Softbank, al treilea cel mai mare operator de telefonie mobilă din Japonia va plăti 20,1 miliarde de dolari pentru 70% din acţiunile companiei americane Sprint. Este cea mai mare achiziţie făcută vreodată de o companie japoneză n afara graniţelor.

Softbank şi continuă seria de achiziţii. După ce anii trecuţi a cumpărat Yahoo Japonia, o divizie a Vodafone şi site-ul de comerţ online Alibaba, gigantul japonez a nceput ofensiva pe plan internaţional. Compania a ajuns la un acord cu Sprint Nextel, al treilea cel mai mare operator de telefonie din Statele Unite.

Japonezii vor plăti suma record de 20,1 miliarde de dolari pentru 70% din acţiunile operatorului american. Din această sumă, 12,1 miliarde vor merge către acţionari, iar opt miliarde vor fi capital proaspăt pentru companie. Banii provin dintr-un credit cumulat, oferit de patru bănci japoneze. Odată cu această tranzacţie, Softbank intră direct n lupta cu Verizon şi AT&T, care domină sectorul de telecom din Statele Unite.

Sprint a pierdut teren n faţa competitorilor, are datorii mari şi trece printr-un amplu proces de restructurare. Cu toate acestea, compania tocmai a semnat cu Apple un contract de 15,5 miliarde de dolari pentru livrarea de telefoane iPhone n următorii patru ani. Softbank a fost primul operator care a adus iPhone n Japonia, iar vnzările mari au contribuit la consolidarea financiară a companiei.