Deschiderea ofertelor pentru instalarea de telecentre īn 40 de localităţi din mediul rural a avut loc marţi, 18 octombrie 2005, la sediul Autorităţii Naţionale de Reglementare īn Comunicaţii (ANRC), potrivit unui comunicat difuzat de instituţie.

Potrivit ANRC, companiile care au depus oferte pentru acest proiect sīnt Euroweb Romānia, Mobifon, Orange Romānia, Rartel, Romtelecom şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii.

ANRC va analiza dosarele depuse de cei şase furnizori şi va desemna, pīnă la 18 noiembrie 2005, furnizorul de serviciu universal pentru fiecare localitate. Fiecare furnizor de serviciu universal va avea obligaţia de a instala, īn localitatea sau localităţile pentru care va fi desemnat, cīte un telecentru īn care toţi locuitorii satelor respective vor avea acces la servicii de telefonie, fax şi Internet.

Principalul criteriu pe baza căruia ANRC va desemna ofertele cīştigătoare este costul net (subvenţia solicitată) pentru instalarea legăturii de acces şi a echipamentelor, dar se va ţine cont şi de experienţa anterioară īn furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal, de tarifele cu amănuntul ce vor fi practicate īn cadrul telecentrului, de modalitatea de asigurare a accesului la apelurile de urgenţă, de furnizarea de servicii suplimentare, de asigurarea unor echipamente suplimentare şi de perioada de timp necesară punerii īn funcţiune a telecentrului.

Propunerea financiară va avea o pondere de 70% din punctajul total acordat pentru fiecare ofertă.

Costul net al instalării telecentrului, precum şi pentru achiziţionarea şi asigurarea echipamentelor care vor fi instalate īn telecentru va fi compensat de ANRC din fondul pentru serviciu universal. Telecentrele vor fi instalate pīnă la sfīrşitul lunii martie 2006.

Desemnarea furnizorilor de serviciu universal ce vor avea obligaţia de a instala telecentre se īnscrie īntr-un program naţional multianual lansat de ANRC īn 2004, care are ca obiectiv asigurarea accesului la un set minim de servicii de comunicaţii (telefonie, fax şi Internet) pentru comunităţile din zonele rurale cu grad redus de acces la aceste servicii.

Furnizorii care vor fi desemnaţi ca furnizori de serviciu universal īn cele 40 de localităţi vor beneficia de parteneriatul autorităţilor locale.

Acestea au īncheiat deja un antecontract cu ANRC prin care şi-au asumat obligaţia de a participa la implementarea serviciului universal prin gestionarea şi finanţarea integrală a operării la nivel local a telecentrului. Printre principalele responsabilităţi asumate de autorităţile locale se numără punerea la dispoziţie a spaţiului necesar şi a utilităţilor, asigurarea pazei, īntreţinerii şi operării echipamentelor, precum şi facturarea utilizatorilor finali.