Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 0 EUR (0%)
Donate to support this site...

Results 1 to 10 of 10
 1. #1
  Member Mentor
  Join Date
  Jan 1970
  Location
  Brasov
  Posts
  671
  Posts Thanks / Likes

  Smile HDTV - LCD/LED/PLAZMA TV Választás?

  Ha már rendelkezünk HDTV müsorok megjelenítésére alkalmas készülékkel akkor osszuk meg másokkal is véleményünket a készülékről amelyet használunk,ha vásárolni szeretnénk egyet a közeljövöben akkor kérdéseinkre ugyancsak itt kaphatunk választ. Ezt követöen már csak a megfelelő szolgáltató kiválasztása van hátra, ahonnan a HDTV rendszerü jelet vehetjük.
  1x DM 800 HD 1x Dm 8000,Parabola 1,4 Al, Local Card: Hello HD,DiGi Hu,Upc Hu,Sky IT,Sky DE / All Full!

 2. #2
  Member Mentor
  Join Date
  Feb 2004
  Location
  RO
  Posts
  675
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Én egy Sharp LC-40LE600EV-t használok kb. 3 hónapja (azelőtt egy 32-es LG LCD-m volt). Ez egy Full HD, LED-LCD készülék.
  A tévével nagyon meg vagyok elégedve, a belinkelt cikkben nagyjából minden lényeges benne van. Két dolgot szeretnék kiemelni: 40"-os létére a tévé átlagfogyasztása normál beállításoknál, nem nappali fénynél kb 70-80W. Ez úgy gondolom, több, mint jó.
  A másik, ami nagyon tetszik még: a hátán azt írja, hogy "Made in Japan"
  Outdoor: Gibertini 125 66°E - 30°W, Triax Unique multifocus 23°E - 1°W, 6 x LNB Inverto quad
  Indoor: Dr. HD D15, Amiko X-Finder, TBS-6925, TBS-6985, TechnoTrend S2-4100, Nexus-S VDR user
  QTH: Harghita, 46°14'N 25°11'E.


 3. #3
  Member Mentor
  Join Date
  Jan 1970
  Location
  Brasov
  Posts
  671
  Posts Thanks / Likes

  Smile

  Milyen TV-t vegyek?

  Nem könnyű a kérdésre válaszolni, főleg hogy a TV gyártók által használt technológiai elnevezések és megadott specifikációs adatok sem tájékoztatják pontosan a nem szakértő vásárlókat.

  Napjaink LCD és plazma TV-i már mind képesek nagyfelbontású (HD) mozgókép megjelenítésére, és a jövőben egyre több HD műsort fogunk velük nézni. Ezért talán inkább helyesen úgy szólna a címben szereplő kérdés: „Milyen HDTV-t vegyek?”

  A síkpaneles készülékek technológiáival ez a cikk csak érintőlegesen foglalkozik. Sajnos a gyártók által használt és megadott specifikációs adatok egy részéről mindinkább az derül ki, hogy nem a vásárlók korrekt tájékoztatását szolgálják, hanem a termék eladását. Független kutatások igazolják, hogy például az LCD képernyők válaszideje nem mond semmit a megjelenített mozgókép esetleges elmosódásáról, a ma előszeretettel használt elképesztően magas dinamikus kontrasztarány értékek alapján pedig nem lehet megítélni a kép minősége szempontjából fontos feketék mélységét. Éppen ezért a címben feltett kérdésre elsősorban a gyakorlati tapasztalatok alapján igyekszem választ adni.

