Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.


Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 100 EUR (100%)
Donate to support this site...

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 18
  1. #1
    Member Mentor
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Bucharest
    Posts
    718
    Posts Thanks / Likes

    Default Cablu coaxial 'ars'???

    Pe scurt problema sta in felul urmator: dupa o furtuna puternica de acum cateva zile din Bucuresti, cu tunete fulgere si mult vant, am constatat ca nu mai am semnal pe niciun canal/satelit. Instalatia consta intr-o antena motorizata Al 1,2 si un motor HH Stab, pusa pe bloc, cu lungimea cablului de la rec la motor de 55m. Am urcat la antena si am constatat ca motorul nu se mai misca,desi i-am dat comanda de goto 0. Atunci am masurat tensiunea scoasa de receptor in casa, pe un cablu de cativa cm, si este ok, variaza intre 14 si 18v, in functie de polaritate. Insa sus, la motor, cand am masurat la mufa care intra de la rec in motor, tensiunea este 0. Cablul nu este intrerupt, este de calitate(Belden Cu integral), si cu toate astea, de ce nu am tensiune pe el? E posibil sa se 'arda'?
    Ce naiba s-a intamplat?

  2. #2
    Moderator Expert
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    TIMISOARA
    Posts
    5,030
    Posts Thanks / Likes

    Default

    cablul este intrerupt ! iti recomand sa il schimbi!

  3. #3
    Moderator Expert
    Join Date
    Jan 1970
    Location
    Austria
    Posts
    9,493
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Mai intai verifica cele doua mufe F (de la receptor si de sus la antena) daca fac cum trebuie contact la tresa (e posibil ca litzele de tresa sa fie rupte si sa nu mai faca contact cu mufa). Verifica apoi daca nu cumva ai un scurt (de multe ori o litza de la tresa se infasoara in jurul sarmei centrale). Chestiile astea apar de obicei la desurubarea/insurubarea repetata a mufei. In caz de dubii, taie cativa cm de cablu la ambele capete si prelucreaza-l din nou.
    Cum ai masurat tensiunea zero sus la antena, cu cablul in gol sau cu el in sarcina?

  4. #4
    Junior Member Friend
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    S-SE
    Posts
    30
    Posts Thanks / Likes

    Default

    mai este posibil ca apa dela ploaie sa fi intrat pe cablu.verifica bine izolatia nu este exclus ca apa sa fi patruns si pe langa mufa F daca cablu cand l-ai verificat a dat continuitate,sigur asta numai apa face asa .

  5. #5
    Expert Teacher
    Join Date
    May 2009
    Location
    moldova
    Posts
    199
    Posts Thanks / Likes

    Default

    masoara cablul sa vezi daca nu este in scurt (il scoti din receptor si masori in capatul celalalt ) daca nu ai scurt masoara continuitatea (la un capat unesti firul central cu tresa iar la celalalt capat faci masuratoarea ).

  6. #6
    Member Mentor
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Bucharest
    Posts
    718
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Mufele F sunt ok, nu exista nicio litza de la tresa pe firul central.Tensiunea de 0v sus la antena am masurat-o cu cablul in sarcina, rec-ul fiind deschis pe un canal pe care jos am masurat 18v.
    Ca sa verific contiunitatea sau daca exista un scurt, ce valori ar trebui sa am cand masor?

  7. #7
    Inimos din cale afara Expert
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    in my own mind
    Posts
    10,497
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Pai daca ai un aparat de masura moderna are o pozitie pentru continuitate. De obicei pe display se duce la 0.0. Nu stiu la alte aparate.
    Oamenii se nasc si mor, fara ca macar sa aibe idee unde se afla cu adevarat si care e sensul existentei.

