Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Page 1 of 9 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 130
 1. #1
  Moderator Expert
  Join Date
  Jan 1970
  Location
  Above
  Posts
  9,279
  Posts Thanks / Likes

  Angry Calitatea tehnica a posturilor TV si Radio romanesti...

  Va invit la o dezbatere pe tema calitatii tehnice atat a imaginii cat si a sunetului posturilor noastre de radio si tv, fie transmise terestru fie prin satelit, analog sau digital.
  La altii de ce se poate calitate si la noi nu?
  ( nu intra in discutie "content-ul ")

  Am considerat necesara o astfel de dezbatere in urma comentariilor negative ale cumparatorilor de echipamente de receptie radio tv si care la un moment dat pun la indoiala, pe baza observatiilor organoleptice, pe buna dreptate, calitatea aparatelor si nu a transmisiei.

  La o simpla scanare , de exemplu, a spectrului de radio in FM din Bucuresti veti constata ca marea majoriatate a posturilor de radio se aud prost, distorsionat, compresie excesiva cu limitari ce introduc distorsiuni, chiar si la cele din curtea SNR-ului...si asta in conditii de receptie...ca la carte si pe echipamente din cele mai performante si/sau profesionale.
  Daca veti compara si cu semnalele pe care le regasiti si pe satelit veti constata cam aceeasi situatie!
  ( Sunt posturi de radio la care vu-metrele nu coboara sub -3db fata de nivelul maxim - si ala peste norma! - 99% din timp, semnal in limitare si cu deviatie depasita, sunetul fiind o gajaiala si un sasait obositor. )
  Parca totul este in mp3 sub 64kbps...

  De ce s-a ajuns aici?
  Emitatori de proasta calitate, surse de semnal proaste, calibrare si reglaje necorespunzatoare, dezinteres, pregatire si experienta precare s.a.m.d. ?!

  Sunt cateva teme pe care vi le propun spre dezbatere si care in final, daca sunt corect receptate nu pot sa conduca decat la o schimbare, in primul rand de atitudine, in randul celor ce pastoresc aceste servicii si apoi in bine pt noi toti, beneficiarii acestor servicii!

  Toate bune!

  P.S. Face parte din ciclul "Mi-e lehamite de ...ciumetzi".
  Puteti organiza si clasamente cu cat de prost sau de bine se vad si se aud programle noastre...


  "- B8, va sparg, sa moara mama!"

 2. #2
  Banned Expert
  RDI - Board Banned Avatar

  Join Date
  Jul 2007
  Posts
  1,798
  Posts Thanks / Likes

  Default

  1 la mana si cea mai importanta chestie de notat . Procesorul de sunet pentru echipamentele radio si setarile .
  Una din cauzele receptiei afectate de distanta sau a receptiei pe langa alte posturi de radio .
  Dezbaterea asta este si pe planul celor de la ANC , dar si cel al supramodularii ce se observa la o distanta de emitator prin manifestarea proastei receptii a statiei aparand distorsiuni pe audio .
  Aparatele , slava domnului sunt bune si reglate pe un sunet de pana la -3dB sa sune bine , ori radio ZU ,de ex, cand ii apuca damblaua au si 0dB si uneori varfurile spre 0.2dB deci supramoduleaza pentru " a se auzi" care este total incorect .
  Last edited by zvartoshu; 11th January 2010 at 14:14.

 3. #3
  Junior Member Teacher
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Jul 2009
  Location
  In the dropout zone
  Posts
  299
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Imi permit sa afirm ca, in Romania, se supra-moduleaza doar de dragul reclamelor si al bubuielilor, fara ca celor din CNA & clica sa le pese si sa intervina. Valabil si pentru televiziuni.
  Degeaba avem o compresie, ceva "in coada" -- supramodulam pentru a fi "cei mai tari din banda"

  Probabil ca cel putin @zvartoshu ne poate face un top al campionilor la supramodulatie in 87.5-108-ul bucurestean si nu numai.
  Material de kko in emisie? da, in exces cam pe la toate posturile comerciale, non-SNR, dar si SNR-ul are partea lui de junk-uri aruncate in eter (ma refer strict la calitatea tehnica). MP3-uri la greu, artefacte de compresie/decompresie, aliasing, zgomote extra prin fundal. Un sunet obositor si absurd dpdv tehnic/audio.

