Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 3 of 3
 1. #1
  Gold Member Expert
  Join Date
  Dec 2009
  Location
  prin gropile capitalei
  Posts
  3,604
  Posts Thanks / Likes

  Default Catalin Marinescu, ANCOM: Pana in vara vom acorda licentele de televiziune digitala

  Pretul de plecare propus de Autoritatea de Reglementare este de 0,5 milioane de euro.

  Inainte ca guvernul sa amane cu trei ani data trecerii la televiziunea digitala terestra, sapte companii si-au manifestat interesul si au cumparat caietele de sarcini pentru primele doua astfel de licente: RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Nationala de Radiocomunicatii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&­Co KG si General Satellite Sofia. Prin amanare insa, s-ar putea sa se fi ratat o mare oportunitate pentru ca e posibil sa nu mai existe acelasi grad de interes, spune seful ANCOM.

  „Cred ca amanarea trecerii la tele­vi­ziunea digitala terestra a fost o eroare. S-ar putea sa fi ratat o marja de opor­tunitate, o fereastra, pentru ca anul trecut era interes pentru licente. Sper sa mai fie si anul acesta si sper sa nu se fi demo­bi­lizat operatorii, pentru ca e des­tul de delicat sa incepi o procedura de licitatie pen­tru ca dupa aceea sa o opresti. Cred insa ca acum, odata cu aprobarea stra­tegiei, deja intram pe o linie drepta, iar pana in vara se vor da licentele”, a declarat pentru „Fin.ro” Catalin Ma­ri­nescu, presedintele Auto­ritatii de Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

  Selectia va fi competitiva, nu comparativa

  Potrivit reprezentantilor Autoritatii de Reglementare, spre deosebire de proce­dura din 2010, anul acesta s-au schimbat cateva lucruri. Unul dintre ele este ca se vor scoate la licitatie toate licentele in acelasi timp. Un al doilea lucru este ca procedura de selectie va fi una competitiva si nu comparativa. „Procedura de selectie comparativa inseamna «beauty contest», adica un set de criterii dupa care punctezi ofertele tuturor, faci un clasament pe puncte si castiga cei care sunt in frunte. Procedura competitiva presupune exis­tenta unor anumite criterii de pre­ca­lificare. Deci nu poate veni oricine la licitatie; iar dupa aceea, toti cei care sunt cali­ficati vor licita pur si simplu pentru licente care sunt prestabilite”, mai spune Marinescu.

  Referitor la conditiile pentru pre­ca­lificare, una dintre acestea tine de gradul de acoperire. Aici, propunerea ANCOM mentioneaza o acoperire medie de aproximativ 50% pentru a obliga in acest fel operatorii sa nu tezaurizeze licentele. „Pot fi persoane juridice interesate sa detina licentele, dar sa nu dezvolte reteaua. Or, aici trebuie puse niste conditii”, explica seful ANCOM.

  Trei categorii de licente

  Daca potrivit primei strategii o licenta costa intre 1 si 2,5 milioane de euro, in functie de subventiile acordate de fiecare operator, de aceasta data, pentru licitatia din primavara aceasta, pretul de plecare se va stabili printr-o hotarare de guvern. In acest caz, propunerea ANCOM a fost de 0,5 milioane de euro, mai spune oficialul Autoritatii, mentionand ca nu stie insa daca va fi si acceptata. „Noi am facut un studiu si au fost tari care, considerand ca este importanta dezvoltarea retelelor, nu au cerut nicio taxa de licenta. Oricum, ta­xe­le au avut valori intre 0 si 2 milioane de euro, foarte multe tari stabilind o taxa de jumatate de milion de euro”, argumen­tea­za Marinescu, adaugand ca o companie, daca isi doreste foarte mult o astfel de licenta, ar putea sa ofere chiar mai mult de 2,5 milioane de euro. „Nici licentele nu sunt de aceeasi valoare. Din cele cinci care se liciteaza le putem imparti in trei categorii. Exista un multiplex care este, dupa parerea noastra, cel mai valoros, pentru ca poate porni implementarea si exploatarea comerciala imediat. Este din aceeasi categorie cu cel care este alocat Televiziunii Romane. Sunt alte trei in banda de frecventa UHF care vor putea intra in exploatare comerciala in momentul in care se opreste analogicul, la 1 ianuarie 2013 si cel din 2015. Deci ele sunt de trei valori, descrescatoare ca pret. Astfel, pretul de terminare, de finalizare a licitatiei, nu va fi acelasi, va fi diferit”, mai spune Catalin Marinescu.

  Desi nu este clar care va fi modelul de exploatare, chiar daca pentru multi specialisti operatorul nu are cum sa-si ia banii decat de la furnizorii de continut, in opinia sefului ANCOM, televiziunea digitala terestra va aduce inca o alter­nativa pentru utilizatorul final. De ase­me­nea, va impulsiona concurenta pentru operatorii de cablu si de televiziune prin satelit mai ales in zonele unde nu se furnizeaza foarte multe programe, cum este mediul rural.

  Avantajele trecerii la TV digitala

  • 42 de canale vor putea fi receptionate gratuit
  • imaginile si sonorul vor avea o calitate superioara
  • va putea fi posibila receptia pe dispozitive mobile
  • serviciile de informare vor fi imbunatatite
  • spectrul radio va fi economisit si va putea fi folosit pentru servicii broadband
  • va fi posibila implementarea unor functii superioare precum video-on-demand.

  http://www.financiarul.com/articol_5...-digitala.html
  Ca trece tineretea, nu-i mare paguba...
  Problema e ca trece si batranetea...

 2. #2
  Senior Member Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Jul 2010
  Location
  192.168.0.1
  Posts
  1,289
  Posts Thanks / Likes

  Default

  La mai mare...dar hai sa receptionam odata la liber macar 20-30 de programe pe putere mare.

 3. #3
  Banned Expert
  RDI - Board Banned Avatar

  Join Date
  Sep 2008
  Location
  Pachizdan
  Posts
  2,027
  Posts Thanks / Likes

  Default

  dth si cablu vor scadea cu cel putin 15 % ,odata cu introducerea dvb t

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top