Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 2 of 2
 1. #1
  JE SUIS GRAS Expert
  Join Date
  Jul 2007
  Posts
  5,998
  Posts Thanks / Likes

  Default Smartphone cu performanţe de netbook de la Intel

  Smartphone cu performanţe de netbook de la Intel


  De fapt este vorba despre telefoane inteligente cu capacităţi şi performanţe asemănătoare laptopurilor de astăzi. Adică vizionare de filme HD la 1080p de înaltă calitate (adaptate pentru dimensiunile telefonului) fără nicio problemă, multitasking şi jocuri cu grafică dificilă, precum Quake. Nu sunt încă pe piaţă, vor fi lansate doar la începutul anului viitor. Şi se vor baza, bineînţeles, pe noul procesor dual-core Atom.
  Cu ocazia Intel Research Day din Santa Clara, California, gigantul american a prezentat generaţia a doua a arhitecturii Moorestown, care include procesorul Atom dual-core şi care se va regăsi din toamnă în netbookuri şi în tablet-PCuri, iar de anul viitor va fi inclus şi în smartphoneuri. Apropierea dintre produsele mobile de transfer de date sau voce (adică, netbook, tabletPC şi smartphone) este posibilă datorită infrastructurii „system-on-a-chip“ din jurul procesorului Atom Z600 (nume de cod Moorestown).
  Viteza procesorului va fi de 1,5 GHz (şi de 1,9 GHz în netbookuri şi tablet). „Practic, orice sistem de operare care rulează pe un PC va putea fi utilizat şi pe arhitectura Moorestown“, spune Pankaj Kedia, director al Intel Ultra Mobility Group. „Smatphonerurile devin computere mici care se întâmplă să poată da şi un telefon“, adaugă acesta explicând ideea de „smarter smartphones“. Dezvoltarea produsului a fost facilitată şi de faptul că Intel nu a trebuit să meargă cu propunerea către industria telefoanelor ci producătorii de mobile au venit la Intel pentru a cere o putere mai mare de procesare.
  O diferenţă esenţială faţă de prezent este dată de modalitatea de scriere a softurilor pentru noua arhitectură. Dacă în prezent, pentru procesoarele ARM spre exemplu, este nevoie de modificarea hardware a mobilului pentru fiecare sistem de operare (OS) (softul Apple nu merge pe Blackberry sau pe HTC şi viceversa), pe „system-on-a-chip“ OS va putea fi instalat ca pe un calculator, unde diferenţele hardware pentru instalarea Mac, Windows sau Linux sunt minime sau inexistente.
  În demonstraţia efectuată de reprezentanţii Intel s-a folosit un telefon cu un ecran de 864×480 pixeli. Pentru multitasking am văzut ecranul împărţit în două ferestre, într-una rula un film în HD, iar în cealaltă aveam două imagini dintr-o videoconferinţă. Toate fără blocaje şi fără întârzieri. Quake era jucat (de fapt era un demo) la 50-80 fps şi, de asemenea, nu dădea semne că ar putea să agaţe vreun pic imaginea. Procesorul a fost chiar „overclockat“, astfel încât jocul să poată fi jucat la peste 100 fps. Evident, fără probleme.
  Intel colaborează în prezent cu Google şi cu Nokia în dezvoltarea arhitecturii. Adică sunt utilizate sistemele Android şi MeeGo, însă până la lansarea de anul viitor ar putea fi atraşi şi ceilalţi producători. Nu mă aştept ca viitoarele telefoane inteligente să funcţioneze la fel de bine ca în demonstraţia americanilor, însă este evident un pas foarte mare înainte pentru utilizatorii de smartphoneuri. Care deocamdată ocupă doar 17% din piaţa mobilelor din SUA şi chiar mai puţin la nivel mondial.
  Un lucru pe care am impresia că cercetătorii şi marketingul de la Intel (şi nu numai) îl evită în orice discuţie este canibalizarea produselor de procesare şi transfer de date. Deja, avem netbookuri mai ieftine decât smartphoneurile, performanţele se apropie de cele ale laptopurilor, iar cele din urmă au dimensiuni la fel de mici care ale netbookurilor. Practic, pentru cei de la Intel diferenţa de categorie (netbook versus laptop) este dată de utilizarea procesorului Atom, în sensul că orice produs pe care scrie Atom inside va fi considerat ultramobil.
  Evident, capacităţile laptopurilor şi ale desktopurilor vor fi tot mai mari. Părerea mea este însă că diferenţele nu se justifică decât prin marketing, adică prin crearea unei nevoi pentru consumatori. Deoarece, atâta timp cât cerinţele sunt satisfăcute de produsul deţinut nu vei avea nevoie de vreo schimbare. Da, în câţiva ani desktopurile vor fi înlocuite de laptopuri, iar comunicare prin internet (social media care va deveni tot mai social) va fi posibilă prin intermediul televiziunii (după cum ne arată tehnologia Smart TV de la Intel), fără a mai fi obligatoriu un calculator.
  Dar, repet, toate acestea vor fi necesare doar dacă va fi creată o nevoie pe măsură. Până una-alta cerinţele mele în materie de comunicare şi procesare sunt satisfăcute de un netbook cu procesor Atom şi de un HTC cu Windows Mobile 6.1. Sigur că îmi doresc mai mult, dar mai ales în această perioadă de criză se ia foarte mult în considerare problema financiară. Aceasta nu înseamnă însă că aşteptările de creştere ale Intel şi ale celorlalţi producători din industrie nu sunt realiste. La nivel global este încă nevoie de computere, telefoane şi alte procesatoare de date.
  Nu-mi plac oamenii, sunt fiinte rele si fara caracter.

 2. #2
  Senior Member Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Feb 2007
  Location
  Buc.
  Posts
  1,181
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Atom pe smartphone? De ce? Qualcom, nvidia si texas instruments au anuntat noi procesoare ARM dual-core A9, nu A8, in jur de 2GHz. cu performanta serioasa pe floating point si cu grafica integrata mai capabila decat ce are intel

  Si motorola a anuntat un telefon bazat pe unul din astea in toamna. Toamna asta.

  V

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top