Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 10 of 10
 1. #1
  just for fun... Teacher
  Join Date
  Mar 2010
  Location
  Wolverhampton, UK
  Posts
  343
  Posts Thanks / Likes

  Default DiSEqC - cateva lamuriri

  Am avut probleme cu configurarea unui comutator DiSEqC si am vazut ca nu numai eu, motiv pentru care vreau sa propun o discutie cat de cat lamuritoare despre aceste protocoale si comenzile disponibile. Asta si pentru ca de cele mai multe ori se pun niste setari orbeste, nu stiu cat se intelege din logica uneia dintre schemele de configurare sau ale alteia. Stiu ca subiectul a mai fost discutat (in special de maestrul satenicu in threadul cu toroidala cu 16 LNB), insa fiecare si-a descris schema aleasa, fara prea multe argumente, din cate am vazut. Daca configurarea e facuta prost nu merge comutarea, sau nu asa cum am vrea noi.
  De asemenea, tin sa precizez ca notele mele se refera mai ales la solutiile multi-focus, unde comenzile comuta intre LNB-uri, spre deosebire de motoare (HH sau actuatoare) care sunt comandate de functiile DiSEqC in alt mod, spre pozitii ale unei singure antene cu un LNB.
  Fac si precizarea ca vorbesc despre comanda dinspre un singur receptor, prezenta altor receptoare complicand atat schema de legare, cat si configurarea comenzilor (cu respectarea protocolul DiSEqC).
  In ultima instanta, eu nu voi discuta despre echipamentele care sunt compatibile cu protocoalele bidirectionale 2.x din 2 motive:
  - nu am avut ocazia sa testez acest tip de protocoale, receptorul din dotare neavandu-le disponibile;
  - protocolul 2.x este un 1.x inbunatatit prin feedback-ul echipamentului de comutare, dar baza ramane tot 1.x.
  Last edited by Luke_MS; 14th November 2010 at 23:22.

 2. #2
  just for fun... Teacher
  Join Date
  Mar 2010
  Location
  Wolverhampton, UK
  Posts
  343
  Posts Thanks / Likes

  Default 1. Cateva generalitati

  sursa Wikipedia:

  DiSEqC (Digital Satellite Equipment Control) este un protocol de comunicatie folosit intre receptoare de satelit si alte echipamente cum ar fi comutatoarele, motoarele. A fost dezvoltat de Eutelsat, care acum este autoritatea de standardizare pentru aceste protocoale. DiSEqc utilizeaza doar cabluri coaxiale pentru a transmite datele/semnalele si partea de forta si este cel mai folosit procedeu de control al comutatoarelor si motoarelor, fiind mai flexibil decat comenzile pe tensiuni 13/18V si tonurile de 22 kHz, sau tehnicilor ToneBrust/MiniDiSEqC. DiSEqC este compatibil si cu unele pozitionere ce comanda actuatoarele. In ciuda numelui, aceste protocoale au fost folosite la inceput cu receptoare complet analoge sau partial digitale.

  Exista la ora actuala urmatoarele protocoale de comutare DiSEqC:

  • DiSEqC 1.0, care permite comutarea intre 4 sateliti
  • DiSEqC 1.1, care permite comutarea intre 16 sateliti
  • DiSEqC 1.2, care permite comutarea intre 16 sateliti, dar si controlul pentru un motor (o singura axa)
  • DiSEqC 2.0, adauga comunicatie bi-directionala pentru DiSEqC 1.0
  • DiSEqC 2.1, adauga comunicatie bi-directionala pentru DiSEqC 1.1
  • DiSEqC 2.2, adauga comunicatie bi-directionala pentru DiSEqC 1.2

