UPC şi-a mai redus din ritmul de scădere a veniturilor

Numărul doi pe piaţa TV din Romnia a obţinut anul trecut venituri de 160,5 mil. $ (121 mil. euro), cu aproape 2 % mai mici dect n anul precedent.


UPC Romnia a nregistrat o scădere a veniturilor şi n 2010, marcnd astfel al treilea an consecutiv de scădere, arată datele financiare preliminare publicate de grupul american Liberty Global, proprietarul companiei.

UPC este ţinta de achiziţie a rivalului său RCS&RDS, o tranzacţie care dacă s-ar realiza ar crea un "monstru" pe piaţa telecom romnească, cu peste 10 milioane de abonaţi.

Pe de altă parte, datele Liberty arată că subsidiara din Romnia a reuşit să reducă rata de scădere a veniturilor la aproximativ 2% faţă de 15% şi 16% n anii 2009 şi 2008. Cu afaceri de 160,5 mil. $ (121,1 mil. euro) n 2010, veniturile UPC au fost aproape egale cu cele nregistrate n 2009, de 123,4 mil. euro.

n condiţiile n care UPC a nregistrat anul trecut o scădere cu 7% a numărului total de abonamente, un rol important n rata mai mică de reducere a veniturilor a fost cel mai probabil jucat de creşterea numărului de utilizatori care au achiziţionat servicii mai scumpe, precum televiziunea HD sau recorderul digital. UPC practică acelaşi tarif (20 de lei, fără TVA) pentru cablul analogic TV şi cel mai ieftin pachet de cablu digital, nsă clienţii serviciilor digitale pot achiziţiona şi servicii suplimentare contra cost. 20.000 de clienţi ai cablului digital UPC plătesc n mod suplimentar n fiecare lună, pe lngă abonamentul TV de 20 de lei, şi 15 sau 25 de lei (fără TVA, n funcţie de set top boxul nchiriat) pentru a accesa şi serviciile de televiziune de naltă definiţie (HD). Un client care cumpără cablul digital cel mai ieftin, televiziunea HD şi recorderul digital plăteşte 45 de lei pe lună (fără TVA), mai mult dect ar plăti doi clienţi ai serviciului TV analogic prin cablu.

UPC a nceput să-şi reducă tarifele la serviciile TV ncepnd cu anul 2008, pe fondul competiţei tot mai dure cu rivalii de la RCS&RDS şi, ulterior, Romtelecom. n 2008, abonamentul la cablu TV costa la UPC peste 30 de lei.

Romtelecom, numărul trei pe piaţa TV, şi-a mărit anul trecut cu 23% numărul de clienţi pe televiziune.

RCS&RDS, numărul unu pe piaţa de TV, şi-a mărit anul trecut şi veniturile şi numărul de clienţi, att organic, ct şi prin achiziţii.

SURSA