  Kinek, milyen TV való

  Aki tudatosan akar TV-t vásárolni, az elsősorban legyen tisztában saját igényeivel, és azzal is milyen körülmények között milyen célra is akarja használni a készüléket.
  Aki nem törekszik minden körülmények között és minden látószögből tökéletes képminőségre, és otthonának egy alapvetően világos helyiségében például a nappaliban használná a TV-t, ami akár a nap javarészében „háttértévézés” céljával működik, az vegyen LCD TV-t. Az LCD TV-k magas fényerejük miatt világos helyiségekben is dinamikus, élénk képet adnak, és képernyőjük fényvisszaverődést gátló felülete miatt nem tükrözik vissza a ráeső fényeket. Az LCD TV-k között ma már olyan könnyű és vékony modellek is vannak, amelyeket a festményekhez hasonlóan szinte falhoz simulóan lehet felszerelni. Aki LCD TV-t vesz, annak a villanyszámla miatt sem kell nagyon aggódnia, mert a szokványos tévéműsorok nézése során sem fogyasztanak sok energiát, sőt a korszerű, például szabályozott háttérvilágítású készülékek kifejezetten energiatakarékosak. A világos helyiségekben működő átlagos LCD TV-k esetében az sem nagy hátrány, hogy azok nem tudnak igazán mély fekete képet előállítani, főleg ha nem is pont szemből nézzük a képernyőjüket. Vannak persze ma már szegmensenként szabályozott LED háttérvilágítású LCD TV-k is, amelyek nagyon mély feketéket és széles színtartományt produkálnak, de figyelembe kell venni, hogy ezek is csak szűk nézési tartományból nyújtanak tökéletes képet, mert már +/-10 foknál nagyobb szögből nézve érzékelhetően torzul színvisszaadásuk.

  Aki szeretne nagyméretű képet nézni széles látószögből is tökéletes minőségben az válasszon plazma TV-t. A plazmaképernyők különösen sötét szobában mutatják meg igazi tudásukat. Mély feketéjük garantálja, hogy a filmek sötét jeleneteinek finom árnyalati részletei is kifogástalanul láthatóak, és a színek is pontosabbak, élénkebbek, gazdagabbak. Bár a plazma TV-k fényhatásfoka egyre jobb, átlagos energia-felvételük magasabb, mint az LCD TV-ké. Például egy korszerű teljes HD felbontású 107 centis képátlójú plazma TV átlagos teljesítményfelvétele 175W, egy ugyanilyen hagyományos háttérvilágítású LCD TV 142W-ot, egy 102 centis LED-es él-megvilágítású készülék 100W-ot, egy szintén 102 centis szegmensenként szabályozott LED-es háttérvilágítású LCD TV pedig 72W-ot fogyaszt. A közkeletű hiedelemmel szemben a korszerű plazma TV-k nem „égnek be”, és csak nagyon extrém esetekben idézhetőek elő időlegesen megjelenő „visszamaradó vagy szellemképek”.

  Ha valakinek jól elsötétíthető a szobája, nappalija, és megengedhet magának egy házi-mozi hangrendszert, az különösen 3 méter feletti nézési távolság esetén frontvetítőt vegyen. Bár kicsit összetettebb feladat egy vászonra képet vetíteni, de ezzel lehet a leggazdaságosabban nagyméretű képet előállítani, és a mozikban megszokottakhoz hasonló képi élményt megteremteni.
  --------------------------------------------------------------------------------------
  info-hazi/mozi/hu
  1x DM 800 HD 1x Dm 8000,Parabola 1,4 Al, Local Card: Hello HD,DiGi Hu,Upc Hu,Sky IT,Sky DE / All Full!

 4. #4
  Member Mentor
  Join Date
  Jan 1970
  Location
  Brasov
  Posts
  671
  Posts Thanks / Likes

  Smile

  Mekkora legyen a kép

  A manapság kapható TV-k szinte kivétel nélkül alkalmasak már nagyfelbontású képmegjelenítésére. A HD-ready megjelölésű TV-k képernyője minimum a 720 képsoros, a HD-ready 1080p megjelölést viselő készülékek pedig már az 1920x1080 pixel felbontású, úgynevezett „Full HD”, azaz teljes HD képtartalmak megjelenítésére is alkalmasak.

