Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.


Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 100 EUR (100%)
Donate to support this site...

Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 41
  1. #1
    Member Mentor
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Palinca City
    Posts
    704
    Posts Thanks / Likes

    Default Actuator, Positionierer, Reed Sensor

    Salut!

    Am avut un actuator vechi Jaeger de 18", dintr-o data Positioniereru (Satcontrol PMP 102) nu mai numara unitatile. Am crezut ca sa stricat Reed Sensoru. Mi-am luat un Superjack QARL 3624+ nou, aceasi problema. Positioniereru nu primeste impulsuri Reed. Pe contactele Reed sint intotdeauna 4,6 volti.

    Acuma intrebarea mea e: Sa defectat si la asta nou Reedsensoru sau ii positioniereru de vina? E normal sa fie asa sau ar trebui sa fie 0 si numa cind intorc sa fie tensiune. Motoru intoarce, dar positioneru nu numara unitatile si dupa 2 secunde da error, fiindca el stie ca ar trebui sa numere unitatile in timp ce invirte.

    Deci 4,6 volti pe contactele Reed ca invirte ca nu, e normal, sau cind nu invirte ar trebui sa fie 0? Tensiunea pe contactele Reed ramine la fel si in timp ce intoarce.
    1m Offset AL (68,5E - 31,5W), actuator 24", WinTV DVB-s 1.3, Nexus-s 2.1, Skystar2 2.3P, TBS 5925, Positioner: Sat Control PMP 102, V-Box II, Receiver analog "Europa SR 500"

    Locatia ramine Palinca City!

  2. #2
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    137
    Posts Thanks / Likes

    Thumbs up acuator

    mane nu este bine pus firele schimba senzor pune invers si la motor la fel si sigur merge ..!

  3. #3
    Member Mentor
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Palinca City
    Posts
    704
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Motoru merge in directia ce trebue, reedu l-am inversat mei des si nu a vrut nici cum, daca tin voltmetru la contactele reed, tensiunea e intotdeauna la 4,6 volti, egal daca intorc sau nu.
    1m Offset AL (68,5E - 31,5W), actuator 24", WinTV DVB-s 1.3, Nexus-s 2.1, Skystar2 2.3P, TBS 5925, Positioner: Sat Control PMP 102, V-Box II, Receiver analog "Europa SR 500"

    Locatia ramine Palinca City!

  4. #4
    In The Matrix Expert
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    near Arad
    Posts
    1,311
    Posts Thanks / Likes

    Default

    pentru a te comvinge care este problema trebuie sa faci in felul urmator :
    - deconectezi pozitionerul complet de actuator
    - alimentezi motorul actuatorului cu o sursa de 12 volti si asculti daca reedsenzorul face click la fiecare rotatie a magnetului ( sau daca un aparat de masura conectat la bornele senzorului arata alternativ 0 in domeniul ohmilor ) , daca da atunci actuatorul e ok si este defect pozitionerul

    L.E. : poate sint intrerupte firele ce leaga pozitionerul de actuator

    P.S. : sursa sa nu fie sursa in comutatie , ci traf de retea urmata de punte de diode

  5. #5
    Multi Banned User Expert
    Join Date
    Oct 2003
    Posts
    11,134
    Posts Thanks / Likes

    Default

    oare actuatorul nu functioneaza la 36v ?

  6. #6
    In The Matrix Expert
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    near Arad
    Posts
    1,311
    Posts Thanks / Likes

    Default

    actuatorul lucreaza la 36 volti dar tot asa de bine lucreaza si cu orice tensiune mai mica sau egala cu 36 V doar ca se invirte mai incet , un alimentator separat de 12 volti e mai la indemina decit unul care scoate 36 V pentru a face proba respectiva

  7. #7
    Member Mentor
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Palinca City
    Posts
    704
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Salut!

    Chestia cu clickul nu am incercat. Intrebarea mea era daca e normal ca Positioniereru sa dea 4,6 volti pe contactele reed chiar daca nu intorc.

    Firele nu-s intrerupte, am masurat si inuntru si afara cu voltmetru.
    Last edited by ActuatoRRRR; 4th May 2012 at 11:38.
    1m Offset AL (68,5E - 31,5W), actuator 24", WinTV DVB-s 1.3, Nexus-s 2.1, Skystar2 2.3P, TBS 5925, Positioner: Sat Control PMP 102, V-Box II, Receiver analog "Europa SR 500"

    Locatia ramine Palinca City!

  8. #8
    In The Matrix Expert
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    near Arad
    Posts
    1,311
    Posts Thanks / Likes

    Default

    am sa masor si am sa-ti spun , nu stiu exact cum e la mine ca pina acum nu m-a interesat

  9. #9
    Junior Member Junior
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    3
    Posts Thanks / Likes

    Default

    In primul rand, n-o sa auzi senzorul reed din cauza zgomotului motorului. Ca sa-l auzi apropii un magnet de el insa trebuie sa fie liniste perfecta si sa ai un auz foarte fin.

    E normal ca pe contactele senzorului sa ai o oarecare tensiune (5V in cazul tau), cat timp contactul senzorului nu este inchis. Ca idee, functionarea numaratorului are urmatorul principiu:
    - un magnet e prins pe axul actuatorului si se invarte odata cu acesta
    - la fiecare tura, magnetul trece prin dreptul senzorului reed si il inchide (practic face scurt-circuit intre cele doua fire de la senzor)
    - pozitionerul trimite acea tensiune de 5V pe fire printr-o rezistenta si verifica daca ea mai exista (adica n-a fost pusa in scurt de releu)
    - la fiecare tranzitie de la existenta tensiunii la punerea in scurt numara cate un impuls.

