PDA

View Full Version : Experiment receptie colectiva DTH

antecu
21-03-2006, 19:06
Teoretic stiam ca functioneza dar voiam sa fac o incercare practica pentru a verifica fuctionarea efectiva a sistemului. In cazul Digi si Max stiind ca transponderele sunt in aceiasi banda am vrut sa vad daca este posibila transmisia semnalului amplificat de la LNB si distributia lui sa spunem intrun grup de blocuri cu 300-350 apartamente. Pentru simulare am folosit un amplificator CA-730 ( 47 dB,120 dBuV ) care permite alimentarea LNB-lui , un atenuator de 40 dB la iesirea sa pentru a simula splitarea spre amplificatorele de distributie.Pentru distributie am folosit amplificatorul DA-711 ( 40 dB,120 dBuV ) si dupa el atenuator de 50 dB pentru simularea distributie.
Am facut masuratori pe 2 frecvente de pe Sirius :12,149 H (max ) si 12,697 ( pachetul cu Realitatea ) ultima aleasa pentru ca are SR mic si BER-ul este mult mai prost la iesirea LNB-lui si deci din inserierea a doua amplificatoare ar insemna o degradare catastrofala a BER-lui.
Rezultatele sunt spectaculoase. Receptorul conectat la iesire merge fara probleme iar degradarea BER-lui este mica fata de ce am crezut initial. Nu va mai spun ca nivelele la iesirea amplificatoarelor era de aproximativ 104 dBuV la primul si 109 la al doilea ! In final la receptor aveam pentru 12,149H 60,8 dBuV si BER de 1,12 x 10-5 iar pentru 12,697V 62 dBuV si BER de 8,1 x 10-4. Iar la receptie am o antena de 1m , LNB ALPS fara pretentii de 0,6 dB semnalul fiind trecut printr-un motor HH ( care fie vorba are o atenuare cam mare ).
Deci se poate face o retea de distributie in FI-SAT pentru un numar mare de utilizatori fara a avea probleme.
Astept comentariile voastre.

nirolf
21-03-2006, 19:18
ai putea sa ne surprinzi mai des cu asemenea teste.lasa-ne sa invatam de la tine.merci,nirolf :lol:

antecu
21-03-2006, 19:28
Am uitat sa spun ca am facut un test final din care am vrut sa vad pana unde poate merge treaba.La iesirea ultimului amplificator am adaugat un atenuator suplimentar de 24 dB ( in total aveam 74 dB ! pe iesirea lui) si receptorul tot mergea fara sa intrerupa la un nivel de aproximativ de 38 dBuV ( spun aproximativ pentru ca aparatul nu mai masura nimic ).
Stiam din Spania ca astfel de instalatii functioneaza si chiar vazusem cateva dar nu eram pe deplin convins.
In concluzie pot sa va spun cu mana pe inima ca puteti ataca astfel de instalatii DTH colective si in Romania fara probleme.

nirolf
21-03-2006, 19:36
ar mai lipsi o lista de preturi si un plan.ei,ce zici? :lol:

Rico
22-03-2006, 11:42
E interesant ca exercitiu tehnic. Dar practic, nu vad o extindere mare a sistemului cata vreme la noi fiecare isi pune antena unde si cum il taie capul. Mai degraba o sa vedem 50 de antene DTH pe un bloc decat o retea facuta profesional.
Ma intreb cum ai putea sa convingi oamenii ca DTH-ul e solutia optima si ca un anumit operator e mai bun decat ceilalti. Avand in vedere ca romanul isi pune TV si in buda, apoi mai da si la vecin, o sa-ti rada in nas daca-i ceri bani sa implementezi un sistem nou, elegant, pe care vede la un singur televizor.
Poate ar merge la un bloc privat sau la un hotel, dar nu la un bloc de 300 apartamente.
Inceputul ar putea fi facut mai degraba de distributia DTT, pentru care interesul e mai mare, dat fiind gratuitatea si implicit posibilitatea de a pune mai multe receptoare. Apoi, pe aceeasi retea se poate pune si DTH-ul, cu costuri minime.
Deci, as sugera teste pentru distributia DTT.

