Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.


Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 100 EUR (100%)
Donate to support this site...

Results 1 to 15 of 15
  1. #1
    Faithful Member Expert
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    casa cu flori, strada sperantei, la etaj...
    Posts
    1,361
    Posts Thanks / Likes

    Default Racire apa in camp...

    Salut
    Poate sa-mi spuna cineva daca este valabila informatia conform careia apa poate fi racita cu azot? Daca da, care e compozitia chimica si cam la cate grade (in jos) ar putea ajunge apa.

    Thanks
    Do you want to see a picture of a beautiful person? Hold up a mirror...

  2. #2
    Member Mentor
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    timisoara
    Posts
    521
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by popamare View Post
    Salut
    Poate sa-mi spuna cineva daca este valabila informatia conform careia apa poate fi racita cu azot? Daca da, care e compozitia chimica si cam la cate grade (in jos) ar putea ajunge apa.

    Thanks
    ce zic astia pe aici te ajuta?

    http://www.pescuitul.ro/ps/page.php/...topforum/null/
    SS2+ECHOSMART 790+H-H+ANTENA1.2

  3. #3
    Banned Expert
    RDI - Board Banned Avatar

    Join Date
    Sep 2001
    Location
    unde vrei TU mo...
    Posts
    1,771
    Posts Thanks / Likes

    Talking hai las-o ...

    Quote Originally Posted by popamare View Post
    Salut
    Poate sa-mi spuna cineva daca este valabila informatia conform careia apa poate fi racita cu azot? Daca da, care e compozitia chimica si cam la cate grade (in jos) ar putea ajunge apa.

    Thanks
    cred ca stii f. bine ca azotatu de amoniu (care era )
    era bun la racirea berilor sau a vinului ...care era...
    Numai bine !

  4. #4
    Senior Major Expert
    Join Date
    Jan 1970
    Location
    Bucuresti, 44 26`54.47N 26 07`22.25E
    Posts
    3,806
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by gabone View Post
    cred ca stii f. bine ca azotatu de amoniu (care era )
    era bun la racirea berilor sau a vinului ...care era...
    Numai bine !
    Ma Gabone. Tu n-ai reusit nici acum sa consumi smile-urile alea? Sau ai fabrica?
    --BUIE MLANA-- MAI BINE O ZI SOIM DECAT O SAPTAMANA CIOARA

  5. #5
    Faithful Member Expert
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    casa cu flori, strada sperantei, la etaj...
    Posts
    1,361
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Hmmm
    Daca e vorba de azotat de aminiu sau nitrat de amoniu, maine o sa pun intr-o galeata sa vedem ce iese. O sa confirm sau o sa infirm daca raceste sau nu.
    Do you want to see a picture of a beautiful person? Hold up a mirror...

  6. #6
    Silver Member Expert
    Join Date
    May 2008
    Posts
    2,234
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Raceste sigur! ideea este sa nu scufunzi sticlele sau ce vrei tu sa racesti, cativa centrimetri sub dop, ca altfel .....

    Reteta: Cativa pumni de azotat, pui sticlele, complectezi cu apa pana sub dop cum am mai spus si este mai tare ca o frapiera plina de gheata garantat

    Succese!
    Last edited by costelo; 5th July 2011 at 19:21.
    C.C.

  7. #7
    Junior Member Teacher
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Cluj-Napoca
    Posts
    134
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Bineinteles că răceşte, azotatul de amoniu sau nitratul de amoniu au efect endoterm, adică absorb o parte din caldura mediul inconjurator.
    Daca vrei si o baza stiintifica )scurtă de tot, voila:

    Căldura nu este o funcţie de stare, ci o funcţie de transformare. Cantitatea de căldură,avānd dimensiunile unei energii, se măsoară cu aceeaşi unitate ca şi aceasta: joule-ul (J) sau cu unităţi tolerate; caloria (cal); kilocaloria (kcal). Transformarea īntre unităţi se face folosind echivalentul mecanic al caloriei (cal):1 cal = 4,18 [J]


    Căldura de reacţie
    este efectul termic ce īnsoţeşte o reacţie chimică şi reprezintă cantitatea de căldura absorbită sau degajată īn timpul unei reacţii chimice. Ea depinde numai de starea iniţială şi starea finală a sistemului chimic, nu şi de drumul parcurs de sistem īn timpul evoluţiei sale.Căldura de reacţie se determina īn majoritatea cazurilor īn condiţii de presiune constantă,
    Qp şi mai rar īn condiţii de volum constant,Qv, la o anumită temperatură.