  A nagyfelbontású műsorok finom részleteinek láthatóvá tételéhez megfelelő nagyméretű képet kell nézni. A képméret és képfelbontás összefüggése látásunk felbontóképességére vezethető vissza. A lényeg: a HD felbontású kép minden részletének érzékeléséhez a felbontástól és a nézési távolságtól függően kell megválasztani a képernyő méretét.

  A fenti táblázat azt mutatja, hogy adott képméretű TV készülékek maximum milyen távolságból nézve képesek visszaadni teljes részletességgel a 720 és az 1080 soros felbontású képet.

  Gondolni kell a csatlakoztatásra is

  Sokszor felmerül az igény, hogy egy TV-hez több, különböző külső készüléket lehessen csatlakoztatni. A számítógép, a médialejátszó, a játékkonzol, a külső műhold-, kábeltévé-, esetleg IPTV vevőegység (Set-Top Box) képét és hangját is a TV-n kívánjuk élvezni. Sokak igénye, hogy a TV által vett adás hangja ne a TV készülék többnyire nem éppen csúcsminőségű hangszóróiból szólaljon meg, hanem a sokkal több élményt, akár térhatású hangot nyújtó házi-mozi hangrendszerből.

  Mindezért célszerű a vásárlás előtt számba venni mi mindent szeretnénk csatlakozatni a TV készülékhez, meggyőződni róla, hogy a kiválasztott modell rendelkezik-e a szükséges számú, fajtájú és a külső készülékekkel kompatibilis csatlakozókkal.

  A jövőre gondolva nem haszontalan, ha a készülék minél több HDMI bemenettel rendelkezik, mivel a nagyfelbontású digitális televíziózás különböző módon továbbított jeleinek vevőkészülékei (a Set-Top Box-ok) valamint napjaink és a jövőbeli médialejátszók is mind ezt a digitális kép- és hangátviteli csatlakozó szabványt alkalmazzák.

  Azok, akik Blu-ray Disc lejátszóból vagy más hasonló jelforrásból származó mozifilmek mozgóképének megjelenítéséhez keresnek megfelelő TV-t, érdemes olyan készüléket választaniuk, amely képes fogadni és a képsorozat eredeti tempóját és ütemét (kadenciáját) megtartva visszaadni a mozikban használatossal azonos, másodpercenként 24 képkockás 24p videojelet.

  A közép- és felsőkategóriás síkpaneles TV-k ma már médiafájlok lejátszására is alkalmasak. A képeket, hangokat és esetleg videókat leginkább USB csatlakozón át megfelelő memóriaeszköz vagy a digitális fényképezőgép közvetlen csatlakoztatásával, ritkábban SD memóriakártyáról lehet a készülékbe bevinni.

  A közeljövő televíziói már az internetről is egyre több tartalmat érnek el. Már ma is kaphatóak készülékek vezetékes vagy éppen vezeték-nélküli (WiFi) hálózati csatlakoztatási lehetőséggel. Ezzel egyrészt egy otthoni belső hálózaton keresztül egy PC-ről vagy szerverről multimédia fájlok bitfolyamait lehet a DLNA kompatibilis készülékkel lejátszani, de a jelentős tévégyártók és ismert internetes tartalomszolgáltató partnereik már speciális IPTV tartalom-hozzáférést is biztosítanak. A hagyományos értelemben vett internetes böngészés helyett ezek a web-TV-k úgynevezett „widget” funkciók segítségével nyújtanak hozzáférést például YouTube videókhoz, képmegosztó és közösségi, valamint hír- és információs weboldalakhoz.
  1x DM 800 HD 1x Dm 8000,Parabola 1,4 Al, Local Card: Hello HD,DiGi Hu,Upc Hu,Sky IT,Sky DE / All Full!