Kroky
22-03-2006, 12:55
Toate bune si frumoase, dar daca se mai introduce un transponder in alta banda, polarizare sau chiar alt satelit, trebuie sa-ti stergi urma, ca astia or sa te caute cu furci, coase si topoare, ca la 1907.

marcelll
22-03-2006, 13:39
Toate bune si frumoase, dar daca se mai introduce un transponder in alta banda, polarizare sau chiar alt satelit, trebuie sa-ti stergi urma, ca astia or sa te caute cu furci, coase si topoare, ca la 1907. :lol: :lol: :lol:

antecu
22-03-2006, 16:33
In cazul in care transponderele sunt in polaritati sau sateliti diferiti singura solutie este utilizarea convertoarelor FI-FI care permit conversia unei frecvente din banda FI in alta frecventa. Sa spunem ca vrem sa transmitem toate transponderele Digi+Focus+Max+2 suplimentare de pe HotBird este necesara o statie cu 6 module ( fiecare modul gestioneaza 2 frecvente ).Basca ca se pot adauga si canale terestre sau satelit remodulate PAL. In acest fel pensionarii pot urmari programe libere fara plata , iar cine are bani si vrea sa vada platforme DTH nu are decat sa-si conecteze receptorul la priza de antena si sa plateasca abonamentul.

boy2good
22-03-2006, 17:38
topicul este interesant.din pacate in lupta dth-cablu va invinge cablul datorita facilitatilor suplimentare ce la aduce (telefonie si internet). :D

boy2good
22-03-2006, 17:41
o varianta ar fi insumarea iesirilor receptoarelor ca si o mica statie catv si atunci sistemul devine proprietatea locatarilor.ca si bonus pot sa vada pe mai multe televizoare :D

antecu
22-03-2006, 18:00
Costul pentru un head-end cu canale remodulate este mult mai scump pentru un numar comparabil de canale ca in cazul transmisiei prin DTH.Si pot sa-ti spun ca nu se poate transmite intr-o retea mare doar cu insumarea RF a receptoarelor si amplifificarea lor in banda larga din cauza intermodulatiilor care apar. Basca ca receptoarele se vor bloca din 2 in 2 zile si atunci chiar ca te vor alerga pensionarii pe scari ca la 1907. In varianta propusa discutiei nu ai decat un AMPLIFICATOR dupa care urmeaza reteaua de distributie cu tap-uri , doar atat.

Pentru Rico
Daca ai sugestii pentru distributie DVB-T te rog sa le formulezi pentru ca sunt multiple solutii de abordare.Astept teme.

Fanta
22-03-2006, 19:24
Interesant subiect. Merita dezbatut pe larg.

Fanta
RDI Team

Rico ce zici ?? :lol: :lol:

msv
22-03-2006, 23:37
Interesanta aparitia unui oficial de la ANTECH ( distribuitor ALCAD)!!!
Subiectul merita dezvoltat , chiar daca a mai fost pe larg prezentat in paginile " Info Satelit ".

boy2good
23-03-2006, 07:00
Costul pentru un head-end cu canale remodulate este mult mai scump pentru un numar comparabil de canale ca in cazul transmisiei prin DTH.Si pot sa-ti spun ca nu se poate transmite intr-o retea mare doar cu insumarea RF a receptoarelor si amplifificarea lor in banda larga din cauza intermodulatiilor care apar. Basca ca receptoarele se vor bloca din 2 in 2 zile si atunci chiar ca te vor alerga pensionarii pe scari ca la 1907. In varianta propusa discutiei nu ai decat un AMPLIFICATOR dupa care urmeaza reteaua de distributie cu tap-uri , doar atat.

Pentru Rico
Daca ai sugestii pentru distributie DVB-T te rog sa le formulezi pentru ca sunt multiple solutii de abordare.Astept teme.
se pot folosi filtre acordate pe canal pentru suprimarea intermodulatiei.iar in asa zisul head end se pot pune receptoare "bune"nu conserve :D .de ce sustin acest punct?pentru posibilitatea vizionarii la mai multe televizoare in acelasi apartament

