Presa din Spania a oferit noi informaţii, potrivit cărora rutierul ar fi fost depistat cu clenbuterol n mai multe etape ale Turului Franţei

Marca şi La Vanguardia au publicat mai multe articole astăzi, din care reiese că ciclistul lui Saxo Bank a mai picat trei teste, toate la clenbuterol. Mai nti, ibericul n vrstă de 28 de ani a oferit probe pe 5, 12, 19 şi 20 iulie, dar toate au ieşit negative. Problemele au nceput să vină odată cu a doua zi de pauză, 21 iulie, cnd a apărut primul eşantion pozitiv cu clenbuterol, fiindu-i găsită o concentraţie de 50 de picograme la mililitru. O zi mai trziu, nivelul substanţei a scăzut la 16 picograme, pentru ca pe 24 iulie (cnd a avut loc contratimpul dintre Bordeaux şi Pauillac) să ajungă la 7 picograme. n fine, pe 25 iulie, ultima zi a Turului Franţei, concentraţia de clenbuterol se pare că a urcat la 17 picograme.

ntr-un interviu pentru Marca, Jess Munoz Guerra, directorul Laboratorului din Madrid, a spus că o creştere a nivelului de clenbuterol de la 7 la 17 picograme nseamnă mai mult o eroare de estimare a concentraţiei, dect o a doua microdoză. Dacă ar fi existat această microdoză, atunci spaniolul ar fi putut fi acuzat şi de dopaj sangvin, o variantă care a mai fost adusă n discuţie acum cteva luni.

Alberto Contador a susţinut tot timpul că substanţa a ajuns n corpul său după ce a consumat carne de vită infestată, care i-a fost adusă de un prieten din Ţara Bascilor, mai exact, din localitatea Irun. Varianta ciclistului nu a fost acceptată de Agenţia Mondială-Anti-Doping, care a prezentat mai multe statistici, conform cărora 286.748 de teste au fost efectuate pe carnea de vită din Europa n 2008 şi doar unul a ieşit pozitiv la clenbuterol, dar nu n Spania, ci n Italia.

ntre timp, echipa legală a ibericului a naintat mai multe documente la Federaţia Spaniolă de Ciclism, prin care ncearcă să demonstreze nevinovăţia lui Alberto Contador, bazndu-se pe articolele 296 şi 297 din regulamentul UCI, potrivit cărora rutierul poate scăpa de orice acuzaţie, dacă arată că nu a fost responsabil pentru ceea ce s-a ntmplat şi că nu a dat dovadă de neglijenţă. Totuşi, el trebuie să justifice prezenţa clenbuterolului n organismul său.

O decizie finală a Federaţiei Spaniole este asteptată săptămna aceasta, dar asta nu nseamnă că acest caz se va ncheia, deoarece Contador poate face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, la fel ca şi UCI, dacă forul condus de Pat McQuaid consideră că sancţiunea nu este una pe măsură.

Sursa : http://tv.eurosport.ro/