Toti trebuie sa facem RCA (cei cu masini evident).Este util de stiut ce inseamna " Sistemul bonus-malus"si de ce reduceri putem beneficia la intocmirea RCA.Nu toti brokerii de asigurari il aplica desi ar trebui.
Un exemplu pentru clarificarea situatiei. Sistemul bonus-malus urmeaza o schema disponibila in normele privind asigurarea obligatorie (http://www.rcaieftin.net/blog/Sistemul-bonus-malus-tradus-45-2-0.html). Daca acum ai B2 si iti faci RCA-ul pe 6 luni treci la B3 (14% reducere din tariful RCA al asiguratorului) sau la B4 pentru 12 luni (18% reducere din tariful de baza al asiguratorului). Insa daca ai B2 si ai avut o dauna in anul anterior atunci scazi la M2 (10% majorare pentru dauna).

Ce inseamna B0, B1, B2, B3, M4,M8 ... ?

In spatele lor se ascund procentajele cu care pretul RCA-ului ti se va reduce sau majora :
B0 - nici o reducere, nici o majorare - daca masina e noua in sistemul bonus malus asta va fi prima ei clasa
B1 - 5% reducere
B2 - 10% reducere
B3 - 14% reducere
B4 - 18% reducere
B5 - 22% reducere
B6 - 26% reducere
si tot asa. Acum pe partea cu penalizare :
M1 - 5% penalizare
M2 - 10% penalizare
M3 - 20% penalizare
M4 - 30% penalizare
M5 - 45% penalizare
...
M8 - 100% penalizare - adica tariful iti este dublat
Completari !


In acest articol am luat in calcul cazurile in care ai avea doar 1 dauna. Sa stii ca normele reglementeaza si cazurile cu 2 daune sau 3 si mai multe. Clasele de malus se intind pana la M8. Daca ajungi sa ai M8 atunci penalizarea iti va dubla pretul RCA-ului si penalizarile te vor urmari ceva timp de acum inainte.
Cine imi stabileste clasa mea viitoare ?

Totul este informatizat si nu necesita interventia vanzatorului. Calculatorul stabileste clasa la care trebuie sa sari in functie de ce clasa ai acum in sistemul bonus-malus si in functie de despagubirile acordate din cauza ta.

Inmatriculez o masina pe numele meu. Ce clasa Bonus-Malus voi avea ?

Buna intrebare !
a) Daca e prima masina din viata ta atunci incepi cu clasa B0.
b) Daca ai avut alta masina cuprinsa in sistemul bonus-malus si ai vandut-o si alta nu mai ai atunci pleci de la clasa pe care o aveai la masina veche.
Argument din lege : Articolul 72, punctul 2 : In cazul instrainarii/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un vehicul nou-dobandit se face pornindu-se de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.
c) Daca mai ai o masina si mai inmatriculezi inca o masina (adica iti cumperi a doua ta masina), aceasta va avea clasa B0. De ce nu pleaca de la clasa celeilalte masini ? Pai, imagineaza-ti ca aveai doua masini cu doua clase BM diferite. De la care sa te plece sistemul ? In plus, fiecare masina are istoricul ei, nu il impart cu alte masini. Singura situatie cand se mosteneste e cand ai o singur masina, o vinzi si iti iei alta. Si asta numai ca sa nu fugi de eventualele penalizari pe care le-ai putea avea pe masina vanduta !
Argument din lege : Articolul 72, punctul 1 : n situatia n care un asigurat detine mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplica distinct pentru fiecare vehicul n parte.

Unde vad ce clasa bonus-malus am ?

Nicaieri ! Cel putin CSA nu a pus la vedere un mecanism prin care poti verifica cu ce clasa apari in baza de date asa cum poti verifica daca asigurarea ta e valabila sau nu. Poate in viitor vei putea, dar deocamdata nu. Baza de date a sistemului bonus malus este accesibila numai prin intermediul softurilor asiguratorilor.
Sistemul bonus malus se aplica si persoanelor juridice ?

Inca nu insa cazurile de leasing cu utilizatori sunt tratate dupa utilizator si daca acesta este persoana fizica va fi inclus in sistemul bonus malus