Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.


Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 100 EUR (100%)
Donate to support this site...

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 19
  1. #1
    Junior Member Friend
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    14
    Posts Thanks / Likes

    Default Receptie satelit direct pe TV (DVB-S2) + Diablo CAM2

    Salut,

    inainte de orice, as dori sa mentionez ca sunt absolut nou in domeniul receptiei satelit. Am studiat cateva zile bune un volum mare de informatii de pe acest forum. (forum care este absolut fantastic. O sursa extraordinara de informatii).

    In acest moment, am anumite neclaritati si as dori sa cer sfaturile membrilor cu experienta.

    Echipamentele pe care le detin sunt:
    - televizor Samsung cu tuner DVB-T/C/S2 si slot CI
    - Diablo CAM2 + CAS3 programmer

    Din cate imi dau seama, as putea receptiona semnalul de la o antena satelit direct cu tunerul TV-ului.
    M-ar interesa in special programe HD cu documentare (gen Discovery) si filme (gen HBO, Action Star si altele)
    Din cate am vazut, satelitii cei mai pomeniti sunt Astra 19e, Hotbird 13e, Sirius 5e, Thor 1w.

    Ma gandesc sa achizitionez o antena satelit (nu prea mare ca dimensiune, poate 80-90) si sa receptionez cu ea mai multi sateliti (adica nu doar 1).
    Din cate am retinut, ar fi nevoie de o antena cu mai multe LNB-uri sau cel putin un LNB Monobloc (cu 2 module). Ma tem insa, ca tunerul TV-ului nu este atat de capabil incat sa suporte mai multe LNB-uri. (TV-ul este model Samsung UE46D5700).
    In ceea ce priveste bugetul, nu as vrea sa investesc prea mult, intrucat timpul pe care il am pentru vizionarea este destul de putin.

    Acum, sa trec la intrebari:
    - in cazul in care pun mai multe LNB-uri, cum pot comuta intre acestea pentru a putea vedea cand pe unul cand pe altul?
    - comutarea intre sateliti, presupune rescanarea canalelor?
    - as prefera sa memorez posturile in memoria TV-ului intrucat nu as mai vrea o cutie (receiver) prin zona. Asta ca sa nu mai zic ca nici o a 2a telecomanda nu ma incanta deloc.
    - Este neaparat nevoie de un receiver separat sau exista si altfel de dispozitive pentru comutare: ceva mai simplu si mai compact, in genul switch-urilor folosite pentru a conecta o singura tastatura la mai multe computere si care prin actionarea unui mic buton comuta, round-robin, tastatura de la un calculator la altul?
    - Poate imi puteti recomanda un sistem pe care l-ati folosit deja si de care sunteti multumit (antena, LNB, motorase, [am mai dat si de un alt termen Diseq, dar pe care inca nu l-am aprofundat])?
    - Poate imi puteti indica un alt sau alti sateliti pentru continutul pomenit mai sus.

    Cu scuzele de rigoare pentru eventualele erori tehnice astept cu mare interes sfaturi.
    Last edited by mmmggg; 9th December 2011 at 17:27.

  2. #2
    Junior Member Master
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Romania
    Posts
    58
    Posts Thanks / Likes

    Post

    Exista switch-uri care īnsumează cablurile de la LNB (se montează de regulă īn spatele antenei) aşa că īn casă īţi vine un singur cablu. Protocolul de comutare a LNB-urilor de către switch este DiSEqC. Deci.... ca să poţi comuta īntre ele trebuie transmise comenzi DiSEqC. Toate "receiverele satelit" ştiu acest protocol, este standard de mulţi ani de zile deci nu este nici o problemă.

    Legat de TV-ul tău..... personal nu am mai văzut/auzit de TV cu tuner DVB-S2 dar... nici nu am căutat aşa că.... nu pot contesta că nu are. Şi dacă are.... caută prin meniu după opţiuni de switch sau DiSEqC.

    O dată ce ai setat Switch DiSEqC automat receiverul/TV te va pune să asociezi intrărilor de la switch cāte un satelit (īn funcţie de cum ai montat tu antena).

