Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 4 of 4
 1. #1
  Junior Member Friend
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Nov 2012
  Posts
  25
  Posts Thanks / Likes

  Default Pe ce loc se află Romnia la digitalizare n Europa ?

  Pe ce loc se află Romnia la digitalizare n Europa ?
  Finlanda este singura ţară din Europa complet digitalizată, fiind urmată de Spania (98%) şi Franţa (98%), n timp ce n Croaţia cota de digitalizare TV ajunge la 96%, n Italia şi Marea Britanie - 93%, Slovenia - 85%, Republica Cehă - 81%, Germania - 71% şi Bulgaria - 56%, potrivit Satellite Monitor, un studiu realizat de SES şi n care sunt monitorizate 35 de ţări europene n ceea ce priveşte gradul de digitalizare TV.

  Romnia se situează pe locul 30 din 35 de ţări europene monitorizate, cu o cotă de digitalizare de 42%, fiind urmată doar de Lituania (39%), Bosnia (36%), Ucraina (29%), Serbia (24%) şi Belarus (16%), potrivit aceleiaşi cercetări furnizate MEDIAFAX de compania SES, care operează n prezent 50 de sateliţi la nivel internaţional.

  Acestora li se adaugă faptul că, n august 2010, Guvernul romn a decis să amne pnă la 1 ianuarie 2015 tranziţia de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră.


  Astfel, Martin Ornass-Kubacki, Vice President & Chief Regional Officer al SES pentru Europa Centrală şi de Est, a subliniat interesul SES pentru susţinerea procesului de tranziţie la televiziunea digitală din Romnia, n cadrul unui eveniment organizat la sediul central al companiei, din Betzdorf (Luxemburg).

  "Am deschis un birou n Bucureşti. Nu facem asta peste tot. Vrem să arătăm că această ţară are potenţial pentru noi. Sunt doar cţiva jucători pe piaţă acum n Romnia, dar credem că această ţară este suficient de mare şi are un viitor important şi din punct de vedere economic", a spus Martin Ornass-Kubacki.

  Kubacki a mai spus că autorităţile romne ar trebui să nu piardă din vedere că sateliţii reprezintă cea mai bună alternativă şi, totodată, un mijloc complementar de distribuţie pentru reţelele terestre de distribuţie a semnalului TV.

  "Există un anumit segment din această piaţă n care chiar credem că putem să facem ceva - digitalizarea. Avem o foarte bună experienţă n această zonă, a digitalizării, att n ţări din estul Europei, ct şi n ţări din centrul Europei. Putem oferi tehnologie, know-how şi, de asemenea, putem să furnizăm informaţii despre modul n care Romnia poate fi digitalizată foarte repede, cu costuri foarte mici, ceea ce este un lucru important de fiecare dată. A mişca lucrurile n domeniul digitalizării nu este o sarcină uşoară, am văzut lucrul acesta n mai multe ţări. Din acest punct de vedere, Romnia nu este o excepţie. Evident, procesul este n acest moment n standby, dar sperăm foarte mult să putem face ceva ca să se depăşească aceste obstacole n privinţa digitalizării terestre", a spus Kubacki.

  Pentru a "impulsiona" procesul digitalizării din Romnia, Martin Ornass-Kubacki a explicat că SES are n vedere crearea unui "grup de iniţiativă", n care să atragă şi alţi jucători de pe piaţa audiovizualului din Romnia - Televiziunea Romnă, dar şi televiziuni priviate.

  "Este un segment pe care suntem deschişi să discutăm cu alţi jucători comerciali. Avem nevoie de un partener local, pentru că noi nu oferim aceste servicii de televiziune prin satelit direct pentru consumatorul final, ci oferim servicii business-to-business. Vrem să discutăm cu Televiziunea publică, pentru că ei ar putea fi automat un jucător n acest proces al digitalizării, dar, de asemenea, vom discuta cu partenerii noştri - televiziuni private - şi cu alte companii care nu sunt ncă clienţii noştri. Poate vom găsi o cale să creăm un fel de grup, care va putea să iniţieze acest proces al digitalizării. Ar fi o situaţie de tip win-win (cştig - cştig, n.r) pentru toată lumea", a spus Kubacki.

  n prezent, partenerul major din Romnia al companiei SES este Pro TV SA, parte a Central European Media Enterprises (CME). CME, principalul trust media şi de divertisment cu operaţiuni de transmisii, internet şi televiziune n şase ţări din Europa Centrală şi de Est, deţine n Romnia televiziunile Pro TV, Pro TV International, Acasă, Acasă Gold, Pro Cinema, Sport.ro şi MTV Romnia.