Seriously
26-03-2006, 12:35
1. Un atenuator ~rezistiv de 40-70dB nu inseamna o retea coax reala, mai ales portiunea din apartament unde cablurile sunt "coapte" de ani de zile.
2. Trebuie luate in calcul si pierderile prin mufare si dezechilibrele create de prezenta sau lipsa conexiunii catre anumiti abonati. Un cablu coax bun tot atenueaza 30 dB pe suta de metri la 1500 MHz.
Cu toate acestea, o astfel de distributie L-Band functioneaza decent daca mai este ajutata de anumite elemente:
- transponderul sa fie in partea de jos a benzii "low" sau "high" ca pe feeder sa circule semnalul la frecvente cat mai aproape de 950 MHz. Altfel ar fi de preferat un LNB "custom" made cu o frecventa a oscilatorului diferita de 9750 sau 10600.
- transponderele (daca e mai mult de unul) sa fie in aceeasi banda si polarizare. In caz contrar bugetul pentru gestionarea lor prin coax de fiecare abonat creste. Sa nu mai vorbim ca unii si-au ingropat deja in sapa un splitter chior rezistiv cand si-au zugravit apartamentul ...
- criptarea sa permita "share"-ul cartelei pe serial intre cele ~2 receptoare din acelasi apartament. Iarasi dificultati cu cablul suplimentar intre sufragerie si dormitor. Ca paranteza, sunt curios care va fi primul cablist care va avea CURAJUL sa-i explice abonatului ca trebuie sa cumpere cartele pentru toate cele 3 televizoare odata cu trecerea la digital...
- Antena e de preferat sa fie 1.5 - 1.8m ca semnalul amplificat sa fie cat mai curat si sa nu te lase cu ochii in soare cand afara e vreme urata. Un "voluntar" trebuie s-o si curete de zapada, caz in care concluzia e ca ar fi de preferat un offset ...
- distributia pe mai multe scari recomanda coborarea optica si splitarea optica a iesirii LNB-ului.
- asociatia de locatari te lasa sa gauresti blocul (multe scandaluri au avut loc atunci cand unii locatari au vrut sa-si puna centrale termice in bloc si au avut nevoie de coloana de gaz pe scara ...)
- si nu in ultimul rand locatarii trebuie sa coopereze, altfel daca tinem cont ca unde sunt trei romani sunt cel purin 4 pareri ... lucrurile se complica.
- in fine, cel mai mare dezavantaj este efortul logistic si financiar necesar si proiectarea investitiei cu buna stiinta fara date si telefonie, lucru care pe mine m-ar face sa analizez luuuung oportunitatea solutiei.
Viitorul este tot reteaua IP, cu televiziune IP, voce la fel etc. Daca internetistii de cartier ar avea ceva finantare si o solutie tehnica mai "finisata", eu as paria pe ei pe termen lung. Sau pe cablistii (operatorii) care inteleg lucrul asta (unii isi modernizeaza deja reteaua cu cablu hibrid coax+UTP). Intrucat si la noi se anunta batalii crunte intre operatori, timpul nu are cum sa lucreze decat in favoarea abonatului. Adica EU !

antecu
26-03-2006, 20:42
In primul rand am spus de la inceput ca este un experiment pur tehnic si are la baza componente special produse pentru o astfel de aplicatie. Sisteme SMATV sunt utilizate de ani buni in multe tari din vestul Europei care au avut un alt curs ( si spun eu normal ) al evolutiei sistemelor de receptie. De aceea multi operatori DTH au avut in vedere utilizarea retelelor SMATV ca suport de distributie a semnalului catre abonati sau utilizatori.