    La scanat... dacă e configurat corect... le va scana pe toate şi ţi le poţi aranja după cum vrei tu. Cānd muţi pe DiGi Sport (sat Thor 1W) din telecomandă el va şti să comute din switch pe LNB-ul respectiv. Dacă muţi pe ViVa Germany (sat Astra 19E) se comută automat şi LNB corespunzător.

    Există mai multe variante ale protocolului DiSEqC. Varianta 1.0 şi 2.0 pot comuta īntre maxim 4 LNB-uri. Varianta 1.1 şi 2.1 .... īn teorie 16 LNB dar merg şi mai multe (varianta asta permite cascadarea switchurilor aşa că poţi monta lejer toţi sateliţii din Europa). Varianta 1.2 şi 2.2 este dedicată motoarelor aşa că.... acoperi tot orizontul cu ea (ai un singur LNB care este mişcat īn toate poziţile de către motor).

    Ca idee, un Switch DiSEqC 2.0 costă cam 10lei. Unul DiSEqC 2.1 peste 100lei iar un motor cu DiSEqC 2.2 peste 150lei.

    Un receiver satelit este specializat īn ... recepţia TV transmisă prin satelit deci īn general are tot ce-i trebuie. Acuma... şi ele.... īn funcţie de preţ.... au avantaje şi dezavantaje. Cel mai enervant este viteza de comutare a canalelor (unele comută mai repede, altele mai īncet), ... şi lista poate continua. Nu pot face comparaţie cu tunerul DVB-S2 din TV-ul tău căci habar nu am ce ştie şi ce poate.

    Sistemele externe de recepţie au devenit performante şi ieftine. Cu puţin peste 100lei poţi avea o antenă bună: diametru 0.6....0.9m, switch DiSEqC 2.0, 4LNB (Astra 19E, Eutelsat 16E, HotBird 13E şi Thor1W).










  3. #3
    Moderator Expert
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    Wild West
    Posts
    2,527
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by mmmggg View Post
    Salut,

    inainte de orice, as dori sa mentionez ca sunt absolut nou in domeniul receptiei satelit. Am studiat cateva zile bune un volum mare de informatii de pe acest forum. (forum care este absolut fantastic. O sursa extraordinara de informatii).

    In acest moment, am anumite neclaritati si as dori sa cer sfaturile membrilor cu experienta.

    Echipamentele pe care le detin sunt:
    - televizor Samsung cu tuner DVB-T/C/S2 si slot CI
    - Diablo CAM2 + CAS3 programmer

    Din cate imi dau seama, as putea receptiona semnalul de la o antena satelit direct cu tunerul TV-ului.
    M-ar interesa in special programe HD cu documentare (gen Discovery) si filme (gen HBO, Action Star si altele)
    Din cate am vazut, satelitii cei mai pomeniti sunt Astra 19e, Hotbird 13e, Sirius 5e, Thor 1w.

    Ma gandesc sa achizitionez o antena satelit (nu prea mare ca dimensiune, poate 80-90) si sa receptionez cu ea mai multi sateliti (adica nu doar 1).
    Din cate am retinut, ar fi nevoie de o antena cu mai multe LNB-uri sau cel putin un LNB Monobloc (cu 2 module). Ma tem insa, ca tunerul TV-ului nu este atat de capabil incat sa suporte mai multe LNB-uri. (TV-ul este model Samsung UE46D5700).
    In ceea ce priveste bugetul, nu as vrea sa investesc prea mult, intrucat timpul pe care il am pentru vizionarea este destul de putin.

