Digi TV, televiziunea digitală ieftină şi fără cablu

Românii aflaţi în zone în care nu a pătruns televiziunea prin cablu, dar şi cei care vor o calitate mai bună a imaginii şi a sunetului când se uită la televizor au acum o alternativă la sistemele clasice de transmitere a televiziunii. Este vorba despre sistemul Digi TV, care aduce semnalul de televiziune în casele oamenilor prin satelit, fără să mai fie nevoie de instalarea celebrelor cabluri tv. Practic, sateliţii care se învârt deasupra Pământului şi care poartă semnalele tv distribuie aceste semnale (adică diversele programe de televiziune) în televizoarele de acasă. E nevoie doar de un decodor (Set -Top Box) şi o antenă tip satelit care permit accesarea multor canale tv, indiferent dacă te afli în vârf de munte sau în zone fără acces la sistemul clasic de distribuţie al televiziunilor. Pe lângă această posibilitate, de acces la un număr foarte mare de canale fără a fi nevoie de prezenţa cablistului, mai există un avantaj: claritatea imaginii, şi a sunetului, mult mai bune decât în sistemul clasic. Aceasta este televiziunea digitală, care începe să se contureze tot mai clar şi în România, devenind o alternativă selectată de un număr din ce în ce mai mare de români. În lume, între televiziunile clasice şi cele digitale, balanţa e de mult înclinată în favoarea celei digitale. Circa 60% dintre britanici dispun deja de televiziune digitală, iar numărul celor care se mută de pe analogic pe digital creşte lunar cu circa 230.000 de persoane, potrivit specialiştilor. Asta ca să nu mai spunem că, în SUA, Senatul sprijină cu peste 3 miliarde de dolari pe an trecerea la televiziunea digitală. E drept, la noi nu a trecut încă nici un an de când a fost lansat Digi TV - cel mai modern sistem de transmisie de televiziune existent în România, dar numărul utilizatorilor care consideră această soluţie o alternativă la cablu tv este deja uriaş. Avantajul televiziunii digitale este indiscutabil - recepţia programelor poate avea loc şi în zonele în care „cabliştii” nu au ajuns, ori în cele care nu au acces la sistemele clasice de distribuţie a televiziunii. „Sistemul Digi TV, lansat de RCS & RDS în decembrie 2004, îşi propune să ofere în premieră pentru România servicii de televiziune digitală prin satelit pentru orice consumator, indiferent de locaţia în care se află”, spune Diana Modval, ofiţer de presă în cadrul RCS & RDS. În prezent, sunt peste 100.000 de abonaţi la noul sistem, numărul lor fiind în creştere exponenţială.

Cum funcţionează sistemul Digi TV

Serviciul constă în retransmisia prin satelit a unui pachet de programe de televiziune. Unul din avantajele Digi TV îl reprezintă calitatea semnalului, imaginea fiind identică cu cea obţinută la vizionarea unui DVD. Asta ca să nu mai spunem că programele tv sunt transmise cu posibilitatea de a opta pentru funcţia de subtitrare în limba română, mai mult ,fiecare telespectator putând alege dublarea unui program tv sau emisiuni în una din limbile română, maghiară sau engleză. De asemenea, abonaţii televiziunilor vor putea beneficia în viitorul apropiat şi de alte avantaje ale tehnicii avansate - Pay per View (abonaţii vor avea posibilitatea să comande şi să vizioneze un anumit program tv, filme sau muzică - care sunt difuzate la o oră prestabilită - doar cu ajutorul telecomenzii), multisound (programe transmise în format Dolby Surround), ori posibilitatea de a opta pentru diverse jocuri video.

O antenă, un decodor şi un smart card

Practic, orice amator care doreşte Digi TV merge la unul dintre punctele RCS & RDS sau la dealerii autorizaţi de RCS & RDS pentru a achiziţiona pachetul pe care îl doreşte. După semnarea actelor, clientul primeşte o antenă, un decodor şi un „smart card”, activat pentru câteva zile, timp în care clientul trebuie să-şi instaleze echipamentul acasă. „Paşii de abonare sunt foarte simpli: te adresezi celui mai apropiat sediu RCS & RDS, semnezi un contract cu unul dintre reprezentanţii noştri comerciali, alegi perioada de abonament şi pachetul, apoi primeşti componentele şi fie îţi instalezi singur sistemul, fie apelezi la unul din instalatorii autorizaţi”, mai spune reprezentantul RCS & RDS. Kitul se primeşte pe loc, după încheierea acestor formalităţi. Dacă nu se află pe stoc kituri la un moment dat, clientul este ulterior contactat telefonic pentru a fi chemat să îşi ridice kitul; practic, din momentul în care semnează contractul, îi este rezervat kitul respectiv. Întrucât transmiterea prin sistem digitalizat a semnalului tv este o afacere extrem de profitabilă, unii cablişti au cumpărat legal unul din pachetele oferite de RCS & RDS, după care retransmit ilegal, fără a mai achita diferitele taxe de retransmisie televiziunilor, încasând astfel la limita legalităţii bani care nu li se cuvin. „Este posibil să se întâmple aşa ceva, dar descurajăm acest lucru. Toate cazurile depistate până acum au fost sesizate autorităţilor CNA şi IGCTI. Din păcate, nu putem controla dacă cineva achiziţionează kit-ul Digi TV ca şi persoană fizică şi îl foloseşte apoi ilegal pentru a transmite programe tv într-o reţea. Pe viitor vom proceda în acelaşi fel, sesizând autorităţile şi luând intern măsurile necesare ”, ne-au spus surse din cadrul RCS & RDS.