  Repet, la fel si la televiziuni, pe partea de audio, dar macar daca video ar merge mai ok -- cert e ca nu. Stiu ca OTV/DDTV se vad infect, asa ca o pasta... dar ce sa mai zic de Antene, care de vreo zece ani incoace tin mortis sa ne oboseasca cu o imagine gen VHS cu sharpness-ul la maxim, convertit ulterior in mpeg-1, cu niste culori de te intrebi daca cumva s-o fi defectat tv-ul...

  • Toparlanismul patronilor/managerilor posturilor +
  • Amatorismul angajatilor +
  • Manelismul* audientei-target +
  • Sindromul Foamea-n-gat, manifestat la toti astia de mai sus

  = Combinatia letala care face din posturile romanesti ceva de neurmarit/neascultat dpdv al calitatii tehnice

  *nota: prin manelism intelegem aici acea chestie anume care-l face pe consumatorul de radio-tv sa se simta bine doar cand tv-ul e cu toate setarile la maxim ("uite domne ce culori marfa are, si ce contrast 900.000.000:1, marfa frate, il iau pe teve-u asta pe leduri ca e mai bun decat alea pe elcede") si sa simta ca asculta tare doar daca totul in jurul lui distorsioneaza cand Gutza sau Moga au ceva de spus pe noul sistem surround 7-punct-saijdoi

  Cam atat deocamdata.
  Sí señor, efectos especiales!

 4. #4
  Banned Expert
  RDI - Board Banned Avatar

  Join Date
  Jul 2007
  Posts
  1,798
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Din un numar de 6 reclamatii sosite in 2o09 majoritatea acuzau o proasta receptie prin distorisunea semnalului audio .Cele mai multe au fost intalnite la razio ZU , rumat de Radio guerilla , urmat de Student fm urmat de Sport total fm , si chiar actualitatile .
  Au ramas amintirile ce ne demonstreaza realitatea , radio zu se auzea execrabil , distorsionat , radio guerilla fiind langa mine se auzea groaznic , actualitatile contosiona in timpul stirilor ca vocea era recompresata si neavand bass pe fundal depasea valoarea de limiter .
  Multe din statii cum este kiss fm au redus imediat sunetul ca sa nu iasa si ei in grupa celor care contorsioneaza semnalul , urmat de magic fm , urmat de 21 si europa fm .
  Statiile cele mai stabile raman de mult timp city fm , pro fm , rfi , bbc , dw*metro .. statii ce sunt reglate si nu necesita modificari ale reglajelor .

 5. #5
  Banned Expert
  RDI - Board Banned Avatar

  Join Date
  Jul 2007
  Posts
  1,798
  Posts Thanks / Likes

  Default

  http://www.trilulilu.ro/dxfmromania/e66c2f89e5d6d9 radio zu , receptie semnal 72dB sin 76 deci foarte bun

  http://www.trilulilu.ro/dxfmromania/b3161706a3e45d gerulla si mediile date pana in tavan !

 6. #6
  Banned Expert
  RDI - Board Banned Avatar

  Join Date
  Jul 2007
  Posts
  1,798
  Posts Thanks / Likes

  Default

  uite , acum ca sa nu o dam la diverse , zu dupa ce este atat de laudat , afirma pe traiectoria antenei lui , o contorsiune si nu distorsiune .. semnal fiind 70dB , antena de receptie dinn una DIP11 omnidirectional broadcast .
  http://www.trilulilu.ro/dxfmromania/1652585247e16e

 7. #7
  Moderator Expert
  Join Date
  Jan 1970
  Location
  Above
  Posts
  9,279
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Acum vreo 15 ani, un ilustru ( fost ) inginer (sef) din TVR sustinea sus si tare ca in televeziune sunetul nu conteaza foarte tare si lupta din rasputeri impotriva introducerii sunetului stereo, ( echipamanete mono nu se mai faceau demultishor ) incercand sa convinga, spunand ca este cheltuila inutila ( aceeasi mentalitate care l-a facut pe un bous din politehnica ( ceuashista, dehh, e scuzabil boul ) sa-mi scada nota la un proiect pt. faptul ca includea si un modul stereo, care, dupa afirmatiile sale consuma energie de pomana deoarece mesajul era acelasi cand vorbea crainicul....Foarte tare. Boul a scris pe proiect si a subliniat ca proiectul nu se incardreaza in actiunea celor 3 D, CEI MAI BATRANI StIU DESPRE CE ESTE VORBA!
  Am pastrat acel document, rupta foaia ulterior din dosarul care l-am predat ).

