Condus la pauză, scoţianul a revenit n a doua sesiune şi l-a nvins pe compatriotul său, Stephen Maguire

Pentru a doua oară n carieră, John Higgins şi Stephen Maguire s-au nfruntat n finala unui turneu pe puncte. Prima oară s-a ntmplat n 2004, la Openul britanic, iar Vrăjitorul din Wishaw s-a impus cu 9-6. Acum, Maguire spera să şi ia revanşa şi să obţină cel dinti trofeu important din ultimii trei ani.

Un joc tactic foarte bun, completat de un procentaj excelent la loviturile de distanţă, acestea au fost elementele graţie cărora Maguire a dominat prima sesiune a ntlnirii din Newport Centre. La pauză a fost 5-3, nsă scorul putea fi mult mai mare, dacă al optulea jucător al lumii nu ar fi ratat două oportunităţi mari la 4-1 şi 5-2. La felul n care a decurs confruntarea pnă atunci, un avans de patru jocuri s-ar fi putut dovedi decisiv n stabilirea cştigătorului. Profitnd de rarele greşeli ale conaţionalului său, ambele la o bilă roşie, Higgins a rămas n meci şi a putut aborda sesiunea de seară mult mai liniştit.

n partea a doua a disputei, Maguire nu a mai avut la fel de multă ncredere, şi-a pierdut ritmul şi a ratat mult. n schimb, Higgins a avut o evoluţie care s-a ridicat la nivelul celei din semifinale, cnd a trecut de englezul Ali Carter. Liderul clasamentului mondial a cştigat patru jocuri la rnd, s-a distanţat la 7-5, dar Maguire nu a cedat şi s-a apropiat, datorită unui break de 75 de puncte. Higgins şi-a adjudecat jocul opt, după ce fostul semifinalist de la Crucible a ratat o bilă roşie, iar n acel moment mai avea nevoie de un singur joc pentru a cştiga al 23-lea turneu pe puncte al carierei.

Startul n jocul al 15-lea a fost excelent pentru triplul campion mondial: după o nouă lovitură neglijentă a lui Maguire, acesta a venit la masă şi a reuşit un break de 72 de puncte, fiind matematic nvingător. nsă oponentul lui nu a dorit să renunţe aşa uşor şi a decis să şi joace şansa pnă la capăt. Deşi poate nimeni nu mai credea, Maguire a obţinut cele două snookere de care a avut nevoie şi a reintrat n meci. Din acel moment, tensiunea a atins cote nalte, att pentru cei doi, ct şi pentru fanii prezenţi n Newport Centre: mai nti, după o eroare tactică a lui Maguire, Higgins putea ncheia confruntarea, nsă a ratat o bilă roşie, iar jocul s-a prelungit.

Maguire a scăpat din acest moment dificil şi mai avea nevoie să introducă bilele colorate pentru a-şi adjudeca jocul 15; a trimis bila verde n buzunar, iar apoi a lovit puternic bila maro, aflată n jumătatea inferioară; din păcate pentru el, bila albă a căzut n buzunarul stng din partea stngă şi era clar pentru toată lumea că totul s-a terminat. Exact aşa a şi fost: John Higgins a reuşit lovitura la bila maro, a ratat apoi albastra la buzunarul de mijloc din partea stngă, dar nu a mai contat. Maguire s-a ridicat din fotoliu şi l-a felicitat pe conaţionalul său, care s-a impus cu 9-6, la fel ca n finala Openului britanic din 2004.
John Higgins - SNOOKER

A fost al treilea triumf al lui Higgins la Newport, după cele din 2000 şi 2010; astfel, el l-a egalat pe un alt scoţian, Stephen Hendry, acesta fiind pnă duminică singurul jucător de trei ori nvingător n Open-ul galez. Higgins i-a dedicat primul succes din 2011 tatălui său, decedat n urmă cu doar cteva săptămni: Tatăl meu a fost prezent aici anul trecut şi am sărbătorit la final. Sunt convins că eu, mama şi soţia mea vom petrece şi acum; sper că şi Stephen va veni alături de noi. Ne vom gndi tot timpul la tata, care se află n Rai, iar el se va uita la noi şi va fi fericit.

De cealaltă parte, Maguire a declarat: Cred că am pierdut finala n prima sesiune. Nu trebuie să i oferi nicio şansă lui John. Ai nevoie mereu de break-uri de 70 sau 80 de puncte; cele de 40 sau 50 nu sunt suficiente, deoarece poate reveni oricnd.

n urma acestei victorii, Higgins şi-a consolidat primul loc n clasamentul mondial şi va fi cap de serie numărul unu la Crucible. Eliminat n sferturi, galezul Mark Williams a urcat pe locul secund, n timp ce pe trei se află deţinătorul titlului suprem, australianul Neil Robertson. Pentru Maguire, prezenţa n finala de la Newport a nsemnat un salt de două locuri, pnă pe şase.

Sursa : http://tv.eurosport.ro/snooker/