 5. #5
  Member Mentor
  Join Date
  Jan 1970
  Location
  Brasov
  Posts
  671
  Posts Thanks / Likes

  Smile

  A TV készülékekbe épített vevőkről

  2011.Január-1 után már az ország lakosságának közel 90%-a számára elérhető lesz a DVB-T földfelszíni digitális műsorsugárzás.(igéretek szerint..)
  Ma már szép számmal kaphatóak olyan TV-k, amelyek alkalmasak ezen közvetitéssek vételére.

  Figyelem! Az üzletekben számos olyan TV készülék is kapható még, amiken ott a földfelszíni digitális műsorsugárzás vételét jelző DVB-T felirat, de nem tudják dekódolni az MPEG-4 tömörítésű adásokat, ezért nem alkalmasak az ilyen szolgáltatás vételére. A vételre való alkalmasságot vagy közvetlen alkalmatlanságot a forgalmazónak kötelessége már a készülék hirdetésekor és eladásakor is írásban jelezni. Annak érdekében, hogy a vásárlók könnyen azonosíthassák a vételre minden tekintetben tökéletesen alkalmas készülékeket a gyártók és forgalmazók egy része a balra látható címkével látja el azokat.

  Néhány TV készülékbe a kábeles (DVB-C) és/vagy műholdas (DVB-S/DVB-S2) digitális műsorvevőt is beépítennek a gyártok.

  A nagyfelbontású TV műsorok vételét is biztosító készülékeknek a megfelelő felbontású képmegjelenítésen és nagyfelbontású vevőegységen kívül további követelményeknek is meg kell felelniük. Az ilyen készülékeket a HD-TV és HD-TV 1080p megjelölésekkel látják el.

  A szubjektív tényezők

  A TV kiválasztása előtt fontos, hogy a kiszemelt készüléket működés közben megtekintsük, méghozzá lehetőleg olyan fényviszonyok között és távolságból, mint ahogy otthonunkban is nézni fogjuk. A hipermarketek és nagy elektronikai áruházak vásárlói terei a túlságosan magas környezeti megvilágítás miatt nem alkalmasak a készülékek valódi képminőségének magítélésére. Ha lehet, a kipróbáláshoz vigyünk magunkkal általunk jól ismert jeleneteket tartalmazó műsoros lemezt, s ennek megtekintése alapján győződjünk meg róla, hogy a készülék megfelel-e elvárásainknak. Kérjük meg az eladót, hogy a TV és a lejátszó között olyan csatlakoztatást hozzon létre, amit odahaza használni fogunk. Próbáljunk ki különböző képbeállításokat, mert az üzletben valószínűleg a készülék olyan üzemmódban működik, ami vonzza ugyan a vásárlók tekintetét, de otthoni nézésre teljesen alkalmatlan.

  A tökéletes TV nem létezik, de az, amelyik megfelelhet igényeinknek talán igen. A rendkívül éles piaci verseny miatt ma már a síkpaneles TV-k ára általában nagyon jól tükrözi azok tudását és korszerűségét. Azt is tudomásul kell venni, hogy a gyártók minden évben megjelennek újabb, jobb és talán még olcsóbb modellekkel, de aki örökké ezekre vár az sok szép a HDTV-k kínálta élménytől foszthatja meg magát.
  1x DM 800 HD 1x Dm 8000,Parabola 1,4 Al, Local Card: Hello HD,DiGi Hu,Upc Hu,Sky IT,Sky DE / All Full!