  Niste idioti care au urmasi si acum...sub o forma sau allta!

  Asa e, nu conteaza!
  "Noi ne facem ca muncim , ei se fac ca ne platesc era o deviza!"
  Si totusi, in gradina Antenelor e un "Radio Romantic" care suna relativ decent si pe satelit si terestru...
  Nu discut acum de calitatea emisiei in RF, ci doar de "cum se aude"!

  Poate, din acelasi spirit in urma cu vreo 2 ani se batea toba ca se transmite stereo festivalul cutare sau cutare...ca pe o mare realizare...in 2007! De altfel, nu se dau 2 bani daca dintr-o eroare sunetul e mono, inversate canalele sau in antifaza ( luni de zile au fost emitatroi in SNR cu canale in anifaza pt. ca cineva a lipt prost niste mufe iar la revizie nu a interesat pe nimeni.
  La o cafea, intr-un cerc mai intim, cand am deschis discutia si le-am dovedit cum stau lucrurile am fost apostrofat la genul:
  "- Bai, tu nu ai alta treaba decat sa urmaresti emitatorii nostri cum merg?"
  Nope, ascultam si eu in masina cateodata, in aglomeratie nu prea ai ce face, Radio Romania si simteam cum ma ia ameteala fiind in antifaza canalele...Nu s-a sesizat nimeni saptamani intregi, nici macar la CNA..
  Asa cum acum, pe toate receptoarele care mi-au trecut in ultima vreme prin mana, sunt emitatori SNR ( receptionabili in Bucuresti ) unde se aude pe stereo o intermodulatie de pilot de 19khz in spectrul util audio...
  Am verificat pe toate receptoarele intalnite si mai scumpe si mai ieftine si aceeasi constatare ( Numai pe unele statii SNR! ).
  Se vede si pe analizor dar cine sa vada?
  Am zis ca e pe linia de modulatie dar nope, ca acelasi program se aude fara artefact pe alta statie cu acelasi content!
  Ori e fugit pilotul nitel ori undeva nivelele sunt vraishte..
  Dar cine mai stie meserie la SNR si sa-l si intereseze sa sape sa vada de unde este
  Astora le trebuie o "excitatie" zdravana ca sa-si miste fundul!
  (Scuze ca nu stiu pe dinafara care sunt frecventele in cauza dar sigur e un Cultural si un Muzical...>>>adica acolo unde nu conteaza ca muzica culta nu o asculta nimeni! Probabil ca avand in vedere audienta la fel si interesul...

  Romania..The land of kakamaka...
  Las' ca merge si asa!

  Vorba unui prieten:

  "Astia e prosti da' e si mai multi ca noi! Si e si rai si nesimtiti!"

  Si conduc si tara!

 8. #8
  Junior Member Teacher
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Jul 2009
  Location
  In the dropout zone
  Posts
  299
  Posts Thanks / Likes

  Default

  @zvartoshu - hai sa zic ca sample-ul cu Zu mai e cum mai e, dar cel cu Gorila e praf, sannebunesc. Distorsiuni de digital la greu. Las ca ii iau si io acusi la verificat. Trage-le-ash heblul.

  @007/Ro - pai cum sa ne fi radiodifuzat astia cuvantarili lu' tovarasu' in stereo? Daca am fi auzit din ce parte va fi venit glontu'?
  Dealtfel nu-nteleg nici pana in ziua de astazi DE CE i-a trebuit TVR-ului sa transmita COLOR.

  Romanticul s-a vrut a fi un soi de flagship in FM-ul romanesc, si inca se mai aude cat-de-cat ok, dar a mai avut si momente de mizerie, inclusiv pe partea de RF. Ma rog, fiecare branza are mucegaiurile ei, dar la noi e cam pe dos. Lui Romantic i-au urmat epigonii gen Stard FM, Glod FM si Tragic FM, care de care mai murdari la sunet si-n simtiri.

  Oricum, startul la campionatul de supramodulat a fost dat de Radio Contact Bucuresti; pe Contact ii consider inventatorii sunetului de plastic masiv cu nuante de PVC.
  Sí señor, efectos especiales!

 9. #9
  Moderator Expert
  Join Date
  Jan 1970
  Location
  Above
  Posts
  9,279
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Dealtfel nu-nteleg nici pana in ziua de astazi DE CE i-a trebuit TVR-ului sa transmita COLOR.
  Pai am spus...Nu se mai fabricau echipamnete de studio profi alb/negru si mono!