    ∆H şi∆U reprezintă entalpia de reacţie si respectiv energia internă de reacţie.
    Procesele chimice izobare pot fi:
    Exoterme:∆H <0 (sistemul cedează căldură mediului ambiant).

    Endoterme:∆H >0 (sistemul absoarbe căldură din mediul ambiant).
    Efectele termice sunt denumite īn funcţie de tipul reacţiei pe care īl īnsoţesc ca de exemplu: căldura de neutralizare, căldură de dizolvare, căldura de ardere etc.
    Daca vrei poti determina căldura prin metoda calorimetrică. Se măsoară variaţia de temperatură ∆t īntre starea finală,tf şi starea iniţială a mediului,ti īn care se desfăşoară reacţia. Da pānă atunci ī ţi beau colegii berea şi tu rămāi cu buza umflată.

    Mai multe nu pot săţi zic, fiindcă editorul de texte nu īmi permite inserarea de formule, iar pe de altă parte ca să determini īn condiţii de cāmp cu cāte grade se răceşte berea sau apa este aproape imposbil, fiincă intervin foarte multe variabile, pe care nu le poţi controla decāt īn condiţii de laborator.
    Nu mai simplu să vii cu berile răcite de acasă, sau să mergi pe o terasă. Glumesc, desigur...

    Io v -am zis că īnainte de 89 se făcea şcoală.

    PS
    Ai grijă ce vrei să răceşti, dacă intră accidental īn beutură doza letală DL50 fiind de aproximativ 150-200 mg de nitrati. La nitriţi nu mai ţin minte.
    Last edited by vibeo; 5th July 2011 at 23:50.

  8. #8
    Faithful Member Expert
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    casa cu flori, strada sperantei, la etaj...
    Posts
    1,361
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Am incercat cu nitrat de amoniu, sincer nu am observat diferente, o sa incerc sa pun mai mult in cantitatea de apa. Se cunoaste ce cantitate de azotat (se stie ca acela care e folosit in agricultura are 34% substanta activa azot), in grame / litru, e necesara ?
    Do you want to see a picture of a beautiful person? Hold up a mirror...

  9. #9
    Junior Member Teacher
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Cluj-Napoca
    Posts
    134
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Ma pui sa fiu carcotas. Pentru a obtine o sursa sigura l-am sunat pe inginerul -sef de productie de la Azomures, mai exact pe D-l Nicolae Hudea. Poate nu ma crezi, nici nu i-a trecut prin cap sa receasca berea cu ingrasaminte cu azot. Dupa el 500-600gr/10l de apa. ar fi sufiente. Prima data a crezut ca vreu sa arunc ceva in aer, dar m-a asigurat ca dupa catastrofa de la Mihailesti, si odata cu aderarea la UE, in procesul de fabricatie se adauga sulfat de aluminiu, asa ca caici buuummm!
    Reactiile endoterme sunt caracteristicile tuturor sarurilor de amoniu,probabil azotatul de amoniu are propietati de racire mare ca si nitratul de amoniu.
    Bineinteles ca sunt o multime de ingrasaminte cu azot:
    1.Ingarasaminte cu azot amoniacal
    -amoniacul anhidru- NH3 gazos;
    -apa amoniacala- acelasi lucru dizolvat in apa;
    -sulfatul de amoniu - (NH4)2SO4;
    -clorura de amoniu- NH4Cl;
    -carbonatul si bicarbonatul de amoniu - (NH4)2CO3 si NH4HCO3;
    2.Ingrasaminte cu azot nitric
    -azotatul de sodiu - NaNO3 - se mai numeste si Sapetru de Chile
    -azotatul de calciu - Ca(NO3)3 - Salpetru de Norvegia;
    3.Ingrasaminte cu azot nitric si amoniacal
    -azotatul de amoniu - NH4NO3;
    -sulfonitratul de amoniu - NH4NO3 . (NH4)2SO4;
    -nitrocalcamoniu - NH4NO3 . CaCO3;
    4.Ingarasaminte cu azot sub forma amidica
    -cianamida de calciu - CaCN2;
    -ureea - CO(NH2)2;
    ...si inca o duzina.
    Boborul ii zice simplu: azot
    Oricum, campionul absolut la racire este azotul lichid, dar patesti ca ala din Terminator.
    Spor la racit(berea)!
    Last edited by vibeo; 9th July 2011 at 15:27.