  Toate variantele au fost standardizate in 1998, inaintea erei televiziunii digitale. Ultimele versiuni versiuni sunt compatibile cu versiunile inferioare, dar la versiunile inferioare putem sa ne asteptam sa nu fie compatibile cu reviiziile superioare. Versiunile 1.x si 2.xsunt ambele revizuite si compatibile in jos. Urmatorul tabel arata ce combinatii functioneaza si ce nu:
  De notat ca un receptor 1.x nu va putea sa receptioneze comunicatii de la un switch (comutator) sau motor. Asta nu conteaza de fapt, important fiind faptul ca receptorul le poate controla. Majoritatea receptoarelor satelitilor europeni suporta DiSEqC 1.0 sau mai mare si trebuie sa le fie specificate variantele suportate.
  De asemenea gasim tot mai des termenul de DiSEqC 1.3, folosit de producatori si revanzatori pentru a se referi la folosirea DiSEqC cu alte protocoale. De exemplu, uzual 1.3 se refera la un receptor care utilizeasa USALS in combinatie cu protocolul DiSEqC 1.2, terminologie neautorizata de Eutelsat.
  USALS (Universal Satellites Automatic Location System) cunsocut deci si ca DiSEqC 1.3, GoX sau Go to XX este un protocol pentru motoarele antenelor de satelit care creaza automat o lista cu pozitiilor orbitale disponibile in setarile mtorizarii. Se foloseste in combinatie cu protocolul DiSEqC 1.2 si a fost dezvoltat de STAB (producator italian de motoare).
  Software-ul din receptorul de satelit (sau a pozitionerului extern) calculeaza toate pozitiile disponibile ale satelitilor, de la o locatie initiala stabilita de utilizator descrisa de longitudine si latitudine. Calclului pozitiei poate diferi cu ±1°, abatere care poate fi ajustata fara cunostinte tehnice prealabile.
  In comparatie cu DiSEqC 1.2, nu este necesar sa cautam manual si sa salvam toate pozitiile cunoscute ale satelitilor, fiind suficienta pozitionarea pe unul din sateliti, aceasta ramanand pozitia centrala, iar restul satelitilor ii rezolva USALS.
  Last edited by Luke_MS; 14th November 2010 at 23:21.

 3. #3
  just for fun... Teacher
  Join Date
  Mar 2010
  Location
  Wolverhampton, UK
  Posts
  343
  Posts Thanks / Likes

  Default 2. Modul de configurare al protocoalelor DiSEqC:

  Configurarile acestor protocoale sunt legate de modul in care sunt construite retelele de comutare (direct sau in cascada), de echipamentele prezente in aceasta schema, de protocoalele suportate de acestea, iar discutia se invarte in jurul comenzilor „committed” si „uncommitted”, dar si a comenzilor de tip Tone Burst, care nu au legatura directa cu DiSEqC. Am descris intr-o oarecare masura aceste comenzi, fara a intra in prea multe detalii, pentru a intelege mai usor apoi modurile de configurare pentru o anumita schema de legare sau alta. (cine vrea detalii despre implementari si recomandarile Eutelsat le poate gasi de aici)

  Tone Brust (satelit position) control:
  Este o metoda simpla de control individual de cu comutare cu 2 stari. In principiu aceasta ar trebui sa se cheme comutator de selectie „pozitie satelit” (A/B), dar daca sistemul trebuie extins aceasta functie poate sa devin comutator „High/Low Band”.

  Committed si uncommitted switch, sunt 2 tipuri de comenzi diferite, adresele lor fiind diferite in logica interna a controlerelor. Cele committed le suporta orice versiune DiSEqC inclusiv 1.0, iar cele uncommitted doar versiunile superioare 1.1, 1.2, 1.3. Cuvantul de comanda committed este pe 2 biti independenti, primul numit „Pozitie” al doilea numit „Optiune”. Asta inseamna ca se pot selecta maxim 4 pozitii (LNB-uri sau pozitii satelitare) cu ajutorul comenzilor committed. Pentru a putea extinde sistemul de receptie la un numar mai mare de pozitii este nevoie de utilizarea comenzilor uncommitted, dar se poate folosi si o combinatie committed-toneburst pana la maxim 6 pozitii.

  Asadar, care ar fi aceste combinatii, in functie de schema de legare a echipamentelor de comutare?
  Optiunile pentru comenzile Toneburst si DiSEqC sunt grupate in tabelul de mai jos:


  Avem 2 moduri de lucru posibile:
  2.1 Direct
  2.1 Cascada

  2.1 Legarea directa presupune folosirea unui singur echipament de comutare intre pozitii, dar si posibilitatea comandarii unui motor de pozitionare in cazul protocolului 1.2 si in plus, o identificare usoara a tuturor pozitiilor de sateliti in cazul 1.3 (USALS).
  Pana la 2 pozitii (LNB-uri sau pozitii de satelit) se pot folosi doar comenzile toneburst, cu cele 2 optiuni posibile A si B. Poate fi folosit si DiSEqC v1.0 sau mai mare.
  Pana la 4 pozitii se pot folosi atat echipamente care folosesc doar comenzi committed, dar si cele care sunt compatibile cu comenzi uncommitted. In acest caz este suficient sa fie utilizat protocolul DiSEqC v1.0, dar daca receptorul si echipamentul de comutere permit se pot utiliza si versiunile superioare de DiSEqC
  Pana la 6 pozitii se poate folosi combinatia toneburst-DiSEqC 1.0, sau DiSEqC v1.1
  De la 7 pozitii pana la maxim 16, se pot folosi doar versiunile DiSEqC mai mari de v1.0.

