Unul dintre cele mai mari mistere ale Soarelui a fost elucidat. Cercetătorii NASA au descoperit motivul pentru care temperaturile din coroana solară sunt mai mari decāt cele de la suprafaţa stelei.
Suprafaţa vizibilă a Soarelui, fotosfera, are o temperatură de 6000 de grade Celsius. Ajunsă la stratul superior de atmosferă a Soarelui, numit coroană solară, temperatura atinge milioane de grade.
Acum, specialiştii susţin c㠄vinovate” pentru milioanele de grade celsius din coroana solară ar fi jeturi „īmpletite” de plasmă magnetică supraīncălzită. Prin urmare, spun specialiştii, descoperirea indică faptul că există cel puţin două mecanisme care duc la īncălzirea coroanei solare.
„Undele Alfven, care implică oscilaţii de frecvenţă joasă de gaz ionizat dintr-un cāmp magnetic, combinate cu jeturile de plasmă, numiţi spiculi, dau naştere unor temperaturi de 1,5 milioane de grade. Noile observaţii arată că jeturi magnetice īmpletite pot asigura īncălzirea necesară astfel īncāt temperaturile să ajungă pānă la 6 milioane de grade”, susţine dr. Jonathan Cirtain de la NASA Marshall Space Flight Centre.
Activitatea solară, inclusiv erupţiile solare, ejecţiile coronare de masă şi erupţiile de plasmă sunt alimentate de cāmpurile magnetice generate adānc, sub suprafaţa Soarelui. Aceste cāmpuri magnetice formează bucle şi se extind dincolo de suprafaţă, pānă īn atmosfera Soarelui. Plasma curge de-a lungul acestor cāmpuri conturāndu-le cu fire strălucitoare la fel cum se aranjează pilitura de fier īn jurul unui magnet.
Oamenii de ştiinţă au observat acest fenomen folosind telescopul High-resolution Coronal Imager (Hi-C). Lansat īn spaţiu pentru doar 5 minute, Hi-C a fotografiat Soarele īn lungimi de undă ultravioletă, care sunt blocate de atmosfera Pămāntului. Astfel s-a demonstrat că Soarele este dinamic, avānd cāmpuri magnetice care se deformează, se răsucesc şi se ciocnesc īn explozii de energie care măresc temperaturile coroanei pānă la cāteva milioane de grade.

Sursa: ABC Science