1. Daca componentele utilizate sunt corespunzatoare atenuarea pentru un bloc de 12 etaje cu 4 apartamente/nivel si 4 prize TV/sat in apartament masurate de la amplificator la priza terminala poate fi mai mica de 50 dB chiar utilizand un cablu RG-6 care are o atenuare de maximum 35-36 dB la 2150 Mhz. Este evident faptul ca nu mai poate fi folosit cablul coaxial dintr-o retea colectiva existenta care are o vechime de peste 30 ani si reteaua trebuie inlocuita in intregime asa cum ai spus cu echilibrare corespunzatoare cu prize terminale de inchidere si nu cu cablu coaxial conectat direct la receptor.
2. Daca reteaua de distributie permite transmisia pana la 2150 Mhz nu vad de ce nu s-ar transmite si in banda TV a canalelor receptionate local fie in analogic sau digital CARE NU COSTA NIMIC si in acest fel pot urmari la televizor si cei cu venituri modeste care nu-si pot permite abonament la cablu sau sa-si cumpere o antena satelit iar unii chiar nu vor.
3. Locatarii trebuie sa inteleaga ca este in interesul lor si ca costurile sunt mult mai mici si atunci nu cred ca ca vor mai avea ceva de obiectat.Nu cred ca s-a atins inca masa critica ( i-i spun eu ) la care abonamentul la cablu sa ajunga la valoarea la care telespectatorii sa caute o alternativa.Acesta este motivul pentru care firmele de cablu sau aliat imediat sa protesteze impotriva deciziei de marire a taxelor cu privire la drepturile de autor.Cu toata opozitia lor in anii care urmeaza preturile la servicii si implicit la cablu vor creste cu sau fara voia lor. Din pacate romanul este un specimen total diferit fata de alte popoare, cel putin deocamdata si adopta foarte usor idea : TRAIESTE-TI CLIPA fara sa aiba o viziune pe termen lung.
4. Pe de alta parte daca sunt multi abonati DTH intr-un imobil de locuinte nu m-i se pare normal ca o fatada de bloc sa fie plina de antene in balcoane si cred ca in anii urmatori se vor produce modificari in legislatie cu privire la constructii si vom avea surpriza ca vom fi somati sa dam jos antenele de satelit iar blocul va avea doar un singur sistem de receptie. Legislatia europeana nu e departe.
5. Sant convins ca vor fi operatori DTH care vor agreea idea de a folosi share si se va gasi o solutie de compromis cu privire la abonament cu mai multe receptoare. Se stie foarte clar ca o familie are cel putin doua televizoare in casa.
6.Retelele de calculatoare care sunt impanzite in tot orasul nu cred ca sunt o solutie pe termen lung datorita calitatii precare de realizare a retelelor de distributie cu cablu atarnat pe afara. Cred ca o varianta comuna TV+UTP prin aceiasi tubulatura ar fi solutia optima bazata pe un parteneriat "Internisti" si asociatiile de propietari. Televiziune IP , nu cred ca se pune problema cel putin deocamdata datorita costurilor.

Am prezentat aceasta varianta in mod clar ca o alternativa la CABLU si nu ca o solutie pentru cablu si are la baza o discutie tot de pe acest forum legata de faptul ca operatorii de cablu sunt un monopol al transmisiilor TV in Romania. Si sa nu uitam un lucru foarte important costurile sunt mult mai reduse si sunt foarte multi oameni care nu au locuri de munca.

antecu
26-03-2006, 20:42
In primul rand am spus de la inceput ca este un experiment pur tehnic si are la baza componente special produse pentru o astfel de aplicatie. Sisteme SMATV sunt utilizate de ani buni in multe tari din vestul Europei care au avut un alt curs ( si spun eu normal ) al evolutiei sistemelor de receptie. De aceea multi operatori DTH au avut in vedere utilizarea retelelor SMATV ca suport de distributie a semnalului catre abonati sau utilizatori.