 6. #6
  Member Mentor
  Join Date
  Jan 1970
  Location
  Brasov
  Posts
  671
  Posts Thanks / Likes

  Lightbulb

  Quote Originally Posted by JV16BAR View Post
  Én egy Sharp LC-40LE600EV-t használok kb. 3 hónapja (azelőtt egy 32-es LG LCD-m volt). Ez egy Full HD, LED-LCD készülék.
  A tévével nagyon meg vagyok elégedve, a belinkelt cikkben nagyjából minden lényeges benne van. Két dolgot szeretnék kiemelni: 40"-os létére a tévé átlagfogyasztása normál beállításoknál, nem nappali fénynél kb 70-80W. Ez úgy gondolom, több, mint jó.
  A másik, ami nagyon tetszik még: a hátán azt írja, hogy "Made in Japan"

  Szia nagyszerü választás volt a Sharp és méginkább hogy Full Led megvilágitást alkalmazott a gyártó.Ha jol tudom ez a 700-705ös széria esetében sem változott.
  Bizonyára ma már nem bánnod hogy lecserélted a 82 cm-es képernyőt egy 102 cm-esre.
  Az energiatakarékosság pedig nagyon fontos számomra is,ezzel pedig a Sharp dijakat is söpört be.
  A tesztek alapján szép a kép,jók a szögei sztem jó választás volt!

  Ha valakit érdekelne a Sharp bemutatta három új, high-end modelljét a CES 2010 alkalmával, többek között egy óriási 68 hüvelykes síkképernyős TV készüléket is.

  Az új széria tagjai a Sharp LE920, LE820, és LE810 szériák. Az új szuper vékony csupán 4 centiméter vastagságu LED-TVék (LCD TV with LED Edge)a Sharp forradalmasitott Quad-Pixel technologiáját hordozzák magukban.
  A Japán Sharp gyártó egy gyönyörű, elegáns megjelenésü készüléket hozott létre amely egy all-in-one üvegből készült.
  A modell fontos jellemzői hogy a LE920 Sharp széria tagjai új X-Gen panellel és Edge LED háttérvilágítással érkeznek.
  A LE920 széria lesz az első olyan termék amelybe beépítésre került a Sharp új panel technológiája a Quad Pixel.A hagyományos LCD panelek által használt RGB (vörös, zöld, kék)megjelenités helyett a Sharp hozzá adta az Y (sárga) szinkeverést is igy megszületett az YRGB panel.A Sharp állitása szerint, a sárga szín több különböző szín megjelenitésére alkalmas és pontos,éles kép visszaadására alkalmas.
  A TV új képet produkál a négyes-primer-színű beépitett technológiájával, amely lehetővé teszi a vizuális élmények kibővitését.
  A LE920 sorozat AquoMotion 200 Hz technológiával büszkélkedik a válaszidő ezuttal 4 ms.
  Az új modell képes kihasználni a gyorsan bővülő média tartalmat az interneten. A Sharp LE920 megszerezte az Energy Star 4.0 címkét.
  Mindenkinek ajánlom a Sharp új termékeit.
  1x DM 800 HD 1x Dm 8000,Parabola 1,4 Al, Local Card: Hello HD,DiGi Hu,Upc Hu,Sky IT,Sky DE / All Full!

 7. #7
  Junior Member Master
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Sep 2008
  Location
  waikiki Hawaii
  Posts
  55
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Pont a napokban olvastam hogy a UTP-kábellel váltanák le a HDMI-t!

  Legalábbis néhány gyártó, akik összefogtak, hogy az internetelérésre használt kábelekkel megoldják a képi anyagok továbbítását, felváltva ezzel az egymástól eltérő megoldásokat - meghagynák az adatforgalmat is.
  Az LG Electronics, a Samsung Electronics, a Sony Pictures, valamint a Valens Semiconductor résztvevő vállalatok HDBaseT névre keresztelték az új szabványt, amely ezzel is utal a kábel és a csatlakozó eredetére. Nem mást használtak fel ugyanis a munka során, mint a hálózati eléréseknél alkalmazott Cat5 és Cat6 UTP-kábeleket, valamint azok RJ-45 csatlakozóit.
  Ezzel szeretnék kiváltani a HDMI platformot!
  Jelentős mértékben csökkenthető az otthonokban megtalálható kábeldzsungel méretét és bonyolultságát és alapvető céljuk a HDMI eltüntetése!
  Egyértelműen rosszul járhatnak a kábelek és csatalakozók forgalmazására szakosodott cégek, már amennyiben valóban elterjed az új fejlesztés.
  Mini csatlakozók problémáját valószínűleg mini-USB változatokkal oldanák meg.