  8. #8
    dibaci Expert
    Join Date
    Oct 2002
    Location
    44.26’24 /26.10'50
    Posts
    10,801
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by cristo4 View Post
    Mufele F sunt ok, nu exista nicio litza de la tresa pe firul central.Tensiunea de 0v sus la antena am masurat-o cu cablul in sarcina, rec-ul fiind deschis pe un canal pe care jos am masurat 18v.
    Ca sa verific contiunitatea sau daca exista un scurt, ce valori ar trebui sa am cand masor?
    faci scurt la un capat si trebuie sa ai vreo 2-3 ohmi

  9. #9
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Bucuresti
    Posts
    418
    Posts Thanks / Likes

    Default simplu

    Quote Originally Posted by cristo4 View Post
    Mufele F sunt ok, nu exista nicio litza de la tresa pe firul central.Tensiunea de 0v sus la antena am masurat-o cu cablul in sarcina, rec-ul fiind deschis pe un canal pe care jos am masurat 18v.
    Ca sa verific contiunitatea sau daca exista un scurt, ce valori ar trebui sa am cand masor?
    Faci doua masuratori, la care trebuie sa te mai ajute cineva
    1. cu capetele (tresa +central) pe care le pui in scurt si trebuie sa ai o valoare 0 sau foarte aproape de 0 (daca masori pe scara x1) apoi cineva de la capatul care a fost in scurt iti desface cablul si valoarea trebuie sa fie spre infinit la ohmetru.

  10. #10
    Gold Member Expert
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Dec 2004
    Location
    bucharest
    Posts
    3,460
    Posts Thanks / Likes

    Default

    cine v-a invatat pe voi ca poti masura impedanta unui cablu de 75 OMI facand scurt la un capat si celalalat sa te astepti sa se inchida circuitul la capatul celalalat?

    singura solutie prin care poti sa iti dai seama este sa pui un bec sau cu un aparat de masura special care masoara impedanta unui cablu.

    sa nu se faca confuzie intre rezistenta si impedanta

  11. #11
    Member Mentor
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    564
    Posts Thanks / Likes

    Default

    pai in curent continuu ai numai rezistenta. nu vad unde e problema?

    LE:@cristo4: chiar daca masori 18V la receiver, e posibil sa nu ai curent suficient sa misti motorul. Parerea mea e ca ai vreo sursa (sau tranzistor) arsa de la traznet, cablul nu are nimic.
    Last edited by val2032; 26th July 2011 at 13:46.
    There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary and those who don't.

  12. #12
    nuca de cocos Mentor
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    SV.Romania
    Posts
    502
    Posts Thanks / Likes

    Post

    parerea mea este ,cablu intrerupt sau motor in scurt !
    Last edited by coconut; 26th July 2011 at 14:16.
    OCTAGON SF4008 4K the best receiver enigma2 , VU+ultimo 4K,Vu+solo2,Xtrend9200 , Dream500 S , Sky Star HD2 , Antena 1.8 Circulara Al motorizata, Antena 1.6 Circulara Al Fixa Lnb Twin , 2 Antene 1.2 Ofset Fe Lnb Quad , Antena 1.0 Ofset Fe Lnb Quad , Focus Sat Full HD , FreeSat TVR HD

  13. #13
    Gold Member Expert
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Dec 2004
    Location
    bucharest
    Posts
    3,460
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by val2032 View Post
    Parerea mea e ca ai vreo sursa (sau tranzistor) arsa de la traznet, cablul nu are nimic.
    cine stie, stie... ai dreptate....

    incearca cu un alt receptor..

  14. #14
    dibaci Expert
    Join Date
    Oct 2002
    Location
    44.26’24 /26.10'50
    Posts
    10,801
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by scary View Post
    cine v-a invatat pe voi ca poti masura impedanta unui cablu de 75 OMI facand scurt la un capat si celalalat sa te astepti sa se inchida circuitul la capatul celalalat?

    singura solutie prin care poti sa iti dai seama este sa pui un bec sau cu un aparat de masura special care masoara impedanta unui cablu.

    sa nu se faca confuzie intre rezistenta si impedanta
    Pai cine vrea sa-i masoare impedanta? Omul ca sa vada daca e intrerupt face scurl la un capat si vede la celalat daca are 1-3 ohmi(rezisitiv) in functie de lungimea cablului.Daca n-are e intrerupt.Ce daca e Belden,ce nu poate suferii accidente?

  15. #15
    Silver Member Expert
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Germania
    Posts
    2,111
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Poate in timpul furtunii cablul tau se lovea de geamul unui vecin si enervat asta ti-a facut o surpriza introducandu-ti un ac in cablu...





    .
    19,2°E + 0,8°W => DM800 + DM520 + VuZero

    Avantajul unui om inteligent este ca poate face usor pe prostul, invers e ceva mai dificil.....

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Back to Top