  2.1 Legarea in cascada presupune existenta in schema de legare a unui echipament de comutare legat dupa alt echipament de comutare. Primul echipament se considera cel care este mai aproape de receptor, adica de sursa comenzilor. In felul acesta se poate crea o aranjare pe 2 nivele (din cate stiu eu nu poti merge cu cascada mai departe), primul insumand intrarile celui de-al 2-lea nivel.
  In acest caz configurarea trebuie sa faca selectia in trepte a iesirilor comutatoarelor, iar asta se poate face doar in cazul protocoalelor mai mari de v1.0. Primul set de optiuni de comanda (denumit „DiSEqC parameter” in cazul receptorului DM500) se refera la iesirile din primul comutator iar al 2-lea set se de optiuni („Uncommitted switch”) selecteaza iesirile celui de-al 2-lea comutator, legat la iesirea selectata anterior prin primul set de comenzi. Repetarea comenzilor are darul de a mentine stabilitatea schemei de comutare.
  Daca ne referim la DM500 observam ca primul set de optiuni are atat comenzi committed (AA...BB) cat si uncommitted (1-16), iar al doilea set are doar cele uncommitted, ceea ce inseamna cel putin teoretic ca putem lega in cascada un numar de 256 de iesiri! O alta observatie interesanta ar fi aceea ca la configurarea unui singur comutator (legare directa) putem teoretic folosi oricare din seturile de optiuni pentru configurarea comenzilor uncommitted, cu conditia ca aceste combinatii comenzi sa fie suportate de echipamentele de comutare.

 4. #4
  just for fun... Teacher
  Join Date
  Mar 2010
  Location
  Wolverhampton, UK
  Posts
  343
  Posts Thanks / Likes

  Default 3. Despre echipamentele de comutare

  Cel mai des folosite echipamente sunt switch-urile si multiswitch-urile, diferentele intre ele fiind:
  - modul de alimentare: switch – din receptor; multiswitch – alimentare proprie
  - numarul de intrari: switch – o intrare de la receptor; multiswitch – are de regula mai multe intrari si permite legari mai complexe

  Voi vorbi doar despre switchuri, pentru ca si motoarele sau pozitionerele au incluse aceste switchuri, dar comutarea nu se refera la LNB-uri ci la pozitii ale antenei, comanda facandu-se asupra motorului si are ca efect rotirea spre noua pozitie.
  Switch-urile pot fi de 2 feluri:
  - doar cu comenzi de tip committed, acestea avand maxim 4 iesiri si sunt compatibile doar cu protocolul DiSEqC 1.0
  - cu mai mult de 4 (8-16) iesiri, acestea fiind comutatoare multiprotocol, oferind o gama larga de combinatii, fiind pregatite pentru cascadare.
  Exista si exceptii de switchuri cu 2/4 iesiri care respecta protocoalele mai mari de v1.0, utile pentru a realiza cascadarea

 5. #5
  just for fun... Teacher
  Join Date
  Mar 2010
  Location
  Wolverhampton, UK
  Posts
  343
  Posts Thanks / Likes

  Default 4. Scurte concluzii

  O prima concluzie legate de cele de mai sus, ar fi aceea ca inainte de va hotarati sa folositi o schema de conectare sau alta, sa consultati foarte atenti fisa tehnica a receptorului in primul rand, pentru a vedea ce protocoale DiSEqC sunt disponibile, apoi sa va alegeti cu aceeasi atentie switch-urile pe care doriti sa le folositi pentru ca altfel exista riscul sa nu puteti pune in aplicare planul gandit initial. Nici asa insa, nu putem fi siguri ca treaba va merge snur, fara nici o problema, pentru ca pot aparea anomalii sau probleme de genul:
  - diferente de implementare a protocoaleleor in receptoare sau in switchuri
  - parametrii hardware dusi spre limite:
  o lungimi de cablu mari
  o tipuri de LNB diferite la care curentii absorbiti pot diferi mult (150-250mA)
  - chiar si cu echipamente de buna calitate pot exista situatii in care producatorii nu au o solutie