    Acum, sa trec la intrebari:
    - in cazul in care pun mai multe LNB-uri, cum pot comuta intre acestea pentru a putea vedea cand pe unul cand pe altul?
    - comutarea intre sateliti, presupune rescanarea canalelor?
    - as prefera sa memorez posturile in memoria TV-ului intrucat nu as mai vrea o cutie (receiver) prin zona. Asta ca sa nu mai zic ca nici o a 2a telecomanda nu ma incanta deloc.
    - Este neaparat nevoie de un receiver separat sau exista si altfel de dispozitive pentru comutare: ceva mai simplu si mai compact, in genul switch-urilor folosite pentru a conecta o singura tastatura la mai multe computere si care prin actionarea unui mic buton comuta, round-robin, tastatura de la un calculator la altul?
    - Poate imi puteti recomanda un sistem pe care l-ati folosit deja si de care sunteti multumit (antena, LNB, motorase, [am mai dat si de un alt termen Diseq, dar pe care inca nu l-am aprofundat])?
    - Poate imi puteti indica un alt sau alti sateliti pentru continutul pomenit mai sus.

    Cu scuzele de rigoare pentru eventualele erori tehnice astept cu mare interes sfaturi.
    Daca ai fi dat si modelul de tv ar fi fost simplu de a da sfaturi ... asa putem da cu presupusul.

    1 - antena de 80 - 90 cu care sa receptionezi mai multi sateliti sunt doar de 2 feluri : cele multifocuss (gen T85E85) sau toroidalele model mai mic, cu o antena normala de 80 - 90 nu poti receptiona in conditii bune mai mult de 2 sateliti.
    De asemenea pentru aceste tipuri de antene (cu mai multe lnb-uri) iti trebuie diseqc (tv-ul in mod normal ar trebui sa aiba functia diseqc - orice stift de receptor are aceasta functie).
    O alta solutie in acest sens ar fi un motor ( H-H ) cu care poti misca antena.
    Varianta cu multiswitch nu o recomand pentru ca ai nevoie de lnb-uri quatro iar costurile se tripleaza cel putin.
    2 - tunerul tv-ului se descurca fara probleme cu mai multi sateliti/lnb-uri (daca are functia diseqc), acest diseqc facand comutarea de pe un lnb pe altul, iar lista de canale se va forma la prima scanare, nefiind nevoie de o rescanare la orice comutare pe alt satelit.
    3 - pentru decodare un diablo cam e destul de putin pentru ce vrei tu ... avand in vedere ca in momentul de fata nu prea mai sunt pachete care sa mearga cu key, dar tot acest diablo cam ofera si posibilitatea de sharing (din cate stiu eu asta o face varianta wireless a acestui diablo cam).
    Oricum partea de sharing mai trebuie studiata, sunt date despre asta atat aici pe forum cat si pe alte forumuri.

  4. #4
    Junior Member Friend
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    14
    Posts Thanks / Likes

    Default

    TV-ul este model Samsung UE46D5700
    (seria 2011)

    din specificatii:
    DVB-T (HD), DVB-T, DVB-C, DVB-C (HD), DVB-S, DVB-S2 (HD)
    DiSEqC Satellite 1.2
    Last edited by mmmggg; 9th December 2011 at 21:07.

  5. #5
    Junior Member Friend
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    14
    Posts Thanks / Likes

    Default

    WinRxp1024, ovidiumarius,

    va multumesc pentru raspunsurile detaliate.
    Mi-ati salvat multe ore de studiu prin informatiile pe care mi le-ati dat.
    Cu siguranta mai am de studiat destul, dar acum sau mai aranjat niste aspecte legate de arhitecturi posibile, protocoale...

    va multumesc pentru timpul acordat.

  6. #6
    Moderator Expert
    Join Date
    Jan 1970
    Location
    Austria
    Posts
    9,492
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Televizorul tau are receiver HD incorporat si nu e nici o problema sa receptionezi mai multi sateliti. Iti trebuie un suport multifeed pentru 4 LNB-uri (daca vrei sa vezi 4 sateliti), 4 LNB-uri single, un comutator diseq 4x1, montat langa antena, astfel ca un singur cablu iti intra in TV. Nu ai spus locatia fiindca in functie de ea poti alege ce sateliti receptionezi si ce dimensiune de antena iti trebuie.
    Toate canalele de pe toti satelitii se pot programa intr-o lista unica si TV-ul va comuta automat pe satelitul care trebuie cand selectezi canalul respectiv. Nu trebuie scanare decat la inceput, pe fiecare satelit in parte, cu conditia sa setezi corect in menu valoarea diseq in functie de cum sunt conectate LNB-urile la comutatorul diseq.
    Cat priveste canalele HD, ai cateva in germana pe Astra (unele libere, altele care se vad cu Diablo).