    Daca ai inversat cumva firele de la motor cu cele de la senzor, cu siguranta ai prajit senzorul din actuator. Senzorul rezista la un curent de zeci sau sute de miliamperi iar punerea lui in locul alimentarii motorului duce 99,9% la distrugerea contactelor.

    Ca sa-l verifici, ai nevoie de un ohmetru si un magnet permanent: pui ohmetrul pe contactele de la senzor (acesta sa nu aiba conectate firele dinspre pozitioner) si in mod normal ar trebui sa nu indice nimic (rezistenta infinita). Apropii un magnet de senzor si aparatul ar trebui sa indice rezistenta spre 0 (scurtcircuit). Sau, daca nu ai un magnet, alimentezi motorul cu 12V ca sa se invarta mai incet si verifici indicatia ohmetrului (cand motorul se invarte, la fiecare tura ar trebui sa ai cand rezistenta infinita, cand 0).

    Oricum, la ce spui tu ca ai tot timpul 4,6V pe contactele de la senzor, cel mai probabil ai ars senzorul reed. Inlocuitor gasesti fie la magazinul de senzori reed, fie la cei care monteaza sisteme de alarma la cladiri (senzorii magnetici care se pun la usi/geamuri au in interior exact un senzor reed - un tub mic de sticla cu doua contacte)

    PS: UPS...! ...iar am postat de pe clona! Admin, poti sa stergi userul "kml" ca sa nu ma mai impiedic de el? k-mel.

  10. #10
    In The Matrix Expert
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    near Arad
    Posts
    1,311
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by kml View Post
    Inlocuitor gasesti fie la magazinul de senzori reed
    fara ofensa dar aici m-am distrat ca niciodata , la magazinul de echipamente receptie satelit gaseste senzor de schimb

  11. #11
    Member Mentor
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Palinca City
    Posts
    704
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Nu l-am prajit, nu am inversat motorul cu sensorul, am inversat alb cu galben intre ele de la sensor, sa nu cumva sa fie polaritatea falsa.
    1m Offset AL (68,5E - 31,5W), actuator 24", WinTV DVB-s 1.3, Nexus-s 2.1, Skystar2 2.3P, TBS 5925, Positioner: Sat Control PMP 102, V-Box II, Receiver analog "Europa SR 500"

    Locatia ramine Palinca City!

  12. #12
    Member Mentor
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Palinca City
    Posts
    704
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Am eu magneti, dintraia cum erau in anii 80 la contoare, si de difuzor mai mare, dar unde tre sal tin? Unde e motoru sau la inceputul pistonului, sau pe placa?
    1m Offset AL (68,5E - 31,5W), actuator 24", WinTV DVB-s 1.3, Nexus-s 2.1, Skystar2 2.3P, TBS 5925, Positioner: Sat Control PMP 102, V-Box II, Receiver analog "Europa SR 500"

    Locatia ramine Palinca City!

  13. #13
    In The Matrix Expert
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    near Arad
    Posts
    1,311
    Posts Thanks / Likes

    Default

    -am masurat , la pozitionerul meu pe bornele spre senzor sint 12 volti



    -dai jos capacul actuatorului si vei vedea imaginea de mai sus , cel verde rotund este magnetul care este montat in capatul axului , cel galben tangent cu magnetul si notat reed este senzorul care se inchide si deschide intermitent in functie de rotirea magnetului

  14. #14
    Member Mentor
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Palinca City
    Posts
    704
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Multumesc de schema, dar vorbim despre acelasi motor? La mine arata mai altfel. Si alalalt de 18" functiona pina cind sa defectat, cu 5V la reed, e adevarat ca nu am masurat cit a dat pe reed pozitioneru cind a fost nou. Asta positionierer il am din 98 si nu decaleaza, (nici Actuatoru de 18" nu a decalat (la cite furtuni a dus)), numai ca acuma daca nu mai primeste impulsuri, si dupa vreo 2 secunde de invirtit scrie Err, atunci tre scos din priza si bagat iara. Cind are ce sa numere nu face asa. O sa incerc si varianta cu magnetu si cu rezistenta.
    Last edited by ActuatoRRRR; 4th May 2012 at 16:27.
    1m Offset AL (68,5E - 31,5W), actuator 24", WinTV DVB-s 1.3, Nexus-s 2.1, Skystar2 2.3P, TBS 5925, Positioner: Sat Control PMP 102, V-Box II, Receiver analog "Europa SR 500"

    Locatia ramine Palinca City!

  15. #15
    Member Mentor
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Palinca City
    Posts
    704
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Stai sa vezi: Sun la ala de unde am luat Actuatoru, sa-l intreb daca e normal sa fie 4,6 V la Positionierer incontinu. Ce zice omul? Normal e 0 senzoru numa scurtciteaza. Eu zic: Ce vreti sa scurtcitati daca e 0 V. Nu a avut argumente omul de cit sa iau alt positionirar. Ca de ce il mai folosesc pe ala vechi si nu iau un V-Box. Zic: am citit in forumuri ca V-Box decaleaza dupa citva timp citeva unitati. Zice: toate decaleaza. Zic: al meu nu a decalat. El: pai luati mai bine un V-Box ca ala stie si DisEqc sa dea pe reed. Dar ma mai gindesc daca iau de la el, ca nu stia cit tre sa dea reed contactele, si a caruia parere e ca 0 volti se pot scurtcircuita.
    1m Offset AL (68,5E - 31,5W), actuator 24", WinTV DVB-s 1.3, Nexus-s 2.1, Skystar2 2.3P, TBS 5925, Positioner: Sat Control PMP 102, V-Box II, Receiver analog "Europa SR 500"

    Locatia ramine Palinca City!

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Back to Top