Pestera Piatra Altarului
Pe unul din multele forum-uri care exista pe internet am dat zilele aleastea peste intrebarea “Care este cea mai frumoasa pestera din Romania?”. Acum, intre noi fie vorba, cred ca este destul de greu ca un numar x de persoane sa cada de acord si sa zica “Asta este.”. Asa ca am inceput sa citesc posturile respective. Ce am aflat….
Potrivit unor speologi romani, si se pare ca nu doar romani, cea mai frumoasa pestera din Romania ar fi Pestera Piatra Altarului din Muntii Bihorului, Platoul Padis. Majoritatea celor ce au vizitat-o afirma ca ar fi una dintre cele mai frumoase 3 pesteri din Europa.
Momentan este declarata rezervatie naturala, se incadreaza in categoria A de clasificare a pesterilor, ceea ce inseamna ca nu este deschisa publicului larg. Poate fi vizitata de catre grupuri insotite de unul dintre cei 4 ghizi cu aprobare prealabila de la Clubul de Speologie Politehnica din Cluj si de la Academia Romana.
Piatra Altarului a fost descoperita in 1984 de catre Daniel Carlugea (la vremea aceea fiind proaspat membru al Clubului de Speologie Politehnica). Este formata din 4 mari galerii ce se numesc Palatul, Paradisul, Geoda si Altarul Ursilor. Palatul este o sala inalta de 30 de metri, cu formatiuni rare, curgeri de calcit si domuri inalte. Se asemana foarte mult cu o catedrala in stil gotic. Galeria Paradisul insumeaza aproape toata caracteristicile acestei pesteri. Este o galerie mare, sprijinita de numeroase coloane si discuri, cu formatiuni specifice pesterilor din Romania. Sala se termina brusc cu un parau de lapte de luna (o pasta fluida, alba ce izvoraste dintr-o crapatura a calcarului). Cea mai frumoasa sala o reprezinta Geoda in principal datorita suprafetei mari acoperita cu cristale perfecte de calcit, formate sub oglinda de apa supramineralizata. Acest fenomen este destul de rar intalnit pe glob. Ultima galerie a pesterii poarta numele de Altarul Ursilor datorita multitudinii de cranii si oase ale ursului de caverna.
Pestera a devenit cunoscuta in lume mai ales dupa expunerea unor fotografii la sediul Organizatiei Natiunilor Unite din New York si includearea lor in cadrul unui documentar semnat Jaques Yves Costeau.
Imagini din aceasta pestera puteti vedea aici, iar aici puteti citi despre cum a fost descperita aceasta pestera.
La stirile Pro TV:
http://stirileprotv.ro/exclusiv/trav...-galbenei.html