  7. #7
    Junior Member Friend
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    14
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by Kroky View Post
    Televizorul tau are receiver HD incorporat si nu e nici o problema sa receptionezi mai multi sateliti. Iti trebuie un suport multifeed pentru 4 LNB-uri (daca vrei sa vezi 4 sateliti), 4 LNB-uri single, un comutator diseq 4x1, montat langa antena, astfel ca un singur cablu iti intra in TV. Nu ai spus locatia fiindca in functie de ea poti alege ce sateliti receptionezi si ce dimensiune de antena iti trebuie.
    Toate canalele de pe toti satelitii se pot programa intr-o lista unica si TV-ul va comuta automat pe satelitul care trebuie cand selectezi canalul respectiv. Nu trebuie scanare decat la inceput, pe fiecare satelit in parte, cu conditia sa setezi corect in menu valoarea diseq in functie de cum sunt conectate LNB-urile la comutatorul diseq.
    Cat priveste canalele HD, ai cateva in germana pe Astra (unele libere, altele care se vad cu Diablo).
    multumesc mult pentru raspuns.

    Locatia este Iasi.
    Te rog recomanda-mi spune-mi care ar fi satelitii accesibili de aici si care ar merita 'prinsi'.

    M-am uitat putin pe recomandarea facut de ovidiumarius putin mai sus, T85 E85 si pare interesanta, atat ca pret cat si ca functionalitate.
    Ce parere ai de aceasta?

  8. #8
    Moderator Expert
    Join Date
    Jan 1970
    Location
    Austria
    Posts
    9,492
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by mmmggg View Post
    Locatia este Iasi.
    Te rog recomanda-mi spune-mi care ar fi satelitii accesibili de aici si care ar merita 'prinsi'.
    19°E este cam greu de prins in estul tarii, dar poti receptiona 13°E, 5°E, 1°W si chiar 4°W cu o singura antena normala de 90 cm.

  9. #9
    Junior Member Teacher
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Ro
    Posts
    304
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Depinde in primul rind ce programe doresti sa receptionezi. Eu zic ca Eutelsat 16E este un satelit destul de interesant pentru ca pe el se gasesc destul de multe canale romanesti free. Tot pe acest satelit se afla si TVR HD pe care il poti decoda destul de simplu prin achizitionarea unui card viaccess TVR. Pentru a studia canalele transmise pe satelit vezi aici http://www.lyngsat.com/ In functie de canalele/satelitii care te intereseaza iti poti configura antena

  10. #10
    Junior Member Master
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Romania
    Posts
    58
    Posts Thanks / Likes

    Post

    Te duci pe Lyngsat.com şi cauţi programele/sateliţii TV care te interează. Fiecare satelit are mai multe fascicule (beam) care sunt direcţionate către o anumită zonă sau continent. Sunt Beam-uri care acoperă īntraga Romānie, altele doar parţial iar altele deloc. Īn funcţie de aceste hărţi e mult mai uşor să iei o decizie īn privinţa mărimi antenei de care ai nevoie.

    De exemplu UPC Romānia (FocusSat) emite pe Thor la 1W, Beam K2 şi oferă abonaţilor săi antene de 0,6m īn diametru.