  Tot n Romnia, compania SES furnizează servicii de satelit pentru televiziunea Patriarhiei Romne - Trinitas TV, dar şi pentru posturile Giga TV, Etno TV, Taraf TV, Alfa Omega TV, TVT 89 şi TV Trgovişte.

  La rndul său, Romain Bausch, preşedinte şi CEO al SES, a spus că n multe ţări din Europa autorităţile ignoră soluţiile complementare de infrastructură şi nu se gndesc la faptul că sateliţii pot duce la optimizarea costurilor.

  "Cnd vine vorba despre digitalizarea terestră, este stupid atunci cnd banii plătitorilor de taxe sunt folosiţi de autorităţi pentru finanţarea unei infrastructuri terestre n ciuda faptului că există deja una prin satelit. La fel de stupid este şi cnd te gndeşti la capacitatea limitată de transmisie digitală terestră. Susţinem o soluţie hibridă, complementară, oferită de sateliţi. Nu este o competiţie ntre furnizorii de satelit şi cei de cablu şi IPTV, orict de ciudat ar părea asta", a spus Romain Bausch.

  El a mai anunţat că, n perioada 2012 - 2014, SES va lansa şapte sateliţi noi, care vor creşte cu 19% capacitatea companiei de furnizare a serviciilor de televiziune.

  "Am intrat puţin cam trziu n unele din aceste ţări din Europa de Est, pentru că nu am avut capacitatea necesară (pe sateliţi, n.r.), ntruct am investit foarte mult n Europa Centrală. Din acest motiv suntem interesaţi să investim pentru dezvoltarea capacităţii noastre satelitare n Europa de Est", a explicat Romain Bausch.

  Pe de altă parte, Norbert Hlzle, Senior Vice President Comercial Europe al SES, a spus, n cadrul aceluiaşi eveniment, că satelitul este n prezent cea mai importantă infrastructură TV din Europa, care deserveşte aproximativ 84 de milioane de gospodării ce recepţionează servicii de televiziune analogică şi digitală (o creştere de 22% n ultimii patru ani), dintre care circa 81 de milioane primesc servicii TV digitale. n schimb, doar aproximativ 69 de milioane de case din Europa recepţionează servicii de televiziune analogică şi digitală prin cablu (dintre care doar 32,9 milioane recepţionează servicii digitale de televiziune prin cablu).

  n august 2010, prin Hotărrea de Guvern 833/2010, Executivul a decis să amne cu trei ani, pnă la 1 ianuarie 2015, data ncetării transmisiei analogice de televiziune, decizia fiind justificată prin scutirea cetăţenilor de a-şi achiziţiona noi echipamente n perioada de criză şi asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori. Această hotărre a fost luată de Guvern, deşi Romnia se angajase n faţa Uniunii Europene să finalizeze procesul de tranziţie la televiziunea digitală terestră pnă la 1 ianuarie 2012.

  Adoptarea HG 833/2010 a determinat ANCOM să anuleze licitaţia pe care o demarase pentru a acorda primele două licenţe de TV digitală (multiplexuri).

  Totodată, ANCOM a restituit celor şapte companii interesate de operarea primelor două licenţe de televiziune digitală sumele pentru caietele de sarcini achitate n cadrul licitaţiei. Caietele de sarcini pentru cele două licenţe de TV digitală fuseseră achiziţionate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Media Sat, sterreichische Rundfunksender GmbH&Co KG şi General Satellite Sofia. Sursa: mediafax.ro

 2. #2
  Senior Member Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Jul 2010
  Location
  192.168.0.1
  Posts
  1,289
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Cum pe ce loc ?
  Nu se stie ?
  Suntem primii din lume care avem in plan sa "bagam" codare DVB-T2 numai ca sa nu poata receptiona nimeni programele free ( alea facute cu jdemilioane de euro si care acopera ici-colo cate un cartier asa, de ochii UE ), si sa cotizeze la cablisti...
  Dar cum multi din ei au conturi pe aici, nu are rost sa mai discutam.

 3. #3
  dependent de antene Mentor
  Join Date
  May 2010
  Location
  brasov
  Posts
  732
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Sintem pe primul loc din coada.

 4. #4
  Junior Member Teacher
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Nov 2006
  Posts
  170
  Posts Thanks / Likes

  Default

  "Romnia se situează pe locul 30 din 35 de ţări europene monitorizate" ...ma asteptam sa fim mai rau tinand seama ca dvb-t este doar in cele 2 zone . sunt curios unde sunt vecinii nostri bulgari , locuiesc pe langa ei insa nu am avut un receptor dvb-t sa verific daca pot "imprumuta ceva de la ei "

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top