Samsung Electronics a afisat un profit de 5,2 miliarde de dolari pentru primul trimestru al acestui an.
Cu vanzari de peste 20.000 de smarthphone-uri Galaxy pe ora in lunile februarie si martie a reusit sa surclaseze iPhone-ul de la Apple in duelul profiturilor uriase ale industriei de telefonie mobile de noua generatie.
Grupul sud corean a carui valoare de piata este de circa 190 de miliarde de dolari, adica de 11 ori mai mult fata de rivalul sau japonez, Sony Corp, a vandut 93,5 milioane de telefoane in cele trei luni de la inceputul anului.

"Samsung si Apple si-au eliminat din competitie majoritatea rivalilor, iar acum piata smartphone-urilor risca sa devina o cursa cu doi cai", afirma analistul de la compania de cercetare Strategy Analytics, Neil Mawston, citat de Reuters.

Saptamana viitoare Samsung va lansa la Londra o a treia generatie a emblematicului Galaxy S, in speranta de a creste si mai mult vanzarile in pragul inceprii Olimpiadei din aceasta vara, unde grupul se afla printre sponsorii de top.

Noul telefon Galaxy S3 bazat pe microprocesorul quad-core, pe care compania spera sa il intalneasca si la Nokia, HTC, Motorola si chiar la Apple, asteapta sa aiba o cerere foarte mare. ,,Cand cererea pe piata e mare nu e nevoie sa mai cheltuim multi bani pentru a promova vanzarile", anunta vice-presedintele Samsung, Robert Yi.

Profitul trimestrial al diviziei de telefonie mobila a Samsung aproape ca s-a triplat ajungand la aproape 3,8 miliarde de dolari, adica 73% din profitul total. Marjele de operare au crescut de la 12% la 18,4% in trimestrul precedent datorita vanzarilor de Galaxy S si a tabletelor Note tablet-phone-urilor. Cu toate acestea Foxconn International Holdings avertizeaza asupra posibilitatii scaderilor de vanzari. Foxconn asambelaza telefoane pentru Motorola si Sony, in timp ce compania-mama, Foxconn Technology Group, din Taivan asambleza iPhone-uri si iPad-uri.

Pe langa faptul ca Samsung conduce acum in topul celor mai mari venituri este stiut faptul ca a surclasat de mult compania Nokia, care a fost multi ani la rand liderul global in ceea ce priveste telefonia mobila, acum ajunge puternic din urma companiile japoneze de fabricare a TV-urilor si a chipurilor de memorie.

Samsung a avut o cota de piata de 25% in timp ce Nokia avea 23%, iar in prezent se afla in competitie directa cu Sony si LG Electronics, iar in ceea ce priveste fabricare de TV-uri si cu Toshiba si SK hynix pentru fabricarea chipurilor.