Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.


Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 100 EUR (100%)
Donate to support this site...

Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Member Mentor
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Ardeal
    Posts
    870
    Posts Thanks / Likes

    Default instalatie electrica in casa

    salut,
    mi-am cumparat casa in germania.instalatia electrica interioara vreau sa o schimb toata,casa ii pe doua nivele,trei cu pivnita+garaj+demisol.am chemat electrician pt.proiect,am platit numai asta si bransarea cu 600 EU[casa a avut pana in cofrag 3 faze,instalatie la contor fiind numai monofazica].urmand ca executia sa o fac eu,operatie de care m-am apucat de o saptamana.daca plateam si executia lucrarii,cine stie cate sute de euroi mai cereau astia.ei o sa vina sa verifice executia.ei au cerut ca pt fiecare camera sa fie un singur cablu de 3 x 2,5,prize si lumina in paralel.ei nu vreau nici o doza,sa fie doar intreuptor[ intreruptoare ]si prize cate vreau eu ,asta zice ca-i practica actuala la ei.
    la bucatarie ei vreau sa fie cablu 5 x 2,5 mm.nu stiu,n-am vazut macar,cum vine conectat trifazicul la cuptorul electric,prize sunt normale sau alt model ?
    astept orice recomandare,nu vreau sa scap din vedere nici macar 2 antene parabolice,mai ales ca nu am obstacole aproape,pot sa le pun la sol.

    daca-i postarea gresita,rog sa o mutati la locul dorit de dvs.va multumesc.

  2. #2
    Member Mentor
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Ardeal
    Posts
    870
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by nirolf View Post
    din cite se pare nu prea ai habar de electricitate. cel mai bine e sa iei un electrician care sa-ti arate ce cabluri trebuie trase si unde. depinde ce noroc ai cu tuburile prin pereti, daca au cablurile loc.
    in electricitate se lucreaza dupa norme.
    de ce sa nu existe doze, pentru ca asa vrea electricianul ?
    aici ii necazul meu.eu am facut casa in romania,instalatia monofazica facuta de mine prin tuburi,doze,circuit separat lumina si prize.aici am facut o camera cum mi-au zis nemtii,a venit unul in control la cererea mea,a zis ca asa trebuie.sincer,stiam ca in romania nu se lucreaza asa.dar astia asa vreau.si incurca mult conexiunea in unele doze mai bogate in cabluri ca aia nu vreau doze, ci prize.inca trei fire mai lipseau sa leg in''buchetul'' de conexiuni.

    ei pt. prizele astea care tin loc de doze,au niste doze duble ca lungime fata de cele normale,asta ca sa aiba loc toate conexiunile,astea oligatoriu numai in cleme izolate si stranse cu surub,asta face sa ocupe spatiu mai mult .ei nu lucreaza cu conexiuni izolate prin banda izolatoare.

    in romania nu stiu daca s-ar accepta,acolo la toate casele din vecinatate este din constructie cablu trifazic pana in pivnita.acolo ii cofrag,distribuitor cu sigurante pt. fiecare faza,tabloul electric,contor electric[monofazic la mine].umiditate este destul de mare.eu am vrut sa mute ei macar noul tablou de sigurante in alta parte.nu si nu.acolo a trebuit sa le trag eu cablurile pt. noul tablou.greu de crezut in romania,astia asa fac la ei.
    Last edited by ghita_49; 19th July 2010 at 18:30.

  3. #3
    Junior Member Teacher
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    departe
    Posts
    470
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Si acolo tot cu spagi se merge la aprobari curent ,gaze,etc.. ca la noi ? La inst electrica unde nu te descurci la legaturi ?
    Esti om cu mine ......cu tine ! . E bine sa faci ce stii si sa stii bine ceea ce faci. h-h strong,kaoneros,yumatu.

  4. #4
    Member Mentor
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Ardeal
    Posts
    870
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by yonut View Post
    Si acolo tot cu spagi se merge la aprobari curent ,gaze,etc.. ca la noi ? La inst electrica unde nu te descurci la legaturi ?
    eu am scris o privire de ansamblu a tot ce am vazut si ma pun aia sa fac.eu nu am legat prize cuptor electric trifazic,nici macar nu stiu daca sunt sau nu prize normale.celalalt ''capat'' ii a lor.

    la ei nu se primesc spagi.mai mult,eu facand instalatia intr-o camera,am avut suspiciuni ca am facut bine[ei imi spusesera sa fac asa] si i-am chemat.in mult 1/2 ora au fost acolo.mi-au spus ca-i bine,sa fac tot asa.fiecare linie am verificat-o dupa ce am tras cablul pana la noul tablou.ei cand vin si fac racordul,nu pun nimic sub tensiune daca o siguranta decupleaza.asa ca pe rand trebuie sa verific totul.putin probabil sa leg ceva in scurt,dar...

    toata instalatia existenta in casa am scos-o de sub tensiune,am taiat din tablou racorduri,sa lucrez fara teama,mai prind si sparg sau tai din ea la noua instalare.am lasat numai un cablu cu stecher la care leg un triplu stecher pt. consumul necesar.

    nu vezi pe nici o strada stalpi cu fire spanzurate.tot ii subteran.inclusiv apa,gaz,cablu tv de la cativa operatori,cablu telefonic,internet.asta nu inseamna ca nu au si ei fixele lor naravuri,multe nu cu multa logica.au stalpii de iluminat public cae sunt vizibili.
    Last edited by ghita_49; 19th July 2010 at 21:22.

