Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.


Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 16 EUR (16%)
Donate to support this site...

Results 1 to 3 of 3
 1. #1
  Silver Member Teacher
  Join Date
  Oct 2003
  Posts
  260
  Posts Thanks / Likes

  Post Licitatie ANCOM pentru frecventele radio disponibile

  ANCOM va scoate la licitatie toate frecventele radio disponibile utilizate de Cosmote, Orange si Vodafone


  Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare n Comunicatii (ANCOM) va scoate la licitatie n prima parte a anului 2012 toate frecventele radio disponibile din benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate n acest moment de catre Cosmote, Orange si Vodafone.

  'Am ales licitatia pentru ca este solutia cea mai echitabila, mai corecta si mai transparenta, care ne va permite n acelasi timp sa maximizam eficienta utilizarii spectrului si sa realizam valoarea reala a acestei resurse limitate a statului roman, n beneficiul concurentei si utilizatorilor. Solutia aleasa ofera sanse egale operatorului care are licenta 3G, dar care nu detine n prezent dreptul de utilizare a frecventelor n benzile de 900 si 1800 MHz, limitand spectrul pe care un operator l poate obtine n benzile de frecventa sub un GHz la maximum 20 de MHz urmarim existenta pe piata romaneasca a cel putin patru operatori care sa poata concura n conditii egale' a precizat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

  Licitatia de spectru este organizata pentru prima oara n Romania pentru 365 MHz din care la ora actula sunt dispobili 145 MHz. Tot n cadrul acestei licitatii va fi cuprins si spectrul spectrul digital, cel din banda superioara de 2600 MHz, care este administrat partial de Ministerul Apararii Nationale, dar care l va pune la dispozitie n prima parte a anului viitor.

  "Exista suficient spectru pentru furnizarea n bune conditii de servicii de comunicatii electronice mobile de catre mai multi operatori decat avem n acest moment pe piata. Vom scoate cel mai probabil 5 blocuri de 5 MHz cantitate suficienta de spectru pentru a furniza servicii de voce de buna calitate, respectiv servicii 3 G si chiar 4 G", a aratat seful ANCOM.

  Licitatia va permite si intrarea unor noi competitori pe piata romaneasca. Licitatia va avea loc n prima parte a anului viitor. Pana atunci, Autoritatea va concepe un design detaliat al licitatiei, pe care l va supune consultarii publice. De asemenea, licitatia va fi conceputa astfel ncat sa asigure conditii egale, nediscriminatorii, proportionale si transparente pentru toti operatorii interesati sa activeze pe piata romaneasca.
  Autoritatea va face toate demersurile si pentru eliberarea si includerea n licitatie a benzilor de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate n prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale.

  Licitatia a fost testata n mai multe tari, cea mai recenta fiind n Grecia care obtinut peste 380 de milioane de euro pentru o banda de frecventa similara cu cele pe care le va scoate la licitatie si ANCOM. In contextul n care Romania este deja acoperita cu mai multe retele de comunicatii mobile si penetrarea este de 110%, selectiile comparative, care pun accentul pe viteza si dimensiunea dezvoltarii de infrastructuri, sunt mai putin justificate n acest moment.
  ANCOM a decis ca licentele Orange si Vodafone sa fie prelungite pana la 31 decembrie 2012, urmand ca noile licente sa intre n vigoare ncepand cu data de 1 ianuarie 2013, n cazul benzilor detinute n prezent de Orange Romania si Vodafone Romania, si, respectiv, cu data de 6 aprilie 2014, n cazul benzilor detinute n prezent de Cosmote.

  Pentru prelungirea licentelor, Orange Romania si Vodafone Romania vor trebui sa achite catre bugetul de stat o taxa de licenta. Guvernul a aprobat valoarea de 6,4 milioane de euro a taxei de licenta pentru fiecare operator, valoare proportionala cu sumele platite la obtinerea licentelor n anul 1996, calculata de ANCOM pe baza indexarii valorilor istorice ale licentelor.

 2. #2
  Senior Member Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Jul 2010
  Location
  192.168.0.1
  Posts
  1,228
  Posts Thanks / Likes

  Default

  E blat. ca sa intre pe felie cine cotizeaza...
  Si asa se ofticau ca in 2 giga nu "bat" decit cativa km...
  Mi-e greata...

 3. #3
  Member Mentor
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Jul 2008
  Posts
  925
  Posts Thanks / Likes

  Default

  O fi blat da e mai corect asa.

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top