Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 4 of 4
 1. #1
  Moderator Expert
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  BUZAU
  Posts
  6,106
  Posts Thanks / Likes

  Default Nokia: stralucitul drum de la galosi la tehnica de varf

  Nokia: stralucitul drum de la galosi la tehnica de varf
  In anul 1865, inginerul finlandez Fredrik Idestam si-a facut o fabricuta de hartie in localitatea Nokia, in sud-vestul Finlandei. A numit-o Nokia, dupa numele localitatii, unde mai erau doua fabrici cu acelasi nume. Una producea galosi, iar alta cabluri.

  Daca cele trei fabrici si-au luat numele de la denumirea orasului, orasul insusi si l-a luat de la substantivul "nokia", care, in limba finlandeza, inseamna "zibelina", sau "samur", un animal pretuit in toata Europa pentru blanurile sale.

  Cojocul de samur - nokia - si caciula aferenta erau nelipsite din garderobele princiare, regale sau imperiale europene.

  Afacerile celor trei Nokia mergeau stralucit, iar, dupa un timp, inginerul Fredrik Idestam a inceput sa produca si el galosi.

  Galosii Nokia au ajuns pretuiti la nivel european, dar mai ales in Rusia, o piata de desfacere nelimitata, cu po....tie fara numar si cu noroaie fara sfarsit.

  Cu timpul, in 1898, fabrica de galosi a devenit Uzinele Finlandeze de Cauciuc, iar cea de cabluri si-a luat, si ea, titlul de uzina, in 1912, impulsionata de ultimul racnet al tehnicii: curentul electric si telegraful.

  Flerul este busola afacerilor

  Cu anvelopele primite de la uzinele de cauciuc si cu cablurile de la cealalta uzina, a infruntat Finlanda doua razboaie grele cu fosta Uniune Sovietica, fara sa iasa invingatoare, dar nici infranta de tot.

  Finlanda este singura tara de la granita de vest a URSS scapata, ca prin urechile acului, nu numai de ocupatia ruseasca, dar si de regimul comunist, pe care rusii l-au impus tuturor celorlalti beligeranti, inclusiv Romaniei.

  In 1960, urmasii lui Fredrik Idestam infiinteaza, la Uzinele Finlandeze de Cabluri, o sectie de electronice. Flerul le spunea ca de galosi nu mai are nevoie Europa, cabluri sunt destule, iar viitorul este al electronicelor.

  Flerul n-a gresit. In 1962, ei finalizeaza primul dispozitiv electronic de productie proprie, iar, in 1963, uzinele livreaza armatei primele ei aparate de radio. Flerul le arata exact incotro se indreapta tehnica de varf.

  In 1967, are loc fuziunea intre vechea Nokia Ab, Uzinele Finlandeze de Cauciuc si Uzinele Finlandeze de Cabluri. Acesta este actul de nastere pentru Nokia Corporation.

  Dupa 1970, Nokia demareaza in domeniul digital, impunandu-se cu "Nokia DX200", prima arhitectura generica a viitoarelor tehnici electronice. In acei ani a aparut, in Finlanda si Suedia, o retea mobila de telefonie, cu aparate instalate in autoturisme, conectabile la reteaua fixa.

  Nigerianul care a castigat la o loterie, unde nici nu jucase

  Primul telefon mobil "la purtator" a fost lansat in 1984 de catre Mobira Talkman si cantarea 5 kg. In 1984, acelasi consortiu lanseaza Mobila Cityman, de numai 800 de grame.

  In acei ani, tocmai cand devenise al treilea mare producator de televizoare din lume, Nokia hotaraste brusc sistarea tuturor altor activitati si concentrarea in zona telecomunicatiilor. A fost una din cele mai inspirate hotarari, intr-un moment cand lumea afacerilor nu sesiza inca extraordinarul "boom" in acest domeniu.

  La 1 iulie 1990, premierul finlandez face primul apel telefonic intr-o retea comerciala GSM de pe un aparat Nokia. Numarul aparatelor vandute a crescut exponential; in 1991 existau 15 milioane de utilizatori, iar in 2005 s-a vandut telefonul "Nokia 1100" - cu numarul de ordine 1 miliard.

  Momentul vinderii celui de al "un miliardelea" telefon a fost urmarit prin monitorizare si punctat festiv, spre totala surprindere a cumparatorului, un necunoscut din Nigeria.

