Agenţia Spaţială Europeană şi-a unit forţele cu o comanie de arhitectură şi plănuieşte să contruiască prima bază selenară cu ajutorul tehnologiei de printare 3D.
Va fi mult mai eficient şi mai ieftin de construit dect orice altă alternativă propusă pnă acum. Proiectul presupune utilizarea tehnicilor 3D pentru a transforma rapid solul lunar n domuri locuibile.

Structura solului selenar va asigura protecţie att mpotriva radiaţiilor, ct şi a temperaturilor. n interior, un dom creat din material gonflabil va găzdui un mediu de viaţă pentru primii colonişti umani.
Agenţia Spaţială Europeană şi firma de arhitectură Foster + Partners lucrează acum la tehnologia care ar putea face ca acest proiect să devină realitate. Tehnicile de printare 3D oferă mijloacele necesare pentru a facilita crearea aşezărilor selenare cu logistică redusă, a declarat Scott Hovland, din cadrul ESA.

Aproximativ 90% din lucrurile necesare pentru crearea bazei se află deja pe Lună. Tot ce mai trebuie să facă oamenii este să transporte roboţii de printare 3D şi restul materialelor precum domul gonflabil.
Reprezentanţii companiei Foster + Partners au declarat că tehnologia lor de printare 3D a fost deja testată n medii extreme aici pe Pămnt, motiv pentru care ei consideră că ea se va descurca la fel de bine şi pe Lună.
Specialiştii au deja o idee legată de modul n care vor folosi tehnologia n condiţiile de mediu de pe Lună. Ei plănuiesc să elaboreze un dom catenar realizat din pereţi structuraţi celular care să protejeze mpotriva micrometeoroizilor şi radiaţiilor spaţiale. Pnă acum, experţii au produs un prototip de 1,5 tone al structurii celulare, pentru a demonstra rezistenţa pereţilor.

Prototipul este alcătuit din materiale ce imită resursele selenare şi oxid de magneziu. n acest fel, materialul este transformat ntr-o pastă ce poate fi pulverizată astfel nct să formeze pereţii. Ulterior se aplică un agent de lipire care face ca materialul se devină tare ca piatra.

n prezent, utilajele au capacitatea de a printa 2 metri de material pe oră, dar specialiştii susţin că următoarea generaţie de imprimante vor putea genera 3,5m de material pe oră, destul ct să permită ridicarea clădirii n doar o săptămnă.

Surse: ESA şi Foster + Partners