1. Daca componentele utilizate sunt corespunzatoare atenuarea pentru un bloc de 12 etaje cu 4 apartamente/nivel si 4 prize TV/sat in apartament masurate de la amplificator la priza terminala poate fi mai mica de 50 dB chiar utilizand un cablu RG-6 care are o atenuare de maximum 35-36 dB la 2150 Mhz. Este evident faptul ca nu mai poate fi folosit cablul coaxial dintr-o retea colectiva existenta care are o vechime de peste 30 ani si reteaua trebuie inlocuita in intregime asa cum ai spus cu echilibrare corespunzatoare cu prize terminale de inchidere si nu cu cablu coaxial conectat direct la receptor.
2. Daca reteaua de distributie permite transmisia pana la 2150 Mhz nu vad de ce nu s-ar transmite si in banda TV a canalelor receptionate local fie in analogic sau digital CARE NU COSTA NIMIC si in acest fel pot urmari la televizor si cei cu venituri modeste care nu-si pot permite abonament la cablu sau sa-si cumpere o antena satelit iar unii chiar nu vor.
3. Locatarii trebuie sa inteleaga ca este in interesul lor si ca costurile sunt mult mai mici si atunci nu cred ca ca vor mai avea ceva de obiectat.Nu cred ca s-a atins inca masa critica ( i-i spun eu ) la care abonamentul la cablu sa ajunga la valoarea la care telespectatorii sa caute o alternativa.Acesta este motivul pentru care firmele de cablu sau aliat imediat sa protesteze impotriva deciziei de marire a taxelor cu privire la drepturile de autor.Cu toata opozitia lor in anii care urmeaza preturile la servicii si implicit la cablu vor creste cu sau fara voia lor. Din pacate romanul este un specimen total diferit fata de alte popoare, cel putin deocamdata si adopta foarte usor idea : TRAIESTE-TI CLIPA fara sa aiba o viziune pe termen lung.
4. Pe de alta parte daca sunt multi abonati DTH intr-un imobil de locuinte nu m-i se pare normal ca o fatada de bloc sa fie plina de antene in balcoane si cred ca in anii urmatori se vor produce modificari in legislatie cu privire la constructii si vom avea surpriza ca vom fi somati sa dam jos antenele de satelit iar blocul va avea doar un singur sistem de receptie. Legislatia europeana nu e departe.
5. Sant convins ca vor fi operatori DTH care vor agreea idea de a folosi share si se va gasi o solutie de compromis cu privire la abonament cu mai multe receptoare. Se stie foarte clar ca o familie are cel putin doua televizoare in casa.
6.Retelele de calculatoare care sunt impanzite in tot orasul nu cred ca sunt o solutie pe termen lung datorita calitatii precare de realizare a retelelor de distributie cu cablu atarnat pe afara. Cred ca o varianta comuna TV+UTP prin aceiasi tubulatura ar fi solutia optima bazata pe un parteneriat "Internisti" si asociatiile de propietari. Televiziune IP , nu cred ca se pune problema cel putin deocamdata datorita costurilor.

Am prezentat aceasta varianta in mod clar ca o alternativa la CABLU si nu ca o solutie pentru cablu si are la baza o discutie tot de pe acest forum legata de faptul ca operatorii de cablu sunt un monopol al transmisiilor TV in Romania. Si sa nu uitam un lucru foarte important costurile sunt mult mai reduse si sunt foarte multi oameni care nu au locuri de munca.

boy2good
27-03-2006, 05:13
ai dreptate in mare parte.inlocuirea cablurilor cu unele noi de buna calitate este imperios necesara.am studiat si eu problema dar eu mersesem pe ideea unui mic headend format din receptoare.astfel sistemul de distributie este mai "aerisit"(banda in care se lucreaza este mai mica).de grila de programe se pot bucura toti abonatii.
dupa cum ai spus este un experiment dar este si putin restrictiv :wink:

danisat
28-03-2006, 21:25
De cinci ani fac in fiecare zi acest lucru pt canal plus spaniol , antene comunitare ... E un sistem de receptie foarte fiabil daca se folosesc materiale bune . In acesti cinci ani am vazut fenomene si fenomene , cel mai important lucru in acest tip de instalatii este cablul... Bineinteles ca nici celelalte mecanisme nu sunt de neglijat. Folosesc ,cu foarte bune rezultate amplificatoare TELEVES MINIKOM cu 125 dbmv . In distributie sunt bune mecanismele pasive de FTE . Iar distributia in derivatie .

danisat
28-03-2006, 21:41
Din 2000 s-a dat legea telecomunicatiilor aici in Spania care zice ca toate locuintele noi trebuie prevazute cu tuburi interioare necesare distributiei oricarui mediu de teleco .Si cu mecanisme care sunt transparente la frecvente cuprinse intre 5-2150 mhz , deci prin acelasi cablu avem semnal in banda FM, VHF , UHF si FI . e mai usor de lucrat in aceste conditii si se evita astfel antenele de pe balcon , cablurile expuse la vedere etc...

