Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.


Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 100 EUR (100%)
Donate to support this site...

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 17
  1. #1
    Old Men Mentor
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    50.49/4.26
    Posts
    803
    Posts Thanks / Likes

    Default Sistemul HDMI-CEC

    Chiar daca pt unii acesti termeni nu au niciun secret, pt altii raman o necunoscuta, deci sa lamurim putin acest aspect.
    CEC(Consumer Electronics Control) este un protocol operational numai pt produsele HDMI si permite (atunci cand aparatele respective sunt compatibile) comunicarea bidirectionala dintre acestea.
    De exemplu cu ajutorul acestei optiuni putem folosii o singura telecomanda pentru a pornii sau oprii si decodorul satelit si televizorul (fapt pt care am si scris aceste randuri). Dar pt asta trebuie ca aparatele respective sa fie compatibile CEC si sa fie racordate intre ele prin cabluri HDMI (1.2a sau 1.3).
    Ca sa rezum unele receptoare satelit au in meniu functia HDMI-CEC pe care trebuie s-o activam (ON) iar in meniul televizoarelor mai noi deasemeni (spre exemplu la Samsung avem in meniu Anynet + HDMI CEC automatic, trebuie activat (ON) iar la OPRIRE automata ON ). La unele Samsunguri la Upgrade soft (la semnul intrebarii in MENIU) alegem la Upgrade in mod stand by (in mod de veghe) OFF.
    Din momentul acesta puteti pornii si decodorul si TVul numai cu telecomanda receptorului si oprii si TVul si decodorul numai cu telecomanda TVului sau puteti schimba canalele decodorului cu ajutorul telecomandei TVului. Din pacate nu merg toate comenzile receptorului din telecomanda TVului, dar poate in viitor se va mai imbunatatii sistemul HDMI-CEC.

  2. #2
    Banned Expert
    RDI - Board Banned Avatar

    Join Date
    Oct 2006
    Location
    bucuresti
    Posts
    2,482
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Teoria intotdeauna este usoara/frumoasa , insa practica.........
    Mai ales ca acest protocol este personalizat de catre mai fiecare firma sub denumire propie , mai ales firmele/brandurile de renume si astfel daca nu aveti device-urile de la aceeasi firma s-ar putea sa nu puteti folosi acest protocol , din cauza personalizarii lui
    Aceasta nu este o regula , insa se intalnesc destule exemple/situatii din cauza diversitatii foarte mare a device-urilor care au/folosesc acest protocol si sunt conectate intre ele

  3. #3
    Junior Member Master
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    54
    Posts Thanks / Likes

    Default

    nu mai bine folosesti cod de activare a tv pe telecomanda de dream sau invers.la mine merge pe a dreamului si tv fara probleme si e mult mai simplu

  4. #4
    Banned Expert
    RDI - Board Banned Avatar

    Join Date
    Oct 2006
    Location
    bucuresti
    Posts
    2,482
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Hai sa nu ne indepartam totusi de subiectul threadului - HDMI-CEC - , fiindca altfel exista ''n'' tipuri de telecomenzi universale 1x in 1 si cu care la fel iti poti face foarte usor treaba , insa deja acestea reprezinta alt subiect

  5. #5
    Silver Member Expert
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    OLTENIA
    Posts
    2,109
    Posts Thanks / Likes

    Default

    La mine functioneaza chestia asta in urmatorul fel dm7020hd( NE2 2.0) porneste TV-ul( o plasma LG) dar nu o si opreste. Invers, daca opresc TV-ul se opreste si dm-ul. Nu inteleg de ce nu functioneaza in ambele directii. Oare asa sunt gandite ?

  6. #6
    Old Men Mentor
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    50.49/4.26
    Posts
    803
    Posts Thanks / Likes

    Post

    Quote Originally Posted by armand25 View Post
    La mine functioneaza chestia asta in urmatorul fel dm7020hd( NE2 2.0) porneste TV-ul( o plasma LG) dar nu o si opreste. Invers, daca opresc TV-ul se opreste si dm-ul. Nu inteleg de ce nu functioneaza in ambele directii. Oare asa sunt gandite ?
    daca citesti atent ce am scris, da, asa-i din pacate... dar tot e bine, mai e cate-o blonda care stinge doar TVul si uita receptorul aprins,
    mai cate-un adormit care n-are chef sa caute a doua telecomanda... sau nu dai sonorul mai incet din telecomanda TVului si schimbi programele din telecomanda receptorului ci o faci tot cu a TVului, deci mai bine decat deloc .