    Thor 1W Beam K1:




    Thor 1W Beam K2:




    Thor 1W Beam T1:



    Thor 1W Beam T2:


  11. #11
    Banned Expert
    RDI - Board Banned Avatar

    Join Date
    Oct 2006
    Location
    bucuresti
    Posts
    2,482
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Salut , sfatul meu este sa iti cumperi o antena offset de 90cm si o montura h-h Strong SRT2100 ( sau ceva asemanator )
    Acum nu stiu daca stai la casa sau la bloc si ce este cel mai important sa stai cu fata spre sud , fiindca altfel situatia se complica mai ales daca stai la bloc
    LCD-ul stiind/avand diseq 1.2 care poate comanda o montura h-h si astfel nu mai trebuie sa stai sa reglezi de 4 ori fiecare lnb in parte
    Ai reglat o singura data montura h-h pe satelitul cel mai sudic din zona in care locuiesti si apoi poti receptiona toti satelitii in functie de cat de mare ai deschiderea est-vest ( stanga/dreapta )
    Pt. reglajul monturii h-h cauta pe acest forum sau pe alte din domeniu si ai sa gasesti diferite metode de reglaj , sau daca esti novice poti apela la un instalator priceput din zona ta

  12. #12
    Junior Member Friend
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    14
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by WinRxp1024 View Post
    Te duci pe Lyngsat.com şi cauţi programele/sateliţii TV care te interează. ...
    Super, super. Am inteles cum stau lucrurile.
    Inca o data mii de multumiri pentru informatiile extrem de detaliate pe care mi le dai.

  13. #13
    Junior Member Friend
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    14
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by lupull View Post
    Salut , sfatul meu este sa iti cumperi o antena offset de 90cm si o montura h-h Strong SRT2100 ( sau ceva asemanator ) ...
    Inteleg. Este insa posibil sa am o problema cu locatia:
    - la bloc cu 8 etaje, in forma de L
    - la etajul 1
    - un cartier destul de aglomerat (cu blocuri la fel de inalte de jur imprejur)
    (sageata galbena din imagine)

    (am remarcat 2 etaje mai sus, la et.3 un vecin cu o parabolica de 80 - 90, semn ca se poate :d)



    Oricum, cred o sa incerc.

    Ar mai fi o posibilitate, sa o urc pe bloc.
    In aceasta situatie, cred ca se ridica 2 probleme:
    - care este lungimea maxima a cablului pentru asemenea instalare?
    - exista protectii pentru supra-sarcina pe cablu? (adica sa protejez cumva tunerul TV-ului in caz de descarcari electrice)
    Last edited by mmmggg; 10th December 2011 at 10:42.

  14. #14
    Moderator Expert
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    Wild West
    Posts
    2,527
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by mmmggg View Post
    TV-ul este model Samsung UE46D5700
    (seria 2011)

    din specificatii:
    DVB-T (HD), DVB-T, DVB-C, DVB-C (HD), DVB-S, DVB-S2 (HD)
    DiSEqC Satellite 1.2
    Televizorul asta are procesor ARM si e pe kernel: Linux version 2.6.24_SELP.4.3.x-Cortex-A8, GPL v2.
    Dupa cate se pare e posibila decodarea directa cu el neavand nevoie de diablocam.
    Se poate implementa direct oscam pentru acest tv.
    Pentru mai multe detalii vezi www.samygo.tv unde se discuta foarte mult pe marginea firmware la aceste modele de tv.

  15. #15
    Junior Member Friend
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    14
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by ovidiumarius View Post
    Televizorul asta are procesor ARM si e pe kernel: Linux version 2.6.24_SELP.4.3.x-Cortex-A8, GPL v2.
    Dupa cate se pare e posibila decodarea directa cu el neavand nevoie de diablocam.....
    multumesc ovidiumarius pentru informatie.
    Stau de ceva vreme si pe forumul amintit, dar se pare ca inca nu este disponibila o versiune de oscam pentru samsung. Ceva limitari legate de dvbapi.

    http://forum.samygo.tv/viewtopic.php?f=12&t=1771.

    Alt post zice:
    "if you want to use it as an emulator, things might look very differently because I'm not sure if Samsungs DVB devices are in
    any way linux dvb-api compliant (which is what all the mentioned tools need for their emulator functionality)"
    (http://forum.samygo.tv/viewtopic.php?f=6&t=108)

    Se pare ca televizorul are CPU Mstar.
    Last edited by mmmggg; 10th December 2011 at 18:27.

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Back to Top