RCS&RDS bate Deutsche Telekom pe piata TV din Ungaria
26.11.2009

Singura multinationala telecom controlata de un roman e numarul doi pe TV in tara vecina, cu 600.000 de clienti.

Grupul RCS&RDS, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii telecom din regiune, controlat de omul de afaceri oradean Zoltan Teszari, a ajuns al doilea jucator de pe piata de servicii de televiziune din Ungaria, cu o cota de piata de 24%, potrivit datelor publicate de autoritatea de reglementare din Budapesta.

Cei mai mari rivali din Ungaria ai companiei romanesti sunt UPC si Deutsche Telekom (T-Home), care au o cota de 32, respectiv 20% pe o piata evaluata la 2,5 milioane de clienti.

Cablul TV este tehnologia dominanta in Ungaria, cu un numar de peste 1,7 milioane de clienti. Cel mai mare jucator de pe cablul TV este compania UPC - cu 800.100 de clienti, urmata de Deutsche Telekom - 365.000 de clienti si RCS&RDS - 200.000 de utilizatori.

Romanii domina insa autoritar piata de servicii de televiziune prin satelit, pe care au intrat la inceputul anului 2006. Astfel, RCS&RDS are 53% din cei aproape 750.000 de clienti ai serviciilor de televiziune prin satelit (392.000 de utilizatori) si este urmat de UPC cu 182.900 de clienti si Deutsche Telekom, cu peste 120.000 de clienti.

Cel mai ieftin abonament RCS&RDS la televiziunea prin satelit din Ungaria costa 19 lei (1.200 de forinti), potrivit datelor de pe pagina web a companiei.

RCS&RDS a lansat in aceasta luna si posturi TV cu sunet si imagine de inalta definitie (HD) in Ungaria. In Romania, singura companie care ofera servicii TV de inalta definitie este UPC.

Piata TV din Ungaria reprezinta insa foarte putin pentru RCS&RDS: compania are in Romania pe servicii TV 2,5 milioane de clienti - aproape cat toata piata TV din tara vecina.

Au intrat in cinci tari intr-un singur an

RCS&RDS a lansat primul serviciu de televiziune prin satelit din Romania in 2004, iar dupa doi ani a inceput expansiunea pe plan international. Intr-un singur an, 2006, RCS a lansat servicii TV prin satelit si in Ungaria, Slovacia, Cehia, Serbia si Croatia.

Compania a lansat in noiembrie 2008 si serviciile de telefonie mobila in Spania, tara in care se afla cea mai mare comunitate de romani plecati la munca in strainatate - un milion conform evaluarilor de pe piata.

Pentru a lansa DigiMobil in Spania RCS&RDS nu a achizitionat o licenta 3G si nici nu a construit propria sa infrastructura telecom, ci a inchiriat serviciile de retea de la un alt operator de telefonie mobila (Telefonica Moviles).

RCS nu ofera date privind numarul de clienti decat pentru piata locala, unde are 1,4 utilizatori pe cablu si 1,1 milioane pe televiziune prin satelit, fiind astfel lider detasat pe acest segment. Compania este numarul unu si pe piata de servicii de acces la internet si al doilea jucator de pe telefonia fixa. Compania are si peste un milion de clienti pe telefonia mobila.

La nivel de grup, cifra de afaceri s-a ridicat la 700 milioane de dolari in 2008, in crestere cu 40% fata de anul precedent, potrivit datelor anuntate de reprezentantii companiei, cea mai mare parte a veniturilor fiind obtinute in Romania si Ungaria.

(Sursa: Ziarul Financiar )

Strong Hungarian role for RCS/RDS
November 26, 2009

Romania’s RCS/RDS is now the second largest provider of pay-TV services in neighbouring Hungary, claiming almost 600,000 subscribers.

According to data published by ZF sourcing an unnamed Hungarian regulator (believed by Broadband TV News to be either the ORTT or NHH), RCS/RDS accounts for a 24% share of a market encompassing 2.5 million pay-TV subscribers, with UPC in first place with 32% and Magyar Telekom’s T-Home with 20%.

RCS/RDS has around 200,000 cable TV customers, while 392,000 take its DTH offer, the latter figure being just over half (53%) of the total DTH subscriber figure in Hungary.

Interestingly, although RCS/RDS only offers a full complement of services (cable, internet, DTH, fixed and mobile telephony) in its home market Romania, it only provides HD services (as of this month) in Hungary.

Separately, RCS/RDS is to hold an extraordinary meeting of shareholders on December 22 to discuss the issue of bonds of a maximum value of $200 million (€133 million).

ZF says the leading shareholder in the company is currently Zoltan Teszari (43%), followed by the investment funds Quadrant (20%) and Epic (5%).

(Source: Broadband TV News)