Televiziunea HD şi 3D, abia la nceput n Romnia; Europa se pregăteşte pentru SAT>IP şi Ultra HD

Televiziunea n format HD şi 3D este abia la nceput n Romnia, nsă piaţa TV din Europa se pregăteşte pentru tehnologii superioare: SAT>IP, prin care posturile de pe satelit vor putea fi recepţionate de toate echipamentele dintr-o casă (televizor, laptop, tabletă, smartphone), şi Ultra HD.

O dată cu apariţia noilor metode de recepţie (tabletele şi telefoanele inteligente), potenţialul oferit de noile tehnologii ncepe să fie exploatat de din ce n ce mai multe companii de telecomunicaţii, care se bat n a lansa standarde superioare celor existente pe piaţă.
Astfel, HD-ul şi 3D-ul par să nu mai fie suficiente şi companii precum SES (care operează n prezent 51 de sateliţi la nivel internaţional) ncearcă să cştige teren prin lansarea unor tehnologii superioare: Ultra HD (sau servicii 4K), care va oferi o calitate a imaginii şi mai ridicată dect actualul High Definition, dar şi SAT>IP, prin care posturile de televiziune de pe satelit (care n prezent pot fi vizionate doar prin intermediul unui televizor conectat la o antenă) vor putea fi recepţionate pe orice echipament dintr-o casă - televizorul, PC-ul, laptopul, smartphone-ul sau tableta.
Lansarea acestor servicii Ultra HD şi SAT>IP a fost anunţată n cadrul unui eveniment organizat n contextul trgului de comunicaţii IBC, care se desfăşoară n perioada 6-11 septembrie, la Amsterdam.
"Prin intermediul Ultra HD, clienţii noştri - unii dintre cei mai mari radiodifuzori din lume - vor beneficia de o calitate a imaginii şi mai ridicată", a declarat Ferdinand Kayser, Chief Commercial Officer al companiei de sateliţi SES.
El a precizat că serviciile comerciale Ultra HD vor fi lansate de SES n următorii trei ani. "Ne aşteptăm ca Ultra HD să joace un rol important la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016", a spus Ferdinand Kayser. "Ultra HD va duce experienţa de vizionare a publicului la un alt nivel", a precizat el.
Potrivit informaţiilor prezentate n cadrul trgului IBC, tehnologia Ultra HD va putea fi "văzută" pentru prima dată n Germania, la televiziunea Sky, parte a grupului News Corp, controlat de magnatul Rupert Murdoch.
SES dezvoltă tehnologia Ultra HD n condiţiile n care compania, al cărei sediu central se află la Luxemburg, este lider la nivel mondial n privinţa tehnologiei High Definition. SES retransmite pe sateliţii săi un număr de peste 5.100 de televiziuni, inclusiv 1.324 de televiziuni n format HD, aceste posturi ajungnd n peste 258 de milioane de case din lume.
Kayser a mai spus, n cadrul aceluiaşi eveniment, că satelitul este n prezent cea mai importantă infrastructură TV din Europa, care deserveşte 83,6 milioane de gospodării ce recepţionează servicii de televiziune analogică şi digitală. n schimb, 79,4 milioane de case europene recepţionează servicii de televiziune terestru, iar 69,25 milioane de case din Europa recepţionează servicii de televiziune prin cablu. n acelaşi timp, IPTV continuă să fie un jucător minor n Europa, deservind doar 15,99 milioane de case.
n acelaşi timp, prin tehnologia SAT>IP, compania SES şi-a propus să inventeze "un nou standard".
"Conţinutul va fi privit la televizor, nsă va veni din diverse medii. ntrebarea este cum poate fi distribuit un semnal de satelit către diverse receptoare. Am creat soluţia SAT>IP, prin care televiziunile de pe satelit pot fi văzute pe orice device", a spus Ferdinand Kayser.
"Vrem să creăm un standard pe care oricine să-l poată folosi apoi. SAT>IP este o nouă tehnologie IP pentru primirea şi distribuirea semnalului de satelit. SAT>IP permite ca programele de pe satelit să fie distribuite, precum tradiţionalul IPTV, n orice reţea IP", a spus la rndul său Thomas Wrede, vicepreşedinte pentru sisteme de recepţie la SES.
