Cota de piaţă a Nokia a scăzut la 25% n primul trimestru din 2011, cel mai redus nivel din ultimii 14 ani, a anunţat joi firma de consultanţă Gartner.
Anul trecut, compania a raportat o cotă de piaţă de 30,6% n perioada similară din 2010.

"Cota de piaţă a Nokia a scăzut cu 5,5 puncte procentuale n ritm anual, fiind cel mai scăzut nivel din 1997", se arată n studiul Gartner.

n 29 aprilie, compania finlandeză raportase scăderea cotei sale de piaţă la 29%, de la 33% n primul trimestru din 2010. Anterior, Nokia anunţase o restructurare radicală pentru a face faţă concurenţei acerbe de pe piaţa telefoanelor mobile inteligente (smartphone).

Totuşi Nokia, care la sfrşitul lui 2008 avea o cotă de piaţă de 40%, a rămas liderul industriei de telefonie mobilă, fiind urmată de Samsung, cu o cotă de piaţă de 16%, şi LG - cu 5,6%.

Vnzările de telefoane mobile pe plan mondial au urcat cu 19% n primul trimestru din 2011, la 427,8 milioane de unităţi, comparativ cu perioada similară din 2010. Gartner se aşteaptă ca numărul total al telefoanelor mobile vndute n 2011 n ntreaga lume să fie de aproximativ 1,8 miliarde de unităţi.


n februarie Nokia anunţa că se aşteaptă"la o perioadă de incertitudini" deoarece a retras treptat platforma sa Symbian folosită la telefoanele inteligente pentru a utiliza sistemul de operare Windows Phone de la Microsoft. Dar compania Gartner apreciază că Nokia ncă se confruntă cu probleme pe piaţa sectorului telefoanelor inteligente, care creşte rapid:"Android şi Apple au continuat să domine războiul sistemelor de operare al telefoanelor inteligente. Vnzările de telefoane mobile inteligente au reprezentat 23,6% din totalul vnzărilor n primul trimestru din 2011, o creştere de 85% n ritm anual".
SURSA: Agerpres