Ordonanţa de Urgenţă nr 123/2005 ar putea determina o scumpire a abonamentului la televiziunea prin cablu de 15%, până în a doua lună a anului viitor, potrivit declaraţiilor preşedintelui Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC), Radu Petric, făcute, pe 29 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la Hotelul Marriott.

Radu Petric, împreună cu directorul Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), George Chiriţă, au protestat împotriva Ordonanţei, care „elimină plafoanele prevăzute pentru plata drepturilor de autor şi conexe şi nu oferă posibilităţi de negociere cu societăţile de gestiune colectivă”.

„Aplicarea acestei ordonanţe de urgenţă reprezintă practic stabilirea unor obligaţii de plată de 17% pentru operatorii de cablu, de 15,4% pentru televiziuni şi de 12,8% pentru radiouri, conform metodologiilor transmise de societăţile de gestiune colectivă a drepturilor de autor şi conexe”, au spus Radu Petric şi George Chiriţă în cadrul conferinţei.

Preşedinţii celor două asociaţii au estimat că suma colectată de cele şapte organisme de gestiune colectivă (OGC) sub efectul OUG 123 va ajunge la 66 milioane de euro pe an, din care, de la operatorii de cablu, se vor colecta 34 milioane de euro, de la televiziuni 30 milioane de euro iar de la radiouri 2,6 milioane de euro.

Din această sumă, OGC-urile vor putea reţine pentru cheltuieli proprii până la 22 milioane de euro (30% din venituri, conform art. 134, lit.b şi c din lege).

De asemenea, Ordonanţa elimină pragurile maxime de 2% şi 13% introduse de legea 285/2004 pentru contribuţiile operatorilor de cablu, respectiv pentru televiziuni şi radiouri. La cablu, aceste plafoane erau aliniate la cotele practicate în ţările central şi est europene (ex: Ungaria 1,8%, Cehia 1,5%, Polonia 3%).

În cazul televiziunilor şi radiourilor, OUG 123 elimină şi prevederile referitoare la corelarea volumului obligaţiei de plată pentru drepturi de autor cu gradul de utilizare a operelor în programe. Procentele de 9,5% la televiziune şi respectiv de 5,6% la radiouri nu se aplicau la totalitatea veniturilor, ci doar la o parte, corespunzătoare ponderii utilizării operelor în ansamblul programelor.

„Aceste schimbări se vor reflecta în preţul abonamentului la cablu, provocând o creştere de 15%. Impactul este cu atât mai mare asupra celor peste 3,5 milioane de clienţi cu cât, de curând, a fost introdusă şi cota TVA de 19%”, a completat Radu Petric.

„Dacă introducerea TVA la abonamentul la cablu a generat o scădere a numărului de abonaţi cu 2%, ne aşteptăm ca această nouă mărire de preţ să aducă un nou val de clienţi care vor renunţa la serviciile societăţilor de cablu. Accesul publicului la informaţie va fi astfel limitat pe considerente economice”, a completat el.

„Aceste măriri aduc obligaţiile de plată cu mult peste media ţărilor din Uniunea Europeană şi vor reduce considerabil capacitatea de achiziţie de programe ale televiziunilor şi radiourilor”, a adăugat George Chiriţă. „Astfel, staţiile de televiziune şi radio se văd în imposibilitatea de a mai furniza programe la standardul cu care şi-au obişnuit audienţa.”

O altă modificare prevăzută de OUG 123 se referă la eliminarea colectorului unic, care avea sarcina de a strânge sumele cuvenite pentru drepturile de autor şi conexe, în numele titularilor de drepturi. În momentul de faţă, funcţionează şapte structuri administrative paralele (COPYRO, CREDIDAM, DACIN SARA, UCMR-ADA, UPFAR – ARGOA, UPFR şi VISARTA), care colectează de la aceiaşi utilizatori procente diferite aplicate asupra aceloraşi venituri.


„Aplicarea acestei ordonanţe încurajează risipa, deoarece va conduce la cheltuieli administrative paralele şi redundante. Cei care vor avea de suferit vor fi atât titularii de drepturi de autor, cărora li se va repartiza mai puţin, cât şi publicul, care va plăti mai mult pentru programe de o calitate mai slabă”, au adăugat Radu Petric şi George Chiriţă.

Potrivit lui Petric, Ordonanţa de urgenţă nr. 123/2005 a fost aprobată de Guvern fără consultarea tuturor părţilor. În procedura de validare de către Parlament, Ordonanţa a suferit amendamente importante în comisiile de specialitate din cadrul Senatului, amendamente rămase fără efect datorită faptului că Senatul nu şi-a exprimat votul până la expirarea termenului de aprobare tacită. În momentul de faţă, aceasta este supusă dezbaterilor în cadrul comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor.

„Suntem profund dezamăgiţi de faptul că nu am fost consultaţi în elaborarea acestei ordonanţe de urgenţă pentru că aplicarea ei ne afectează în mod direct. Nu trebuie să uităm că audiovizualul este o industrie care realizează 2,5% din PIB”, a completat Radu Petric.

„Trebuie să fim foarte bine înţeleşi. Atât ACC, cât şi ARCA consideră că plafoanele asigurau un cadru echitabil de colectare. Dacă se decide eliminarea cotelor maxime, ar trebui introdus în lege un mecanism clar, care să reglementeze relaţia dintre titularii de drepturi şi utilizatori şi care să prevină abuzurile. Cerem suportul şi implicarea Parlamentului în soluţionarea problemelor ridicate de legislaţia drepturilor de autor şi conexe, astfel încât publicul să beneficieze de accesul la informaţii şi divertisment de bună calitate, la un preţ raportat la puterea lui de cumpărare”, au conchis Radu Petric şi George Chiriţă.

ACC este organizaţia profesională reprezentativă a operatorilor de comunicaţii prin cablu din România care numără în prezent peste 130 de membri. Obiectivul asociaţiei este reprezentarea la nivel naţional şi internaţional a operatorilor de cablu din România şi consolidarea poziţiei acestora pe piaţa comunicaţiilor, prin promovarea intereselor comune ale acestor companii în beneficiul întregii industrii de profil. Asociaţia urmăreşte creşterea nivelului serviciilor oferite clienţilor şi implementarea unor standarde de calitate pentru utilizatorii finali.

ARCA este o asociaţie patronală non-guvernamentală şi non-profit, fondată în 1990, care reuneşte principalele societăţi de radio şi televiziune din România. ARCA numară 61 de companii membre, cu un total de 228 staţii proprii (60 de staţii TV şi 168 de staţii radio), unele dintre acestea având acoperire naţională. Totodată, cele mai importante dintre companiile membre ARCA cumulează, pentru staţiile lor centrale, calitatea de staţii cap de reţea pentru o serie de numeroase alte staţii afiliate, aparţinând unor diverse alte companii, care le retransmit programele.