Consiliul Naţional al Audiovizualului a respins, īn şedinţa din 20 octombrie, cererea de licenţă audiovizuală a televiziunii publice, pentru demarerea testelor pentru proiectul de televiziune digitală, derulat īmpreună cu societatea Radiocom.

Potrivit membrilor CNA, licenţa de difuzare pe care SNR o are pentru emisie digitală pe canalul 54 este ilegală din mai multe puncte de vedere, iar o licenţă audiovizuală pentru acelaşi canal acordată de CNA ar fi echivalentă cu o acceptare tacită, din partea Consiliului, a ilegalităţilor comise pīnă acum.

“Dacă noi respingem această solicitare, ei trebuie să caute o soluţie, dacă nu o respingem, ei nu trebuie să caute nimic”, a spus Filip, subliniind faptul că această problemă există deja de trei luni.

Ralu Filip, preşedintele CNA, a anunţat, de asemenea, că a trimis o scrisoare Inspectoratului pentru Comunicaţii cu solicitarea de a elibera reţeaua a treia de televiziune īn vederea scoaterii ei la concurs pentru radiodifuzorii privaţi.

Filip a explicat că pe această reţea vor emite şase posturi de televiziune private, care vor avea acoperire naţională īn sistem digital.


„Televiziunea Romānă ştie că cea de-a treia reţea naţională este rezervată staţiilor private şi consideră situaţia creată ca fiind consecinţa unei verificări insuficiente a informaţiilor la nivelul conducerilor ministerului, SNR şi TVR, precizīnd că nu a existat nici o tentativă de a monopoliza această reţea”, se arată īntr-un comunicat de presă difuzat de TVR.

Televiziunea Romānă propune aşadar o īntīlnire cu toţi factorii direct interesaţi de acest subiect (CNA, MCTI, SNR, ARCA, reprezentaţi ai posturilor de televiziune private), īn vederea găsirii unei soluţii care să permită atīt accesul televiziunii publice la unica reţea digitală existentă, cīt şi respectarea legislaţiei audiovizuale şi a recomandărilor CNA.

Potrivit TVR, īn baza contractului nr. 7305 din 14 februarie 2005, īncheiat īntre SNR şi TVR, televiziunea publică a primit un emiţător tip DVB-T fără a fi precizat şi canalul pe care acesta va emite, iar īn baza licenţei nr. 1 din 24 noiembrie 2004, eliberată de MCTI către SNR, s-a făcut testul.

„Este evident că era necesară o mai bună comunicare şi o definire mai clară a clauzelor contractuale, pentru a preveni o situaţie de genul acesta”, se arată īn comunicat.

Conform TVR, obiectivul proiectului de televiziune digitală īl constituie experimentarea transmisiei digitale pentru programele Televiziunii Romāne, iar frecvenţa canalului de transmisie, canalul 54, a fost decisă de MCTI şi alocată SNR, prin acordarea licenţei de emisie, pentru acoperirea digitală terestră a Bucureştiului cu programele produse de postul public de televiziune.

„Emisia digitală invocată a reprezentat doar un test de funcţionare făcut de SNR īn prima jumătate a lunii septembrie a acestui an şi nicidecum o intenţie a TVR de „a confisca\" această reţea fără a avea o licenţă de emisie”, se mai precizează īn comunicat.

TVR a făcut publică propunerea sa şi precizările privind proiectul de digitalizare ca urmare a declaraţiilor date publicităţii zilele acestea de ARCA, de preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Ralu Filip, şi de reprezentanţii unor posturi comerciale de televiziune.