  Azt hiszem a választásom A Sharp LC-40LE600EV LCD TV LED-es


  MOst nézem ez valós adat hogy Sharp LC40LE600EV AQUOS LED TV
  50 Hz

  Tényleg csak 50 Hz-es lenne ?
  Hoppá, most egy kicsit elbizonytalanodtam!

  Mert ha (szerintem) 100 Hz-es lenne akkor dupla ennyi lenne az ára , bár ahogy nézem most is 220 ezertől- 285 ezer forintig van!

  50 Hz-es LED-et nem igazán akarok venni

  Azt hiszem ez a LED lesz a bef utó:
  Sharp LC-40LE810E

  Ez már 100 Hz-es azaz 100hZ E-Motion
  Last edited by miskolcatesz; 10th July 2010 at 01:46.

 8. #8
  Member Mentor
  Join Date
  Feb 2004
  Location
  RO
  Posts
  675
  Posts Thanks / Likes

  Default

  A 600-as széria valóban csak 50Hz-et tud. Amikor én vettem a tévém, akkor a Sharp kínálatában a 100Hz-es modellek még igen borsos árúak voltak. Ugyanakkor több tesztet is elolvasva számomra az derült ki, hogy ez az 50-100-200-600 (!) Hz dolog leginkább csak marketing-hiszti, és nincs köztük látványos különbség.
  Idézet egy tesztből:"A készülék még „csak” 50 Hz-es frissítéssel bír, de ebben az árszegmensben ezt el kell tudni fogadni. Ugyan a rivális gyártó 600 Hz-éhez képest alacsonynak tűnik, de ne feledjük, az emberi szem már a másodpercenkénti 24 képkockát is összefüggő képnek látja - tapasztalatunk szerint csak a „vájtszeműek” látják a különbséget, az úgynevezett „ghosting” hatás minimális."
  Outdoor: Gibertini 125 66°E - 30°W, Triax Unique multifocus 23°E - 1°W, 6 x LNB Inverto quad
  Indoor: Dr. HD D15, Amiko X-Finder, TBS-6925, TBS-6985, TechnoTrend S2-4100, Nexus-S VDR user
  QTH: Harghita, 46°14'N 25°11'E.


 9. #9
  Junior Member Junior
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Dec 2010
  Posts
  2
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Quote Originally Posted by dreamboy View Post

  Néhány TV készülékbe a kábeles (DVB-C) és/vagy műholdas (DVB-S/DVB-S2) digitális műsorvevőt is beépítennek a gyártok.
  Sajnos a tvbe épített DVB-C tuner sok esetben kihasználatlan szolgáltatás marad, tekintve hogy a kábel tv szolgáltatók a digitális adásaikat kódoltan sugározzák, ezért szükséges a szolgáltató által adott set top box használata. Ez a készülék hivatott ugyanis a kódkátya segítségével az adás dekódolására.
  Én UPC előfizető vagyok és kíváncsian vártam a szolgáltatás telepítését, remélve hogy nem szükséges külön távirányítót használnom az új csatornák vételéhez, hát sajnos csalódtam...
  A másik bibi hogy a set top boxon nincs hdmi vagy egyéb digitális kimenet, így az egy mezei scart kábellel van összedrótozva a full HD-s tvmmel...
  Sajnos így a digitális jel mindössze a set top boxig jön onnantól mezei analóg RGB jelek szaladgálnak a tv felé...
  Amúgy a TV típusa: Philips 32PFL7605

 10. #10
  Junior Member Teacher
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Sep 2004
  Posts
  429
  Posts Thanks / Likes

  Default

  LED 3D. Ja...es Samsung.

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top