 6. #6
  just for fun... Teacher
  Join Date
  Mar 2010
  Location
  Wolverhampton, UK
  Posts
  343
  Posts Thanks / Likes

  Default 5. Exemple de scheme:

  1. Setarile la DM500 pentru o legare directa, cu un switch DiSEqC v1.0 - 4/1 (4 LNB) LNB0:
  - ToneBurst: none
  - DiSEqC Mode: v1.0
  - DiSEqC Parameter: A/A
  - DiSEqC Repeats: none
  - Uncommitted switch: none
  - optiunile 6,7,8 raman nebifate
  la LNB-urile urmatoare difera doar la DiSEqC Parameter, care ia valorile A/B (LNB1), B/A (LNB2), B/B (LNB3)


  2. Setarile la DM500 pentru o legare directa, cu un switch DiSEqC v1.0 - 10/1 (10 LNB) si 16/1 (16 LNB)
  LNB0:
  - ToneBurst: none
  - DiSEqC Mode: v1.0
  - DiSEqC Parameter: none
  - DiSEqC Repeats: none
  - Uncommitted switch: Input1
  - optiunile 6,7,8 raman nebifate
  la LNB-urile urmatoare difera doar la Uncommitted switch, care ia valorile Input2 (LNB1)… Input10 (LNB9).. Input16 (LNB15)

  Va invit pe cei cu alte receptoare, sau alte scheme de comutare sa va postati configuratiile care functioneaza

 7. #7
  Târnacopist Expert
  Join Date
  Dec 2005
  Location
  /home/satwien/
  Posts
  6,001
  Posts Thanks / Likes

  Default

  In sfarsit, mai exista si cineva interesat de sateliti ...

  USALS este (din pacate) un protocol controlat de STAB, se pare ca numai ei au modelul matematic corect si-l tin sub 7 lacate. Restul sunt cam pe langa. Uite aici un grafic interesant.

 8. #8
  just for fun... Teacher
  Join Date
  Mar 2010
  Location
  Wolverhampton, UK
  Posts
  343
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Quote Originally Posted by SatWien View Post
  In sfarsit, mai exista si cineva interesat de sateliti ...

  USALS este (din pacate) un protocol controlat de STAB, se pare ca numai ei au modelul matematic corect si-l tin sub 7 lacate. Restul sunt cam pe langa. Uite aici un grafic interesant.
  m-am uitat.. cateva curbe arata bine! sunt alea sub 7 lacate?

 9. #9
  just for fun... Teacher
  Join Date
  Mar 2010
  Location
  Wolverhampton, UK
  Posts
  343
  Posts Thanks / Likes

  Default .. o eroare..:)

  [quote=Luke_MS;972726]..(in special de maestrul satenicu in threadul cu toroidala cu 16 LNB)..

  imi cer scuze, era vorba de satelescu cu acest thread

 10. #10
  Junior Member Teacher
  Join Date
  Mar 2006
  Location
  sibiu
  Posts
  362
  Posts Thanks / Likes

  Default probleme H-H

  Scuze ca ma bag si eu in seama, dar nu ma pot abtine
  Apropo de Disecq si alte USALS, am si eu o problema: de asta seara nu mai vrea sa imi mute satelitul inspre Est, ci numai spre Vest.
  Datele problemei: un receiver DM 500+, un motor Moteck 2100 si protocol USALS. Toate functionale de aproape 3 ani. Sunt pe un satelit sa zicem HotBird si vreau sa vad ceva pe Astra 19.2 si nu vrea sa mute nici mort. Dau spre vest, Thor 1W si merge perfect pe satelitul respectiv. Dau din setari fine spre Est - NU MERGE, spre Vest DA. (S-o fi dat si asta cu occidentalii ca s-o saturat de rusi si alte natii estice... )
  Dau Go To 0 si merge. Doar asa merge spre est numai daca ii dau spre punctul 0. Si alta chestie: daca dau comanda Go to satellite se duce tot la 0 ! Fuck it!
  Ce ma sfatuiti sa fac? tre sa schimb motorasul sau "iezista o esplicatie"?
  Multumesc anticipat.
  Last edited by Lalipuk; 17th November 2010 at 22:24. Reason: completare
  VU+ UNO (BlackHole) & Dreambox 820HD, LNB Inverto Black Ultra, antena 1.1 m TRIAX, antenna EmmeEsse 1.15m, Optibox H-H DM3800 USALS, Telekom - Focus - Freesat

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top