Newsletter săptămānal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 27/2012 (27 August, 2012)Cānd va trebui să cumpărăm alte televizoare? - H.265 (HEVC). Īntre 15 şi 20 iulie 2012, 450 de delegați din 26 de țări s-au īntālnit la Stockholm pentru a emite și aproba schiţa proiectului pentru standardul "High Efficiency Video Coding" (HEVC) - codificare video de īnaltă eficienţă. Primele produse comerciale, avānd la bază acest standard sunt aşteptate să apară īn 2013. Ele vor forma baza unei noi generaţii de dispozitive multimedia.

Noul format aproape că dublează nivelurile de compresie video ale binecunoscutului standard H.264/AVCceea ce īnseamnă că fișierele video HEVC de aceeaşi calitate vor ocupa doar jumătate din spaţiu pe disc și vor putea fi distribuite la jumătate din bitrate.
Noul format este dezvoltat īn comun de către ISO/IEC Moving Picture Experts Group (MPEG) și ITU-T Video Coding Experts Group (VCEG). Īn 2010 aceste organizaţii au pus bazele unei echipe: Joint Collaborative Team on Video Coding (JCT-VC) cu scopul de a accelera dezvoltarea HEVC. Dublarea eficienţei de compresie este posibilă datorită unor algoritmi avansaţi care necesită de cāteva ori mai multă putere computaţională. Standardul prevede, de asemenea, instrumente de procesare paralelă a imaginii ce vor fi deosebit de importante pentru codare şi decodarea video de īnaltă rezoluţie.

HEVC, cunoscut şi ca H.265 sau MPEG-H Part 2, va fi capabil de a furniza "Ultra High Definition Television (UHDTV)" - televiziune cu definiţie ultra īnaltă la o rezoluție de pānă la 7680 × 4320 pixeli (8K, 4320p), adică de 16 de ori numărul de pixeli al formatului HDTV 1080p.

Experții prezic că īn anul 2015 materialele de tip video vor reprezenta 90 la suta din totalul traficului pe internet. Creșterea va fi mult mai vizibilă īn rețelele de telefonie mobilă care vor trebui să lanseze mai multe servicii video īn cadrul aceluiaşi spectru de frecvențe. Dezvoltarea HEVC, īmpreună cu tehnologia LTE va rezolva această problemă. Ca urmare, ne putem aștepta la o dezvoltare mai rapidă a televiziunii pe bază de "streaming". Organismul de standardizare lucrează, de asemenea, la un nou de format de compresie a conţinutul 3D potrivit pentru sistemele video 3D dar care nu folosesc ochelari 3D. Acesta ar trebui să fie finalizat pānă īn 2014.

Implementarea UHDTV va dura mai mult timp, ca urmare a necesităşii de conținut video complet nou, pregătit special pentru noua tehnologie. Īn orice caz, după adoptarea versiunii finale a standardului HEVC, planificată pentru anul 2013, vor trebui īnlocuite treptat televizoarele FullHD, "aproape noi", cu unele compatibile cu standardul UHDTV.Sursa :
http://newsletter.dipolnet.ro/newsle...po_2012_27.htm