Ministerul Sanatatii (MS) anunta demararea Programului de Fertilizare in Vitro, de la 1 iunie 2011. Potrivit reprezentantilor MS, normele metodologice de aplicare a programului vor aparea in doua saptamani.
"In Romania exista 19 unitati medicale publice si private care sunt acreditate pentru realizarea procedurii de FIV. In mod cert programul se va derula pentru inceput in doua spitale din sectorul public si anume Maternitatea Giulesti si Spitalul Judetean de Urgenta Cluj-Napoca. Institutiile care vor accesa acest program nu vor putea solicita pacientilor niciun fel de coplata pe procedura de FIV", a declarat Attila Cseke, ministrul Sanatatii.
Pentru a beneficia de gratuitate cuplurile infertile trebuie sa depuna un dosar medical la unul dintre centrele inscrise in program.Dosarul va fi completat de unitatea medicala care asigura tratamentul cuplului, iar copia va fi transmisa la Ministerul Sanatatii pentru evaluare.
"Pentru a pastra confidentialitatea cuplului, dosarul va fi anonim, nu va cuprinde numele si prenumele persoanelor inscrise, ci doar initialele si un numar de ordin. Va exista o comisie formata din specialisti numita prin ordin al ministrului care va evalua aceste dosare medicale. Vor fi doi ginecologi, un urolog, un reprezentant MS si unul al Societatii Civile, probabil de la Asociatia SOS Infertilitatea", a mai spus Attila Cseke.
Dupa aprobarea dosarului medical, pentru fiecare cuplu se va achita suma de 1.200 de euro, bani transferati la unitatea sanitara care desfasoara procedura. In cazul in care, procedura FIV este urmata de o nastere va exista o bonificatie de 300 de euro din partea statului pentru cuplul infertil.


Criteriile de selectie pentru program:
  • varsta trebuie sa fie cuprinsa intre 24 si 40 de ani
  • cel putin un membru al cuplului trebuie sa aiba cetatenie romana
  • cel putin un membru sa fie asigurat de cel putin 24 de luni
  • cuplul trebuie sa fie casatorit de doi ani
  • niciunul dintre membri nu trebuie sa aiba copii
  • in program intra atat cuplurile care au mai efectuat fertilizari in vitro pana acum, cat si cele care nu au mai beneficiat
  • cuplul trebuie sa fie autolog ( nu este inclusa donarea de ovocite sau sperma de la alte persoane)
  • rezerva ovariana in limite normale probata de valoarea FSH sau AMH
  • indexul de masa corporala a femeii trebuie sa fie cuprins intre 20 si 30
"Limitele de varsta afirma ca rata de succes la categoria de varsta aleasa are o rata de succes cea mai mare de 28,2%", a explicat ministrul Sanatatii.
Buget alocat pentru 2011- 4 milioane de lei
Bugetul pe care Ministerul Sanatatii il aloca acestui program in 2011 este de 4 milioane de lei. Cu acesti bani, reprezentantii MS intentioneaza sa finanteze aproximativ 800 de proceduri de FIV.
"Tratamentul medicamentos nu este sustinut din bugetul programului. MS sustine plata procedurii nu si medicatia necesara acesteia. Este o situatie care se regaseste si alte state europene", a sustinut Attila Cseke.
Din cauza lipsei unui Program de FIV, Romania nu are date exacte in ceea ce priveste numarul de astfel de proceduri efectuate. Ultimele transmise de Agentia Nationala de Transplant fiind din 2008.
"Bonifcatia de 300 de euro ne va ajuta sa alcatuim un Registru National al fertilizararile in vitro. Vom vedea cate proceduri se fac, care este rata de succes a fiecarui centru. In buletinul european de FIV, Romania inca nu apare", a precizat Bela Szabo, presedintele Comisiei de Obstetrica-Ginecologie a Ministerului Sanatatii.

http://www.paginamedicala.ro/stiri-m...1-iunie_11798/