  Si am uitat ceva...

  Luati la SNR acelasi program din 2-3 statii diferite fie TV sau Radio!
  Se vede si se aude mult diferit!
  Si ca nivel si "ca ca"racteristica ca parca sunt facute @ Casa Pionerilor
  Pare logic!

  ...u-i mama ma-sii de meserie!

  Mai site cineva ce este aia o masuratoare in tara asta?

  Culmea va fi ca si dupa trecerea la dijital complet tot asa sa fie!


  Etalona-i-ash!

  P.S. Umblu destul de mult si prin tara si vreau sa remarc ca sunt unele statii locale care se aud muuult mai bine!
  Dar aia sunt provinciali, nu se ridica la pretentiile de capitala!

 10. #10
  Banned Expert
  RDI - Board Banned Avatar

  Join Date
  Jul 2007
  Posts
  1,798
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Lauati de ex 105.0 rractual topolog si comparati cu 105.3 , topologu sa aiba peste 55dB sa a iasa stereo peste fitrul de noise , sa vedeti cum se aude , ii da clasa la 105.3 de zice AU ma doare.
  Aporpo de 104.8 , nu 19.00khz era buba .. ci RDS, avea 57 supramodulat si imediat intra cu fluieratul ala de 2.2khz ca e depasit gabaritul . .
  Am facut seizare scrisa la radio muzical , am luat legatura cu femeia ce se ocupa si upa 2 luni am reusit sa rezolv problema cu "oualele" de langa pilotul de 19 care fomfaie pe audio . .
  Acum ramane damblaua radio gold so rezolv cu calcatu pedalei pre cum un copil dala naiv , adica merge ce merge cu lunile bine si dupa care incepe sa dea din el puteri sa treaca prin filtre de atenuare si prin rejectii .. nesimtire . ANC cunoaste .
  Bun revenim la sunet , oltenia craiova luni bune a restransmis sunet de la golania actualitati fix intr-o ureche .
  Pai cum ma oameni , sa nu ii intereseze .
  Bun acum e acu , 103.9 de la capprioara are si acu ori efectu de martian pe fm ori se aude cu 5.6khz maxim pe audio , deci aici si mai comic .


  Revenim la gorila si banana joe , si radio zuza dilie .. aia nene se aude cu semnal maxim cu mediile date in tavan , si zu fix pe traiectori baraie , in o singura pozitiue se aude bec .. asta pe iesirea reala a radioului si nu dupa amplificator , de ex eu am sunetu ce se implanteaza in tda7318 si posibilitatea dupa iesirea lui si cu alte cuvinte ce scoate tda1592T .. Deci sunet execrabil . recunosc pe unele raidouri mai este un filtru de sunet , ala mai indreapta uneori , nu nene eu dau sunet RAW sa vada lumea si popru ce sunet au .
  Azi am m-am suit si am dat jos antena de receptie aia dip11 ca sa ii fac sistemul de pridere ca mi-era jena so vad prinsa cu cablu de catarg. Oricum cu aia vezi multe faze , e misto jucaria . De ex cu aia am depsiatat fara s avreau ca [pro fm campus e pe traiectoria national fm si chiar 88.3 k de ploiestic a e umblat la antena .
  Last edited by zvartoshu; 11th January 2010 at 16:09.

 11. #11
  Junior Member Teacher
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Jul 2009
  Location
  In the dropout zone
  Posts
  299
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Dupe ureke, de la 14.55 pana la 15.20:

  106.2 - mp3 in emisie, microfon prea in fata, modulatie aproape decenta;
  88.0 - interviu, se simte compresia reportofonului; blanc destul de curat.
  88.5 - emisiune prerecorded, fara artefacte sesizabile. sunet cam uscat, totusi.
  89.0 - supramodulatie, mp3 in emisie, roloff timpuriu pe inalte .
  89.5 - mp3 128k-160k in emisie, compresie excesiva.
  90.2 - voce, stiri. basi gajaiti (corectii bleah), distorsiuni. compresor reglat ciudat/excesiv. jingle stiri mp3 32kbps.
  90.8 - basi exagerati, modulatie care putea fi ceva mai jos. Microfon destul de neclar - poate avea dj-ul prune-n gura. Probleme de attack/release exagerate.si/sau intrare prea mare in compresor. mp3-uri de calitati diferite in emisie.
  91.7 - sunet uscat, gajaieli pe inalte, mp3 mediocru.
  92.1 - supramodulat, sunet de plastic vopsit.
  92.7 - supramodulat, distorsiuni digital (de tip hardlimiter).
  93.5 - bun - compresorul ala spectral inca mai merge.
  94.2 - odihneasca-se-n pace, se pare ca vocea divina vrea sa se impuna prin supramodulare. unele mp3 de calitate buna totusi. voci + jingles too loud.
  94.8 - cumva ii paste insolventa? Microfoane "in blana", cu distors de digital. cel mai supramodulat de pana acum. se aude exact ca in sample-ul lui @zvartosu. Deci Gorila/Elaberadio = niste disperati.

