pornit, functioneaza complet pe PC daca televizorul il comut pe cablu sau alta sursa decat satelitul. Pe televizor functioneaza complet daca nu am pornit Prog DVB-ul, chiar daca PC-ul e pornit.

    2. De asemenea, functioneaza si simultan pe ambele receptoare, pe polarizare identica si interval de frecvente similar.

    In folosirea simultana, apar urmatoarele situatii:

    În intervalul de frecvente "joase", întâietate are televizorul în setarea polarizarii.

    În intervalul de frecvente "inalte", SkyStarul are intaietate în setarea polarizarii.

    Dar cum am spus, nu le voi folosi simultan.


    3. Singurul impediment e atenuarea cam mare in privinta semnalului, de exemplu la un canal la care inainte aveam 64% semnal si 98% calitate, acum am 58-59 % semnal si calitate identica sau chiar mult mai mica ( ) pe frecventele cu semnal sub 60%. Calitatea e deci mai redusa (avand acum un nivel de 40-60% ) pe unele frecvente cu semnal mai slab ( care au sub 60% semnal ), unde inainte aveam peste 80% calitate, ceea ce chiar e o mică problema. Uneori este afisat mesajul "No signal" pe frecventele cu semnal mai slab ( sub 60% ). Dar aceasta o voi rezolva cu o antena mai mare, momentat folosesc una cumparata de la Digi Tv.

    Pe de alta parte, a aparut un fenomen ciudat, calitatea fiind afisata crescută in mod suspect la maxim pe majoritatea frecventelor la care am acum peste 60% semnal. Poate datorita faptului ca am inlocuit toti conectorii?

    De exemplu pe 11023 H 22000 de pe Astra 19,2 Est imi arata calitate 100%, ceea ce mi se pare bizar oarecum, e prima data cand vad asa ceva pe televizor ( pe acele frecvente inainte aveam calitate maxim 90-98% ).

    In concluzie, probleme pe transponderele pe care semnalul e sub 60% si "beneficii" ( cred ca "virtuale" ) pe transponderele cu semnal peste 60%.

    4. Oricum, eu consider ca am rezolvat ceea ce imi doream ( sa nu mai schimb atat de des cablul, deja am impresia ca deja de la SkyStar s-a dezlipit conectorul mamă si trebuie sa il misc putin ca sa isi revina semnalul).

    Va multumesc tuturor pentru sfaturi si ajutor.

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Back to Top