Abonamente

Pachet Bază (42 programe) – 17,8 RON/lună
Pachet Extra Complet (Bază+Extra I+ Extra II + MaxPax) – 24,6 RON/lună
CADOU Pachetul MAXPAK (HBO + Cinemax) – până la sfârşitul anului 2005
CADOU Pachet Telesport - până la sfârşitul anului 2005
Pachet Radio (6 posturi radio) – gratuit
Taxe conexe:
* Taxa de activare a serviciului este 0 lei, iar taxa de instalare este tot 0 lei, dacă vă instalaţi singuri sistemul.
* Kitul antenă poate fi achiziţionat la preţul de 45 RON, dar în cazul în care deţineţi deja o antenă de tip satelit (farfurie), nu mai este necesară cumpărarea acesteia.
* Kitul decodor se poate achiziţiona la preţul de 240 RON sau în 3, 6 sau 12 rate lunare în valoare de 84, 42, şi respectiv 21 RON. Până la plata ultimei rate se plăteşte şi chiria de 3 RON/lună. La toate aceste sume se adaugă TVA. De asemenea, acesta poate fi închiriat cu 3 RON/lună (cu TVA inclus), pe toată durata de desfăşurare a contractului.

Descrierea pachetelor de programe

1. Pachetul Bază cuprinde un număr de 42 de programe (17,8 RON/lună), în care se regăsesc cea mai mare parte a posturilor naţionale de televiziune, canale cu conţinut general, precum şi programe cu conţinut dedicat de muzică, filme, teleshopping, desene animate, sport sau ştiinţă: TVR1, TVR2, Pro TV, Acasă, Pro Cinema, Antena 1, Antena 3, Prima TV, Realitatea TV, TV Sport, MTV, TV K Lumea, Etno, Discovery, National Geographic şi multe altele.
2. Pachetul Extra I (22,9 RON /lună) include programele din pachetul Bază (42) şi, în plus, 5 programe noi cu conţinut special pentru cei pasionaţi de ştiinţă, călătorii, istorie şi civilizaţie, precum şi un canal pentru adulţi: Discovery Science, Discovery Travel & Adventure, Discovery Civilisation, Viasat History, Spice Platinum.
3. Pachetul Extra II (19,5 RON/lună) conţine programele din pachetul Bază (42) şi, în plus, 8 programe în limba maghiară cu un conţinut variat dedicat populaţiei maghiare, cuprinzând atât posturi cu caracter general, cât şi posturi cu specific muzical, de divertisment şi film: TV2, Duna TV, RTL Klub, Cool TV, Hír TV, Film+ şi altele. Abonatul are posibilitatea să selecteze limba în care doreşte să urmărească anumite programe din grila Digi TV, în varianta de sunet (română, engleză sau maghiară). Restul programelor care nu dispun de această funcţie sunt subtitrate în limba română.
4. Pachetul HBO MaxPack este oferit cadou pentru toţi abonaţii Digi TV până la sfârşitul anului 2005 şi este dedicat iubitorilor de filme în special. Conţine 2 programe: HBO şi Cinemax. Începând cu anul 2006 pachetul MaxPack va putea fi achiziţionat în sistem Pay TV.
5. Pachetul Telesport este oferit cadou pentru toţi abonaţii Digi TV până la sfârşitul anului 2005. Meciuri de fotbal din Divizia A, Premier League, baschet, tenis şi multe altele sunt acum disponibile prin introducerea canalului Telesport în grila de programe. Începând cu anul 2006 acest program va putea fi achiziţionat în sistem Pay TV.
6. Pachetul Extra Complet (24,6 RON/lună) este pachetul de programe cel mai extins şi complex, ce cuprinde 57 de programe şi include pachetele Bază + Extra I + Extra II + MaxPack. Aici se regăsesc posturi tv pentru toate gusturile, cu caracter atât general, cât şi dedicat, plus pachetul special în limba maghiară.

Servicii cu valoare adăugată

- Pay per View (face posibilă comandarea şi vizionarea unui anumit program, care se difuzează la o oră prestabilită, doar cu ajutorul telecomenzii).
- Video on Demand (posibilitatea abonaţilor de a comanda o emisiune sau un film dintr-o listă prestabilită, la orice oră din zi) sau sunet surround.
- E-mail - un serviciu prin care se pot transmite mesaje pe televizor, direct către abonat, în cazul în care operatorul doreşte să comunice cu acesta.
- Blocarea accesului cu parolă la anumite programe - poate fi selectată din meniul afişat, pentru a împiedica vizionarea unuia sau a mai multor canale.

Cam asta este tot.
Sursa ziarul Gandul de maine.