  10. #10
    Senior Major Expert
    Join Date
    Jan 1970
    Location
    Bucuresti, 44 26`54.47N 26 07`22.25E
    Posts
    3,806
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Cineva mi-a dat o replica odata, spunandu-mi ca rece sau cald sunt doar niste trairi sentimentale fata de diferenta intre ceea ce-ti doresti si ceea ce este de fapt.

    Asa ca, poti sa bei si ere calda.
    --BUIE MLANA-- MAI BINE O ZI SOIM DECAT O SAPTAMANA CIOARA

  11. #11
    Silver Member Expert
    Join Date
    May 2008
    Posts
    2,234
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by popamare View Post
    Am incercat cu nitrat de amoniu, sincer nu am observat diferente, o sa incerc sa pun mai mult in cantitatea de apa. Se cunoaste ce cantitate de azotat (se stie ca acela care e folosit in agricultura are 34% substanta activa azot), in grame / litru, e necesara ?
    De cel folosit in agricultura vorbeam si eu, foloseste reteta de mai sus si merge sigur

    PS pune si tu in practica si mai lasa teoria
    PS2 sa fi sanatos de cate ori am racit eu vinul si apa pe terenul de fotbal la un tenis cu piciorul
    C.C.

  12. #12
    Faithful Member Expert
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    casa cu flori, strada sperantei, la etaj...
    Posts
    1,361
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Da
    Da dom'le, merge... Doar ca eu pusesem prea putin azotat in apa. Cu 30% azotat si 70% apa ai racitorul de bere cu tine.
    Do you want to see a picture of a beautiful person? Hold up a mirror...

  13. #13
    Senior Major Expert
    Join Date
    Jan 1970
    Location
    Bucuresti, 44 26`54.47N 26 07`22.25E
    Posts
    3,806
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by popamare View Post
    Da
    Da dom'le, merge... Doar ca eu pusesem prea putin azotat in apa. Cu 30% azotat si 70% apa ai racitorul de bere cu tine.
    Mai popamare. Da tu esti masochist? Sa bei bere pe camp?
    --BUIE MLANA-- MAI BINE O ZI SOIM DECAT O SAPTAMANA CIOARA

  14. #14
    Banned Expert
    RDI - Board Banned Avatar

    Join Date
    Sep 2001
    Location
    unde vrei TU mo...
    Posts
    1,771
    Posts Thanks / Likes

    Talking hai la bombitze

    Quote Originally Posted by popamare View Post
    Hmmm
    Daca e vorba de azotat de aminiu sau nitrat de amoniu, maine o sa pun intr-o galeata sa vedem ce iese. O sa confirm sau o sa infirm daca raceste sau nu.
    .................................................. ....
    acum pe bune
    .....................................
    cine mai incearca chestii d-astea
    ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    gata cu bombele ...sau vretri sa fiti citati ca si martori!
    ..................
    de cum va mony

  15. #15
    Banned Expert
    RDI - Board Banned Avatar

    Join Date
    Sep 2001
    Location
    unde vrei TU mo...
    Posts
    1,771
    Posts Thanks / Likes

    Exclamation amen ! popa mare

    Quote Originally Posted by gabone View Post
    .................................................. ....
    acum pe bune
    .....................................
    cine mai incearca chestii d-astea
    ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    gata cu bombele ...sau vretri sa fiti citati ca si martori!
    ..................
    de cum va mony
    ...........................................
    bombele se fac si din cacat !
    soo,,,

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Back to Top