Car2go soluția automobilistică urbană


Scenariu din viitor: mașinile stau parcate n oraș. Oamenii care au nevoie să se deplaseze rapid se urcă la volan și le conduc att ct au nevoie. După care le lasă acolo unde le este lor mai comod, urmnd ca o altă persoană să se urce și să și facă treaba. Tarifarea se face pe oră iar banii sunt plătiți direct de pe card conform desfășurătorului. Experimentul Car2go este realitate deja n Germania, Statele Unite și Canada.

Propunerea car2go a venit din partea concernului Daimler și are n prim plan marca smart. Sistemul este ct se poate de simplu. Doritorii se nscriu pe o platformă online după care pot accesa mașinile oricunde le găsesc parcate. La nceput le este verificat permisul de conducere pe care este aplicat un cip special. Drept urmare, apropierea permisului de un dispozitiv amplasat la baza parbrizului deschide mașina și identifică utilizatorul. O dată intrați n sistem, clienții pot intra online să vadă unde sunt parcate mașini sau pot face o rezervare cu cel mult 24 de ore nainte. Cu 15 minute nainte de perioada rezervată, un sms va indica cea mai apropiată mașină disponibilă. Spre deosebire de percepția consacrată a serviciului rent-a-car, conceptul car2go nu se leagă de un loc anume sau de o durată specificată a vreunui contract.

Mașinile din cadrul programului pot fi parcate n orice parcare legală sau n anumite locuri preferențiale marcate car2go. Pentru 0,24 euro/minut, clienții pot folosi mașina att timp ct au nevoie. Iar, la plecare, nu sunt obligați să returneze mașina n locul de unde au luat-o. La bordul smarturilor n cauză se găsește un sistem inteligent de comunicare prin care se specifică starea automobilului: curat/murdar, rezervor gol și alte informații. Astfel, imediat după ce clientul a plecat, o echipă car2go vine n locul indicat și spală mașina cu o instalație mobilă sau o duce direct la alimentat. Dacă drumul la benzinărie este efectuat direct de client, folosind cartela de alimentare din torpedou, atunci acele minute nu vor fi tarifate iar binevoitorul va primi un bonus n timp. Car2go funcționează ca un serviciu all-inclusive, ceea ce nseamnă că, n afară de taxa nchirierii, clienții au carburantul și orice alte costuri legate de utilizare incluse.

Ideea a fost pusă n practică n 2008 n Germania. Primul episod a nceput n orașul Ulm, lngă Stuttgart, iar acum fenomenul cuprinde și orașele Austin din Texas, Hamburg din Germania și Vancouver din Canada, n total 900 de mașini. Pentru viitor se așteaptă o extindere fabuloasă, mai ales că cifrele de pnă acum demonstrează succesul proiectului. n Ulm, n doi ani de existență s-au efectuat 500.000 de nchirieri, iar mpreuna cu orașul Austin, Texas, sistemul numără 35.000 de membrii. smart a pregătit și lansat o ediție specială car2go proiectată special pentru nchiriere. Pe lngă un sistem multimedia integrat, smarturile car2go sunt dotate cu un plafon solar de 100 W, responsabil cu alimentarea computerului mașinii, cu ncarcarea bateriei și cu ventilarea aerului n interior atunci cnd mașina a fost parcată la soare.

Pentru toamna 2011, Amsterdam va primi o flotă car2go formată din 300 de smart-uri electrice. Mai multe detalii pe car2go.com.