Un nou front se deschide n războiul smarthphone-urilor dintre giganţii IT&C Google şi Apple, n această saptămnă, odată cu lansarea noului sistem de operare iOS, care nu va mai include serviciul de hărţi al motorului de căutare, scris BBC.

Această lansare este o lovitură pentru Google, principalul furnizor de hărţi digitale ale dispozitivelor mobile.

Android, sistemul de operare produs de Google, şi iOS, sistemul celor de la Apple sunt folosite n aproximativ 85% din smarthphone-urile livrate la nivel mondial şi ntr-un procent mai mare n cadrul tabletelor.

Google a lansat tehnologia hărţilor online n Statele Unite ale Americii şi n Marea Britanie n 2005. n decursul a trei ani, tehnologia a fost utilizat n 22 de ţări.

Pentru mbunătăţirea serviciilor, Google a iniţiat programul "Ground truth", prin care şi creează hărţile pe cont propriu, fară a mai fi necesar să achiziţioneze informaţii de la alţii, aşa cum o facea iniţial. Prin intermediul acestui program, Google foloseşte att informaţii venite de la terţe părţi precum şi propiile analize Google ale imaginilor din sateliţi şi a datelor preluate prin noua tehnologie, "Street View".

Street View este probabil cel mai cunoscut program prin care poţi face un tur virtual al unei zone.
Compania trimite pe străzi maşini cu camere dotate cu obiective speciale, pentru a nregistra imagini panoramice, care vor fi ulterior postate online. Programul permite utilizatorilor să apropie, să depărteze precum şi să rotească imaginile la 360 de grade pentru a obţine informaţia dorită.
Proiectul "Ground Truth" este astăzi prezent n 31 de state.
Specialiştii lucrează la versiunea "Ground Truth 2.0", pentru extinderea programului n regiuni, "mai dificile", n special n ţările cu un ritm accelerat de creştere a populaţiei.
Aplicaţia de hărţi online a celor de la Apple va utiliza informaţii brute preluate sub licenţă ale companiei olandeze Tom Tom, cel mai mare producător de sisteme de navigaţie cu GPS din Europa.