Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 2 of 2
 1. #1
  Moderator Expert
  Join Date
  Oct 2003
  Location
  Maubeuge, FR
  Posts
  5,695
  Posts Thanks / Likes

  Default Aventuri in epoca de piatra digitala

  Noul proprietar al companiei Astral TV taie in carne vie: serviciile de televiziune digitala au fost suspendate in urma performantelor tehnice dezastruoase.
  Piata romaneasca de televiziune prin cablu este in continua dezvoltare. Deocamdata, numai ca numar de abonati, pentru ca din punctul de vedere al calitatii serviciilor mai e mult pana departe. De exemplu, serviciile de televiziu-ne digitala oferite de compania Astral nu au reusit decat sa compromita aceasta idee, altfel extrem de generoasa.
  Televiziunea digitala este visul oricarui furnizor de televiziune prin cablu sau prin alt suport de transmisie (fibra optica, satelit, wireless). Motivatiile? Simple. Pe post de televizor poate fi un simplu monitor (prin intermediul unui set-top-box care are rolul de tuner TV), calitatea imaginii si a sunetului sunt exceptionale si, nu in ultimul rand, pot fi receptionate sute de programe, independent de performantele tehnice ale televizorului.
  De asemenea, prin sistemul digital pot fi vazute „in reluare” anumite emisiuni, el permite instalarea sistemului pay-per-view (vizionarea cu plata a anumitor programe/emisiuni sportive) sau a sistemului video-on-demand (vizionarea la comanda a anumitor filme/emisiuni, chiar daca acestea nu sunt incluse in grila de programe initiala).
  Spre deosebire de televiziunea analogica, televiziunea digitala mai are un atu: interactivitatea. De exemplu, nu mai este nevoie sa trimiteti SMS-uri pentru a vota sau participa la concursuri, ci este suficient sa apasati tasta indicata, de pe telecomanda set-top-box-ului.
  Din nefericire, la romani, orice poveste de succes are si un „om rau“. In acest domeniu, al televiziunii digitale, el poarta numele de Astral TV. Serviciul de televiziune digitala prin fibra optica, lansat la inceputul anului, s-a dovedit un fiasco total. O intentie laudabila a fost pana la urma compromisa din cauza grabei cu care a fost implementata - problemele tehnice si lipsa de comunicare dintre furnizor si client sunt doar cele mai grave aspecte. De altfel, noul proprietar al companiei Astral TV a recunoscut deficientele existente si a decis, pana la rezolvarea lor, suspendarea pachetului „Astral digital“. Astfel, nu vor mai fi incheiate contracte pentru acest tip de servicii.

  O gluma nesarata
  Digital vorbind, serviciul oferit pana de curand de Astral pare a fi desprins din desenele animate cu faimosii Fred si Barney din epoca de piatra. Wilma il bate la cap pe Fred sa se aboneze la televiziunea digitala. C-asa a vazut ea ca-i „trendi“. Fred nu mai suporta si se duce la casierie. Plateste abonamentul (in avans, eventual pe sase luni, sa scape de gura femeii) si asteapta momentul instalarii. Care vine dupa cel putin zece zile. Dar vine.

  Ziua intai
  Suna soneria. Cine e? Astral TV! O echipa se apuca de instalat set top box-ul (STB). E cea mai importanta chestie. Buuun... Cand sa se faca probele, prima surpriza! Televizorul nu este compatibil cu trecerea de pe digital pe analog. Sau invers. Adica nu mai poti vedea programele in sistemul clasic decat daca scoti din priza dispozitivul digital. Wilma ia polonicul si-i trage una lui Fred... Dar nu de la incompatibilitatea televizorului i se trage, ci de la faptul ca a descoperit o a doua telecomanda, cea de la STB. Astfel, pentru a viziona „in digital“ trebuie sa „lucreze“ cu doua telecomenzi! Una, a televizorului, pentru sunet, si alta a STB-ului, pentru imagine. Apoi, daca vrei sa treci de la un program la altul, ai tot timpul din lume. Dureaza cateva zeci de secunde. Poate vrea omul sa-si mai rezolve ceva probleme... Fred motiveaza ca nu i-a spus nimeni de „capcanele“ tehnice, la momentul incheierii contractului.
  Ce spun cei de la Astral despre „lipsa de comunicare“? Recunosc ca sunt probleme in relatia cu clientii, si noul proprietar UPC se arata dispus ca de acum inainte sa puna clientii in centrul tuturor actiunilor sale. Richard Anderson, presedinte al UPC-Astral, ne-a declarat: „Vom investi 6-7 milioane de euro in imbunatatirea relatiilor cu clientii si in cresterea gradului de satisfactie a acestora. Aceasta suma va fi directionata catre implementarea unui nou sistem software de gestiune a bazelor de date cu clientii, in modernizarea centrelor de relatii publice, in cursuri de instruire si dezvoltare profesionala a tuturor angajatilor companiei care lucreaza in departamentele de profil“.
  Sa revenim la „clientul“ nostru. Dupa ce a crezut ca toate problemele au fost depasite, Fred vrea sa se uite la un meci. Wilma vrea la o telenovela. Si cum sefu-i sef, se apuca de cautat canalul in ghidul electronic disponibil in transmisiunea digitala. Aici, alta surpriza! Tabelul de pe ecran, cu programele disponibile, este o forma fara continut. Adica tabelul e, dar programele ioc. Oricum, constata ca din 68 de programe prevazute in oferta sunt disponibile doar 23! Alt polonic in capul lui Fred care, disperat, suna la „deranjamente“.
  Vine echipa, repara si pleaca. Din pacate, trei alte canale din oferta nu exista deloc, cateva au imaginea fractionata, iar restul nu au sunet. Alt polonic in capul lui Fred...

