Comisia Europeană (CE) a declanşat procedura de infringement īmpotriva Romāniei şi a altor 19 state membre ale Uniunii Europene (UE) pentru īntārzieri īn implementarea legislaţiei europene īn domeniul telecomunicaţiilor, a anunţat, ieri, Executivul european.
CE a cerut oficial informaţii de la cele 20 de state UE, care nu au anunţat, īncă, măsuri de implementare integrală īn legislaţia naţională a noilor reglementări europene, pānă la termenul-limită, 25 mai, se arată īntr-un comunicat al Comisiei.
Statele vizate sunt Romānia, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania.
Comisia nu a precizat ce modificări trebuie să adopte fiecare stat pentru a evita o nouă etapă a procedurii de infringement.
Reglementările care trebuie introduse oferă companiilor şi consumatorilor noi drepturi īn privinţa telefoanelor, serviciilor mobile şi accesului la Internet. Acestea includ dreptul clienţilor de a se transfera la alt operator fără a schimba numărul de telefon, dreptul la mai multă claritate īn privinţa serviciilor şi o protecţie mai bună pentru datele personale online, arată Comisia, referindu-se la cele 20 de state.
Totodată, noi atribuţii de supraveghere pentru CE şi de reglementare pentru Organismul Autorităţilor Europene de Reglementare pentru Comunicaţii Electronice vor crea mai multă siguranţă īn privinţa reglementărilor şi vor ajuta operatorii telecom să se dezvolte pe o piaţă paneuropeană, notează CE.
Majoritatea celor 20 de ţări au īnştiinţat Comisia că au implementat unele măsuri, dar doar şapte state au notificat adoptarea integrală a noilor reglementări, potrivit sursei citate.
Ţările au termen două luni pentru a răspunde scrisorilor transmise de CE. Dacă nu răspund sau Comisia nu este mulţumită de informaţiile primite, Executivul comunitar poate trimite statelor vizate o cerere formală de implementare a legislaţiei, sub forma unei "opinii argumentate", conform procedurilor UE de infringement, iar īn final să se ajungă la Curtea Europeană de Justiţie.
CE a iniţiat īn ultimii ani de mai multe ori proceduri de infringement īmpotriva Romāniei īn domeniul telecom, privind de exemplu independenţa Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare īn Comunicaţii (ANARC) şi reţinerea datelor de telecomunicaţii.

sursa : http://www.curierulnational.ro/Eveni...egi+in+telecom