antecu
28-03-2006, 22:35
@Danisat
I-mi pare bine ca i-ti exprimi punctul de vedere avand in vedere ca povestesti experienta ta din Spania. Ceea ce spui am vazut cu ochii mei si stiu ca nu este o poveste. Din pacate foarte multi nu inteleg din Romania sau neaga cu buna stiinta aceasta alternativa care ESTE MULT MAI IEFTINA decat alte tipuri de distributie TV. Faptul ca poti avea acces si la TV analog sau digital , FI SAT si radio FM si DAB intr-o singura instalatie la care daca adaugi si internetul ar fi de lucru pentru o groaza de tipi din domeniu. Daca unul din viitorii DTH care apar pe piata ( si confirm intentia unui al 5-lea de a face platforma DTH ) are idee de SMATV si intelege mecanismul care asa cum spuneai se aplica de ani buni in Spania , Franta , Italia nu este decat un pas pentru concretizare.

danisat
29-03-2006, 21:26
@antecu
Asa e ,dar pentru a se aplica asa ceva totul trebuie sa inceapa de la inginerii in telecomunicatii , dupa care dth-urile sa ceara o noua lege de teleco care sa se aplice la orice constructie noua ...dar nu cred ca se gandeste vreunul din ce precizati , la asa ceva. Poate instalatorii (profesionisti , daca sunt) sa ia atitudine sau chiar sa aplice pe cont propriu. Dar si asta este dificil . In general schemele si calculele nu sunt grele , nu trebuie neaparat sa faci facultatea pentru asta , in schimb trebuie sa fii bine documentat si sa ai aparate de masura bune . Dar mai sunt multe de facut in tara noastra pana sa ajungem la un nivel asemanator...Iar daca e nevoie si sunt instalatori interesati de asa ceva pot o saptamana pe an sa strang un grup care vor sa invete si sa fac teoretic si practic 7-8 ore pe zi cu ei. O saptamna cat am concediu...Dar eu nu am medii de organizare pentru asa ceva , eventual pot sa aduc materiale si instrumente.

boy2good
30-03-2006, 09:19
e destul de grav ca la toate constructiile noi se pune si cablu pentru catv sau satelit dar de proasta calitate(cel mai ieftin).iar distributia se face cu cabluri inodate de parca ar fi cabluri de curent :lol:

danisat
30-03-2006, 16:00
Cu cat a avansat tehnologia in ziua de azi , ceea ce spui tu( @boy2good) e foarte grav , denota cat de avansati suntem, si nu se trateaza de costurile materialelor

ema11
30-03-2006, 19:37
Eu am impresia ca cineva incearca aici sa isi vinda echipamentele ale caror
preturi sunt nu exagerate,ci de-a dreptul incredibile pentru piata din romania!

danisat
30-03-2006, 19:56
Eu am impresia ca cineva incearca aici sa isi vinda echipamentele ale caror
preturi sunt nu exagerate,ci de-a dreptul incredibile pentru piata din romania!
@antecu
Vezi de ce nu cred eu ca se poate face treaba in Romania...
@ema11
daca aduc materiale , le aduc pentru experimente si pentru a vizualiza faptul ca se poate ..si mai bine! Eu nu am materiale de vanzare , pur si simplu le imprumut de la firma unde lucrez si le restitui la intoarcere.
Chiar crezi ca sunt exagerate ? Nu stii despre ce vorbesti....

antecu
30-03-2006, 21:25
Repet inca odata , am facut doar niste masuratori si ma refeream strict la parametrii tehnici.
Incerc sa va spun cum se fac lucrurile in alte tari spre care cred ca tindem.

@ema11
Nu am intentia de a face o polemica referitoare la preturile practicate de o firma sau alta. Este optiunea fiecaruia de a opta pentru componente de la un producator sau altul. Din pacate foarte multi confunda produsele end-user cu cele profesionale sau cele de marca cu cele no name sau contrafacute. Si aici ma refer la parametrii tehnici reali ai produsului. Pe de alta parte i-ti garantez ca nu se pot realiza instalatii complexe cu componente de slaba calitate. Si nu ma refer la receptoare , amplificatoare si alte lucruri "scumpe" ci la banalul cablu coaxial si distribuitoare.Sant convins ca odata cu integrarea europeana anuntata lucrurile vor intra pe fagasul normal si in Romania.

danisat
09-04-2006, 23:58
@antecu
ce amplificator este CA-730? Adica de cine-i facut?
Iar motorul h-h nu are atenuare mai mare de 5-6 db , in schimb baga un zgomot mai mare care se reflecta in c/n .