  5. #5
    Unemployed Expert
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Jan 1970
    Location
    BeneluX
    Posts
    1,329
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Nu stiu normele din Germania, dar stiu normele din Belgia ( cred ca sunt cat de cat dupa un standard asemanatoare), mi-am facut casa noua de curand si instalatia electrica am proiectat-o si facut-o singur ( dupa normele existente), a fost necesar doar un control de la o firma specializata care mi-a stampilat o foaie pe care am prezentat-o la compania electrica pt conectare la retea.
    In principiu e simplu, toate prizele sunt pe cablu 3x2.5 ( "3 fire de grosimea 2.5 MM˛) si sunt legate in serie ( orice priza se poate folosi pe post de doza) iar la capat se poate pune intrerupator pe 3x1.5 pt lumina. Se pot pune maxim 8 prize ( simple sau duble) pe un circuit plus un intrerupator.
    In general se porneste cu cate un circuit in fiecare camera, deci ar fi de ajuns 8 prize ( care pot fi 16 daca sunt duble) si un intrerupator pentru fiecare incapere.
    Pt fiecare linie de prize (cablu de 2.5mmł) se foloseste disjunctor de 20A, pt cablu de 1.5mmł se folosesc disjunctoare de 16A.
    Pt masina de spalat sau uscator electric este de preferat linie separata, la fel si pt cuptor sau plita electrica. Daca aparatele depasesc 2200 W , atunci se foloseste cablu 3x4G sau chiar 3x6G. ( Eu am 4G la cuptorul electric si 6G la plita cu inductie)
    Cablurile 5x1.5 se folosesc la intrerupatoarele cu dubla comutare, cablurile 5x2.5 se folosesc in general in locuri cu risc (bucatarie...se produce umezeala) pt linii duble .
    In bai si locuri umede sunt niste reguli in plus ( minim 60 cm de sursa de apa, disjunctoare de 30 mA, etc), normal se gasesc explicate pe site-ul oricarei companii de ditributie de electricitate.
    Se mai poate face circuit separat pt prize si circuit separat pt intrerupatoare
    Daca mai vrei ceva amanunte, pune intrebari mai la subiect.
    baFTA
    un server câteva receivere si ceva pasiune...

  6. #6
    Complicated & Antisocial Mentor
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    792
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by cristinel View Post
    ...In principiu e simplu, toate prizele sunt pe cablu 3x2.5 ( "3 fire de grosimea 2.5 MM˛) si sunt legate in serie
    Adik paralel, valabil si pt iluminat.
    Cumpar/colectez Caut TT-connect S2-3600/Pinnacle PCTV Pro 452e

    Vand

  7. #7
    Unemployed Expert
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Jan 1970
    Location
    BeneluX
    Posts
    1,329
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Corect! Am vrut sa scriu înseriate (insirate pe acelasi fir)
    Aici gasesti si ceva scheme de legare a unor intreruptoare: http://bricolage.bricovideo.com/vide...df_schemas.pdf
    un server câteva receivere si ceva pasiune...

  8. #8
    Junior Member Teacher
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Germany
    Posts
    101
    Posts Thanks / Likes

    Default

    salut ghita!

    acum 2 ani am terminat o renovare la o locuinta pe care am cumparat-o. instalatia electrica pe care a avut-o era plina de scurtcircuituri si taiata cu clestele in spatele tabloului de comanda. ma alaturi celor care au scris mai sus. in plus daca ai posibilitatea sa mai investesti niste bani in citeva sigurante si vreo doua FI n-ar fi rau.

    eu am pe fiecare camera separat sigurante pentru prize si extra pentru iluminat (daca trebuie sa montezi o lampa nu trebuie sa decuplezi curentul in toata casa). in plus in baie si pe bucatarie am pus extra FI schalter (nu stiu cum se numesc pe romaneste - un fel de sigurante automate care intra in functiune cind diferenta de curent este de peste 30 mA). trebuie sa te gindesti la siguranta celorlalti din familie neaparat (un uscator de par in baie nesupavegheat si vreun nepotel care-l arunca in wc sau sotia care se prinde cu miinile umede de vreun mixer in bucatarie).

    pentru bucatarie am tras separat un cablu pentru e-herd (dintr-o bucata neaparat). iti mai trebuie o doza de 100x100 cu regleta unde iti vine cablul de trifazic. iar de acolo la soba de gatit cu un alt cablu. pentru mixer masina de cafea etc. prize separate, iar pentru masina de spalat vase neaparat alte prize

    neaparat partea de monofazic sa nu o incarci doar pe o faza

    la receptie a venit un tip care dupa 10 minute a plecat. nu a avut nimic ce sa bage de vina

    pina nu uit: trage separat niste tevi goale prin pereti ca nu se stie niciodata si neaparat cablu de retea in fiecare camera

    toate cele bune si spor la lucru

    panteraroz

  9. #9
    Junior Member Teacher
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    valle del ebro,cinco villas
    Posts
    236
    Posts Thanks / Likes

    Default

    ghita,eu te inteleg ca ai plecat de mult timp din tara....dar nu cred ca ai si uitat cum se conjuga verbul "a vrea"....sincer,zgarie urechea....in privinta instalatiei electrice,asculta-i pe nemti,stiu ei ce zic,plus ca traiesti la ei faci ca ei...bafta si "succesuri"

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Back to Top