  In iunie 2006, fosta fabricuta de galosi, devenita mastodontul de telecomunicatii Nokia, fuzioneaza cu dinosaurul Siemens si astfel apare uriasul concern mondial Nokia Siemens Networks.

  Telefoanele polueaza mediul

  Nu au lipsit momente grele: retragerea a 46 de milioane de baterii nefunctionale datorita supraincalzirii (India - 2007), un ciudat boicot anti-Nokia (Germania - 200, protestele Greenpeace pentru poluarea mediului cu telefoane vechi in 84 de tari.

  Cu toate acestea, afacerile societatii raman inca impresionante. Conform satatisticilor oficiale finlandeze, Nokia a inregistrat in ultimii ani urmatoarele cifre de afaceri:

  Anul 2005 - 24,191 miliarde euro
  Anul 2006 - 41,121 miliarde euro
  Anul 2007 - 51,058 miliarde euro
  Anul 2008 - 50,710 miliarde euro
  Anul 2009 - 40,984 miliarde euro
  Anul 2010 - 42,446 miliarde euro


  http://www.ziare.com/nokia/preturi/n...e-varf-1109682
  Ofset-uri 1,6Al/1.6Fe/1,4Fe, 2&HH , SkyStar2;
  Optibox Spider HD
  HSS-7160NA (DigiTV)
  90E - 34,5V

 2. #2
  Silver Member Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Jan 2004
  Location
  Germania
  Posts
  2,116
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Curios ca pina acum nimeni nu a deschis discutia de Nokia si radacinile ei, probabil lumea nu cunostea istorioara asta a lor, istorie a unui succes intr-adevar impresionant. Vremurile insa se schimba si daca nu tii pasul pierzi trenul.
  Cel mai bun si mai cautat receiver si cu care se pirata premiere a fost... NOKIA D-Box, apoi D-Box2 tot de la ei. Eu am avut si televizor Nokia, si a mers pina am luat altul, iar cauciucurile Nokian mi se pare fac parte sau au facut din grupul Nokia.

  Cat despre:

  Quote Originally Posted by yanq View Post
  ...Nu au lipsit momente grele:..un ciudat boicot anti-Nokia (Germania - 200
  Stii cum se zice, ce faci cu mana ta se cheama lucru manual, nu s-au asteptat o asemenea reactie din partea nemtilor, iar la o po....tie de 86 milioane de locuitori un boicot poate fi foarte distructiv. Si nu a fost ciudat deloc, a fost o urmare fireasca a pasului facut de Nokia, a fost anuntat insa Nokia si-a asumat riscul, setea de profit mai si mai mult i-a orbit; iar pierderea unei piete ca Germania si pierderea renumelui de produs "Made in Germany" au ajutat si ele la caderea brusca in care e Nokia la momentul actual.
  Si din pacate pentru ei, in buzunarele oamenilor de afaceri sau cu bani, telefoanelor Nokia 8800 Sirocco, Arte si Luna le-au luat locul Iphone si "androizii"...  .
  19,2°E + 0,8°W => DM800 + DM520 + VuZero


  Avantajul unui om inteligent este ca poate face usor pe prostul, invers e ceva mai dificil.....

 3. #3
  Banned
  RDI - Board Banned Avatar

  Join Date
  Apr 2003
  Posts
  28
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Din pacate astazi , Nokia a coborat la valoarea Nokiei din 1997 ....

 4. #4
  FLEX-IBIL Expert
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Mall d'Ovax
  Posts
  5,282
  Posts Thanks / Likes

  Talking

  Si cum bre, @Nokia vindea galosi si eu nu stiam ca-i miliardar?

  La naiba
  LABOR OMNIA VINCIT IMPROBUS (lat.) munca stăruitoare învinge totul – Vergiliu, „Georgica”
  NON OMNIA POSSUMUS OMNES (lat.) nu toți putem toate – Vergiliu, „Bucolica”, VIII, 63.

  Pentru prost, umorul e o formă indivizibilă de insultă, e ceva care-l vizează personal. Umorul mușcă, înțeapă, provoacă, sfidează, și face toate astea involuntar, uitîndu-și mereu foloasele, așa cum procedează electricitatea. Bușcu dixit.

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top