antecu
10-04-2006, 18:08
@danisat
Stiu ca motorul HH aduce zgomot dar nu asta e ceea ce am vrut sa masor. Am crezut ca de regula un amplificator mareste BER-ul cu un ordin de marime si am vrut sa testez acest lucru.Am constatat ca folosind 2 amplificatoare in cascada , unul de FI-SAT , celalalt combinat terestru+sat la nivele de iesire de peste 110 dBuV , BER-ul a suferit doar o dublare. Din acest lucru deduc ca pot fi folosite intr-o retea 3 amplificatoare inseriate si receptoarele sa functioneze bine mersi cu conditia ca BER-ul la plecare ( la iesirea LNB-lui ) sa fie mai bun de 10-5.Despre CA-730 am sa-ti trimit un mesaj separat , nu vreau sa fiu acuzat ca fac reclama.

danisat
10-04-2006, 22:24
Nu un amplificator nu mareste BER-ul cu conditia sa nu-l dai la maxim unde poate satura semnalul .Chiar daca un amplificator (in caracteristicile tehnice) spune ca iasa 120 db , noi trebuie sa stim ca iasa cu o singura frecventa in 120 db . Deja daca bagam 5 frecvente (sau 30 in Astra) puterea maxima de iesire trebuie scazuta cu o anumita constanta,( fiecare producator de echipamente ar trebui sa difuzeze beneficiarului aceste sau aceasta constanta). Deci in momentul instalarii amplificatorul se regleaza in functie de BER. Dupa aceea in functie de calitatea cablului si a mecanismelor de distributie(tinand cont de schema folosita ) se aplica reamplificatoare . Pentru ca reamplificatoarele nu trebuie sa fie acelasi model cu amplificatorul(amplificatorul amplifica separat FI , separat UIF si separat FM ...etc , iar un reamplificator reamplifica tot ce vine pe cablu amestecat ) . Altfel trebuie aplicate mecanisme de separare a benzilor de frecventa.
La iesirea lnb-ului intotdeauna trebuie un BER de -7 ,astfel antena nu e reglata bine .Iar cu CA-730 care are un zgomot mai mic de 8 trebuie sa-ti plece pe retea cu un BER de -7 fara discutie...Da, poate ca nu cu 110 db dar trebuie tinut cont de calitate , astfel reamplificatoarele nu servesc la nimic (le dai sa amplifice zgomot , asta iti amplifica..zgomot)

florynus
11-04-2006, 01:47
M-ati bagat in ceata. :oops:

smv167
11-04-2006, 13:27
Salut !
Incerc sa mi fac o idee despre ce povestiti voi , dar deocamdata ma incurc la cresterea BER ului intr un dispozitiv pasiv fara ca c/n sa scada sub o valoare dictata de ultimul element din lantul de transmisie a informatiei .
Si mai sint curios cum arata legea spanilola din domeniul TC cu privire la constructii ( nu spun ca nu sint si legi aberante , dar de obicei erau apanajul statelor anglosaxone/sua )
S'auzim de bine !

antecu
11-04-2006, 19:43
BER-ul poate varia teoretic intre 0...1. Valoarea 0 reprezinta transmiterea informatiei in format digital fara erori. Cu cat ne apropiem de 1 rata erorilor este mare deci erori in transmiterea informatiei.BER-ul este legat de C/N , cu cat C/N este mai mare cu atat BER-ul este mai mic. De regula plaja C/N este intre 7...15 dB , sub 7 deja incep problemele , peste 15 nu prea mai merge oricat de mare ar fi antena. Degradarea C/N-lui sau cresterea BER-lui se datoareaza in principal componentelor active , cele pasive au un aport mai mic. In principal problema de baza este ca nu poti inseria intr-o retea ( si in cazul de fata ) a mai multe amplificatoare deoarece scade C/N ( creste BER-ul ).