  Ziua a doua
  Duminica, zi de „relas“. Fred si Wilma au chef sa se uite la „televizorul digital“. Acesta este insa stana de piatra. Pentru inceput, nu mai are sunet. Fred suna repede
  la „deranjamente“. Care serviciu se jura ca va trimite maine echipa tehnica. Degeaba protesteaza beneficiarul! El ar vrea sa se uite si duminica la televizor, ca maine se duce la serviciu. Dar nu, ramane luni si gata. Inca un polonic! Dupa ce descopera ca subtitrarea
  la unele canale de filme e intr-o limba necunoscuta si oricum e ciudat sa-l auzi pe
  John Wayne vorbind poloneza, Fred ia decizia cea mare. Adio, televiziune digitala! Scoate STB-ul din priza, baga „analogicul“ si se reinstaleaza pacea in casa.

  Ziua a treia
  Fred se duce la casierie sa incerce totusi rezolvarea problemelor. Nu-i vine sa accepte prea usor ca a platit abonamentul la „Astral digital“ in avans, pe sase luni. Casiera ridica insa din umeri si-i spune ca nu este abilitata sa discute chestiuni tehnice. Iar daca vrea rezilierea contractului, n-are decat sa faca o cerere. Bine, suntem siguri ca si in epoca de piatra exista protectia consumatorului. Apoi, daca o casiera are dreptul sa incheie contracte in numele furnizorului de servicii, de ce nu are si abilitatea dea rezolva problemele aparute? Una peste alta, oficialii UPC - Astral sunt dispusi sa rezolve si aceasta chestiune: „In privinta clientilor care au achitat in avans abonamentul pentru serviciul «Astral Digital» si care doresc rezilierea contractului si rambursarea sumelor achitate, vom lua in cel mai scurt timp o decizie pentru satisfacerea acestei dorinte, poate prin acordarea unor gratuitati pentru celelalte servicii in valoare echivalenta cu suma achitata“, promite Richard Anderson.

  Fara happy-end
  Apropo de protectia consumatorului. Anexa la contract, privind inchirierea STB-ului, are doua articole mari si late. De fapt, unul singur e „mare si lat“, pe 90% din suprafata paginii. El se refera la „obligatiile beneficiarului“. Celalalt e micut si cuprinde datele sociale ale partilor si valoarea echipamentelor. Bene-ficiarul nu are nici macar un drept. El „se obliga“ tot timpul. Si, stati linistiti, nici furnizorul nu are vreo obligatie. Ba chiar poate sa-l amendeze pe beneficiar cu 50 de dolari (americani) daca i se pare lui ca „Fred“ nu vrea sa-i restituie echipamentele in 48 de ore de la incetarea contractului.

  Au venit americanii!
  In toata aceasta poveste pare a fi si o veste buna. Astral TV a fost „cucerita“ de americanii de la UPC contra sumei de 417 milioane dolari. Asta a condus la schimbarea ierarhiilor pe piata CaTV. Noul jucator, UPC - Astral, are acum o cota de piata de peste 30%, fiind urmat de grupul RCS&RDS - care detine aproximativ un sfert din numarul total de abonati. Pentru inceput, vor fi folosite ambele branduri - Astral si UPC, urmand ca, dupa o perioada, sa se renunte la Astral, numele companiei ramanand UPC. Cel mai probabil, acest lucru se va intampla peste doi ani, cand va fi finalizata inglobarea Astral. Noua companie va incerca sa se impuna pe piata romaneasca prin oferte ce vor include acces la Internet si telefonie fixa, pe langa televiziunea prin cablu (triple play). In urmatorii trei ani vor fi investiti aproximativ 100 de milioane de euro, spun oficialii UPC-Astral.

  Piata CaTV, date tehnice
  - Numarul total al abonatilor la serviciile firmelor de televiziune prin cablu (650 in total) se ridica la 4 milioane
  - „Fuziunea“ dintre UPC si Astral Telecom aduce noii companii o cota de piata de 34%, fata de 25%, cota de piata a celor de la RCS-RDS
  - Astral Telecom furnizeaza servicii de televiziune prin cablu in aproape 900.000 de locuinte din mai toate zonele tarii (200 de localitati). Are o cota de piata de 24%. In 2004, grupul a realizat venituri de peste 78 milioane dolari si un profit brut de 30 milioane dolari. Unul dintre principalii actionari este grupul financiar american AIG
  - Principalul concurent al Astral este Romania Cable System (RCS), cu peste un milion de utilizatori in Romania, dar si in Slovacia si Ungaria.
  La noi in tara „acopera“ aproape 70 de localitati. A infiintat in 1998 RDS (Romania Data System), specializata in transmisii de date si Internet. Are o cota de piata de 25%
  - Al treilea „jucator“ pe piata este (era) UPC Romania, care a conectat la serviciile sale 350.000 de clienti din 40 de orase (cota de piata - 10%). UPC este (era) insa slab reprezentat in Bucuresti

  Edward Pastia

  http://www.sfin.ro/articol.php?id=3284&pager_text=1

 2. #2
  Banned
  RDI - Board Banned Avatar

  Join Date
  Apr 2003
  Posts
  28
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Tendentios dar adevarat .

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. RCS-RDS Piatra Neamt , total neinformati!
  By Cristi-C in forum DTH & Cable-Romania
  Replies: 4
  Last Post: 18th August 2006, 20:07
 2. RCS PIATRA NEAMT FOARTE PROSTI INSTRUIT ANGAJATII
  By vladtimmy in forum DTH & Cable-Romania
  Replies: 3
  Last Post: 13th June 2005, 17:47
 3. Aventuri cu Humax CI5100
  By mihaip in forum SD Receivers
  Replies: 0
  Last Post: 10th April 2005, 21:09

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top