  7. #7
    cu state vechi in meserie Expert
    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    2,794
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Da nu e perfect dar merge, la mine intre un TV Samsung si o clona dm 800 se singura problema este pornirea receiver-ului o data cu televizorul daca incerc sa pornesc cu telecomanda TV-ului (tv porneste dar DM ramane in stand-by) invers insa merge daca pornesc din telecomanda dreamului porneste din stand by si dreamul si televizorul la fel de oprit le pot opri pe ambele din cele 2 telecomenzi. Mai mult din telecomanda TV-ului pot controla dreamul (cam toate functiile inclusiv prin meniuri pot intra)
    2XRCS DigiTV (2xrec+2xsmasrtcard(extra1)+antena+LNB), DK-1102 Offset 1,2 DM800


  8. #8
    In The Matrix Expert
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    near Arad
    Posts
    1,311
    Posts Thanks / Likes

    Default

    treaba cu pornitul si opritul televizorului cind se porneste si opreste receptorul nu tine de HDMI-CEC , se da un receptor clona dm500 si un televizor Thomson ecran de sticla planar care sint conectate prin cablu scart : cind pornesc receptorul din stand-by porneste si televizorul , cind opresc receptorul in st-by intra si televizorul in st-by , asta inseamna ca au hdmi-cec ? nu , o anumita tensiune pe unul din pinii cablului scart face treaba asta

  9. #9
    Old Men Mentor
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    50.49/4.26
    Posts
    803
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Cateva denumiri ale acestei aplicatii din TVuri de marci diferite:
    Samsung = Anynet+
    Philips = EasyLink
    Sony = Bravia Sync
    Toshiba = Regza Link
    Panasonic = Viera Link
    Sharp = Aquos Link

  10. #10
    cu state vechi in meserie Expert
    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    2,794
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by raks67 View Post
    treaba cu pornitul si opritul televizorului cind se porneste si opreste receptorul nu tine de HDMI-CEC , se da un receptor clona dm500 si un televizor Thomson ecran de sticla planar care sint conectate prin cablu scart : cind pornesc receptorul din stand-by porneste si televizorul , cind opresc receptorul in st-by intra si televizorul in st-by , asta inseamna ca au hdmi-cec ? nu , o anumita tensiune pe unul din pinii cablului scart face treaba asta
    Ce zici tu e comutarea automata a tv-ului pe AV (scart) daca e pornit tv-ul, dar poate televizoarele mai noi stiu sa si porneasca din stand by cand simt aceea tensiune. Cele mai vechi sigur nu stiu (am si acum un sony de prin 2005 cred care nu face ce zici tu).
    2XRCS DigiTV (2xrec+2xsmasrtcard(extra1)+antena+LNB), DK-1102 Offset 1,2 DM800


  11. #11
    Banned Expert
    RDI - Board Banned Avatar

    Join Date
    Oct 2006
    Location
    bucuresti
    Posts
    2,482
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Chestia cu pornitul/opritul din/in st-by sunt 2 situatii diferite :
    1 - Prin protocolul HDMI-CEC , fiind un protocol digital , deci semnalele sunt trimise/primite de la hdmi prin magistrala de comunicatie/date procesorului/memoriei si s-ar putea ca in memoria eeprom sa fie activat/dezactivat aceasta optiune de pornire/oprire in/din st-by cu o alta telecomanda , decat ceea a tv-ului
    2 - Prin conectorul scart , insa pe pini 10/12 - Communication Data Line 1/2 si care teoretic ar trebui sa fie tot magistrala de comunicatie/date procesor/memorie , folosita insa doar pe modelele mai noi
    Insa tot atat de bine si prin pinul 8/scart , daca device-ul care este conecta prin scart la tv , furnizeaza catre tv o tensiune de 12v , poate porni/opri tv-ul , insa atentie doar din modul monitor-a/v , nu si tv ( adica receptie rf/antena )
    Pe pinul 16/scart cu o tensiune de pana in 3v se poate comuta din modul monitor-a/v in modul r,g,b si astfel avem ceea mai clara imagine
    In modul r,g,b , tv-ul numai primeste semnal video complex , ca in modul monitor-a/v si astfel finalul video este ''atacat'' direct cu semnalele primare de culoare si putem obtine rezolutia maxima de 720 x 576

  12. #12
    Junior Member Master
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    86
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Am un tv lg 32lm660s si un reciever Openbox

    desi am activat la tv optiunea hdmi-cec, nu porneste automat dupa pornirea recieverului
    la deconectarea recieverului, tv-ul afiseaza no signal si se deconectaeaza dupa vreo 5 min

    asa trebuie sa fie?

  13. #13
    In The Matrix Expert
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    near Arad
    Posts
    1,311
    Posts Thanks / Likes

    Default

    openboxul nu are acest protocol

  14. #14
    Old Men Mentor
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    50.49/4.26
    Posts
    803
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by RStefan View Post
    Am un tv lg 32lm660s si un reciever Openbox

    desi am activat la tv optiunea hdmi-cec, nu porneste automat dupa pornirea recieverului
    la deconectarea recieverului, tv-ul afiseaza no signal si se deconectaeaza dupa vreo 5 min

    asa trebuie sa fie?
    In primul rand ca sistemul sa functioneze trebuie ca si TVul si receptorul (sau alte scule) sa aiba in Meniu functia CEC-HDMI care trebuiesc activate, deci sa fie compatibile cu acest sistem. Daca una singura nu are acest sistem este inutil sa mai incercati, ca nu va functiona.
    Daca ambele au aceasta optiune, apoi trebuie procedat cum am scris la inceput.

  15. #15
    Banned Expert
    RDI - Board Banned Avatar

    Join Date
    Oct 2006
    Location
    bucuresti
    Posts
    2,482
    Posts Thanks / Likes

    Default

    RStefan , vezi ce am scris legat de scart - Insa tot atat de bine si prin pinul 8/scart , daca device-ul care este conecta prin scart la tv ......................

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Back to Top