CNA a dat o decizie controversată pentru a elimina confuzia denumirilor între televiziunile splitate din “Realiatea” lui Vântu. Organismul de reglementare a audiovizualului a acceptat ca postul de ştiri RTV, controlat de Ghiţă Sebastian, să fie denumit România TV, diferenţiindu-l astfel de marca RTV (Realitatea TV). Răzvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat că prin schimbarea denumirii televiziuni “se mai rezolvă din problemele în litigiu”. Marca RTV a fost revendicată atât de Societatea Realitatea Media SA (Elan Swartzenberg) cât şi de Ridzone Computers SRL (Sebastian Ghiţă).

“Acordarea denumirii de România TV nu a fost contestată până acum de nimeni”, a declarat pentru Jurnalul Naţional preşedintele CNA Răzvan Popescu. Au mai existat precedente, o licenţă sub numele “România ta” pentru un post care nu a funcţionat, solicitată de Silviu Prigoană. Întrebat dacă nu se va crea o confuzie între România TV şi posturile canalului public TVR, Răzvan Popescu a spus că nu vede un impediment în recenta decizie a CNA. El a mai declarat că nu a studiat legislaţia care reglementează utilizarea cuvântului “român” în denumirea unor firme şi că decizia respectivă a CNA nu s-a bazat pe un aviz al juriştilor instituţiei. Articolul 39 din Legea Nr. 26/1990 privind Registrul Comerţului prevede la paragraful 3 că înscrierea unei firme care conţine cuvintele “român” sau derivatul acestuia ori cuvinte sau sintagme caracteristice autorităţilor şi instituţiilor publice centrale se realizează numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului. Paragraful 5 al Legii 26 explicitează că “în acest caz autoritatea competentă refuză eliberarea acordului dacă firma în cauză este de natură să creeze confuzie cu denumirea unei instituţii publice ori de interes public” Ori, România TV – denumirea dată postului administrat de Sebastian Ghiţă, este de natură să stârnească această confuzie, precizată de legiuitor, alături de denumirea postului public – Televiziunea Română, cu numeroasele ei canale.

Mai mult, aceste reglementări sunt întărite de o Hotărâre a Guvernului din 13 august 2004 care aprobă normele metodologice privind condiţiile şi procedura de eliberare a acordului scris pentru folosirea denumirii, prevăzute la articolul 39 din Legea 26/1990 privind Registrul Comerţului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Aceste norme sunt publicate în Monitorul Oficial Nr. 809 din 2 septembrie 2004.

După o oră de la convorbirea cu preşedintele CNA, acesta ne-a sunat la redacţie cu următoarea precizare: legislaţia privind folosirea numelui „român”, „România” se aplică în cazul înscrierii firmelor. Răzvan Popescu consideră că „România TV” nu este o firmă, licenţa respectivă fiind un program. Întrebat dacă apreciază că se pot stârni confuzii între denumirea acordată postului administrat de Sebastian Ghţă şi numele Televiziunii Publice, el a spus că nici un membru al CNA nu a găsit posibilă această confuzie sau alăturare.

Desigur, problema stârneşte controverse iar „păgubită” – Televiziunea Publică nu a reacţionat. Are şi aşa destule belele pe cap încât să-şi dea seama de „căpuşarea” ei cu voie de la CNA.
sursa:http://www.jurnalul.ro/media/romania...rtv-597977.htm