  Ma duc sa caut absintul si sa fumez doua tigari deodata.
  Revin recent.

  Mai site cineva ce este aia o masuratoare in tara asta?

  Da, notarii.
  Last edited by studeer; 11th January 2010 at 16:13.
  Sí señor, efectos especiales!

 12. #12
  Moderator Expert
  Join Date
  Jan 1970
  Location
  Above
  Posts
  9,279
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Nu mai pomeni de RDS ca si aici a fost o lupta ca aia cu stereo!

  O sa-l scoata de tot si pe unde mai mishka, daca le spui ca aia e buba!
  Si asa sta nefolosita optiunea pe la majoritatea prin tara
  Chiar la ce trebuie ?

  Sa faca reclama la Brasero ca InfoPro?

  By the way!

  Mai prind cateodata Radio Oltenia ( in Bucuresti ), cu program propriu, mai ales de po....ra dar si cu muzica "usoara" si suna de cazi pe spate in comparatie cu mizeriile de aici!


  De fapt si Radio Constanta suna mai decent, pacat ca pe stream acum 2 ani era pe la 256 iar de anul trecut cand au facut manevra de vara cu Radio Vacantza l-au dat jos la 192...si totusi e relativ OK!
  Acum 2 ani suna chiar bine pe net!

 13. #13
  Banned Expert
  RDI - Board Banned Avatar

  Join Date
  Jul 2007
  Posts
  1,798
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Quote Originally Posted by 007/Ro View Post
  Nu mai pomeni de RDS ca si aici a fost o lupta ca aia cu stereo!

  O sa-l scoata de tot si pe unde mai mishka, daca le spui ca aia e buba!
  Si asa sta nefolosita optiunea pe la majoritatea prin tara
  Chiar la ce trebuie ?

  Sa faca reclama la Brasero ca InfoPro?

  By the way!

  Mai prind cateodata Radio Oltenia ( in Bucuresti ), cu program propriu, mai ales de po....ra dar si cu muzica "usoara" si suna de cazi pe spate in comparatie cu mizeriile de aici!


  De fapt si Radio Constanta suna mai decent, pacat ca pe stream acum 2 ani era pe la 256 iar de anul trecut cand au facut manevra de vara cu Radio Vacantza l-au dat jos la 192...si totusi e relativ OK!
  Acum 2 ani suna chiar bine pe net!
  Nu ma laud dar oltenia o prind in bucuresti incontinuu de la 28dB spre 56dB in functie de cum e propagarea . Insa nu la receptia constanta ma refer ci la sunet care e reglat din un studer foarte bine si pe langa asta are compendare pe iesire si nu compresie . Se vede ca nu e procesor dupa faptul ca unele melodii ce se aud cu lupa la semnal audio el nu normalizeaza cum face procesorul ci o mai ridica nitel de tot .
  radio vacanta si constanta pe 100.1 se aude perfect asta dupa ce au isntalat procesor audio din control spre linia ce duce spre snr . tin minte ca vrea cineva sa vin aoclo sa vad daca se aud bine mediile si inaltele .. si nu am mai ajuns .

 14. #14
  Junior Member Teacher
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Jul 2009
  Location
  In the dropout zone
  Posts
  299
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Deci @zvartoshu are dovezi ca la Constanta exista unii care stiu ca astea au reglaje... si le mai si folosesc... aha... mai exista speranta.
  Sí señor, efectos especiales!

 15. #15
  Banned Expert
  RDI - Board Banned Avatar

  Join Date
  Jul 2007
  Posts
  1,798
  Posts Thanks / Likes

  Default

  radio vacanta are in control spre firele ce urca spre snr un SILVER

  cat si studioul :

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top