Thomas Wrede a precizat că tehnologia SAT>IP va permite recepţia simultană a pnă la opt posturi TV pe opt ecrane (televizor, laptop, tabletă, smartphone etc.) diferite din casă. n prezent, pentru fiecare televizor trebuie folosit cte un receiver de satelit dedicat.
Wrede a mai spus că primele aparate care au la bază tehnlogia SAT>IP au fost produse şi vor fi disponibile de la sfrşitul lunii septembrie, iniţial, pe piaţa din Germania.
Pe de altă parte, dezvoltarea tehnologiei 3D stagnează la nivel internaţional din cauză că programele n format 3D pot fi vizionate numai cu echipamentul special, respectiv ochelarii specifici.
"Oferim servicii 3D pentru cei mai importanţi operatori de televiziune din Europa, nsă 3D nu se va dezvolta pnă cnd programele 3D nu vor putea fi vizionate fără ochelari", a explicat Ferdinand Kayser.
n prezent, prin intermediul sateliţilor SES, sunt retransmise televiziuni 3D precum BSkyB (recepţionat n Marea Britanie şi Irlanda), Canal+ (Franţa), Sky (Germania), Viasat (Scandinavia), Brava 3D (paneuropean), Penthouse 3D (paneuropean), SES Astra 3D demo channel (paneuropean) şi Canal+ Demo 3D (Spania), potrivit informaţiilor oferite MEDIAFAX de SES.
Toate aceste tehnologii par a fi nsă foarte departe de Romnia, unde televiziunile abia ncep să implementeze formatul HD n propriile programe. Totuşi, pe platformele de cablu şi satelit din Romnia sunt disponibile n prezent şi cteva posturi HD, ntre care Pro TV HD, Acasă HD, Sport.ro HD, HBO HD, TVR HD, Eurosport HD, Discovery Showcase HD, National Geographic HD, Digi 24 HD şi U HD.
n ceea ce priveşte tehnologia 3D, clienţii romni pot opta n prezent doar pentru un canal - High TV 3D -, care se regăseşte n grila UPC Romnia.
De altfel, Romnia se află pe ultimele locuri n Europa n privinţa digitalizării TV, potrivit Satellite Monitor, un studiu realizat de compania SES şi n care sunt monitorizate 35 de ţări europene n ceea ce priveşte gradul de digitalizare TV.
Romnia se situează pe locul 30 din 35 de ţări europene monitorizate, cu o cotă de digitalizare de 42%, fiind urmată doar de Lituania (39%), Bosnia (36%), Ucraina (29%), Serbia (24%) şi Belarus (16%), n timp ce Finlanda este singura ţară din Europa complet digitalizată, potrivit aceleiaşi cercetări furnizate MEDIAFAX de SES.
La această situaţie se adaugă faptul că, n august 2010, Guvernul romn a decis să amne pnă la 1 ianuarie 2015 tranziţia de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră.
Astfel, Martin Ornass-Kubacki, Vice President & Chief Regional Officer al SES pentru Europa Centrală şi de Est, a subliniat la trgul de comunicaţii IBC de la Amsterdam, din nou, interesul SES pentru susţinerea procesului de tranziţie la televiziunea digitală din Romnia.
Kubacki a mai declarat, pentru MEDIAFAX, că autorităţile romne ar trebui să nu piardă din vedere că sateliţii reprezintă cea mai bună alternativă şi, totodată, un mijloc complementar de distribuţie pentru reţelele terestre de distribuţie a semnalului TV.
n prezent, partenerul major din Romnia al companiei SES este Pro TV SA, parte a Central European Media Enterprises (CME). CME, principalul trust media şi de divertisment cu operaţiuni de transmisii, internet şi televiziune n şase ţări din Europa Centrală şi de Est, deţine n Romnia televiziunile Pro TV, Pro TV International, Acasă, Acasă Gold, Pro Cinema, Sport.ro şi MTV Romnia.
Tot n Romnia, compania SES furnizează servicii de satelit pentru televiziunea Patriarhiei Romne - Trinitas TV, dar şi pentru posturile Giga TV, Etno TV, Taraf TV, Alfa Omega TV, TVT 89 şi TV Trgovişte.