Legea spaniola cu privire la retele de distributie in cladiri ( rezumat ) @danisat sa ma completeze ca e mai in tema , eu am doar documentele si cateva informatii de la o firma producatoare :

1. cladire noua - trebuie proiect de retea de distributie semnal TV ( ceea ce ne intereseaza pe noi ) , telefonie , internet - adica tubulatura cutii de jonctiune , nise, spatiu pentru head-end , alimentare retea,prize de pamant ,deci infrastuctura etc
2. cladire veche care se renoveaza - la fel trebuie proiect
Pe langa primarii exista un birou care avizeaza aceste proiecte , nu ai proiect nu poti sa construiesti sau sa renovezi , altfel pe barba ta - amenda destul de mare : 30.000 euro.
Acum reteaua de distributie pentru TV trebuie sa fie minim dubla , adica cu 2 cabluri coaxiale , la fiecare apartament exista un FINAL NET POINT de la care pleaca un singur cablu in apartament. Banuiesc ca este pentru siguranta. In functie de numarul de camere fiecare apartament are un numar de prize. Parca daca tin eu minte pentru un apartament cu 3 camere trebuie sa aiba prize in 2 camere+bucatarie.Nu mai caut in lege ca are peste 200 pagini.
Reteaua de distributie TV trebuie sa poata transmite FM+TV si banda FI satelit.
Intro cladire noua nu poate exista decat un singur sistem de receptie ( adica un singur catarg cu antenele aferente ) , pentru cladiri vechi numarul de antene trebuie sa fie de maximum 30% din numarul de apartamente.
Deci DTH nu se poate decat prin reteaua comunitara.
Sunt precizate nivelele de semnal la antene terestru analog/digital TV si radio si satelit functie de tipul localitatii : oras mare , mic,comuna. Amintesc acest amanunt pentru ca daca ar fi sa existe si o lege similara la noi emitatoarele terestre ar trebui inchise in marea lor majoritate ( vezi Prima TV in Bucuresti care e o bataie de joc ). Deasemenea sunt precizate nivelele de semnal si C/N ( BER ) la prizele de abonat functie de tipul de semnal receptionat : radio FM sau DAB , TV analogic sau digital , SAT.

danisat
12-04-2006, 00:17
De fapt BER`inseamna urmatoarea formula : BER=bits eronati/biti totali transmisi.
In realitate cele doua retele intr-o comunitate serveau pentru cele doua DTH-uri VIA Digital si Canal Satelit(intr-una din retele venea UIF+VIA iar in cealalalta UIF+Canal+satelit in FI) , astfel incat beneficiarul se putea abona la oricare DTH dorea , decat schimba cablul care intra in casa de pe o retea pe alta (daca era nevoie) . Foarte simplu...
La doua incaperi se instaleaza o priza (exceptand baia si debarale) iar minimul sunt 2 prize.
In semnal digital (oriunde ar fi :oras comuna...) trebuie sa aiba 58db, in analogic difera in functie de asezare intre 48 si 74 db.
Dar o caracteristica interesanta au , la sfarsitul constructiei ,ingineri trebuie sa masoare in diverse puncte ale edificiului intensitatea semnalului care este cuprins de exemplu in FI intre 47 si 77 db.
Aici am vazut puse cel mult doua amplificatore int-o retea care acopera cam60-70 de apartamente , de aceea nu inteleg de ce faci incercarea de a pune al treilea... Iar asa vorbind eu cred ca se poate pune , totul e sa faci calculele si sa le respecti , cel mai important e sa nu saturezi amplificatorul punand maximul de putere(acolo in general se pierde vizibil din C/N si creste vizibil BER-ul)
Dar o sa fac si eu experienta asta sa pun 4 amplificatoare si am sa-ti comunic ...

cezar
12-04-2006, 01:47
Sunt de acord cu expunerea facuta de Danisat si de Antecu , dar toata aceasta munca a voastra NU va avea o finalitate in Romania in viitorul apropiat si presupun ca stiti de ce!
1.legislatia ,prezinta asa de multe lacune (nu spun ca cea de aici din Spania nu lasa loc interpretarilor sau ca nu este permisiva) incat cred ca eforturile voastre se vor lovi de un adevarat zid din otel .nu beton
2.interesele unora de a detine monopolul sunt prea mari.
3...puterea financiara a omului de rand este foarte scazuta (m-am vazut pe mine in diferite ipostaze).
4.mentalitatea celor multi .Daca ala are --de unde are?.....sau si mai rau --Da-l dracu ca nu ma intereseaza ....eu imi fac numai pentru mine! etc...etc...

Am lucrat 2 ani in Sanyo in Tudela si mi-au trecut prin mana lucruri pe care , ca biet inginer roman nici nu visam sa le ating ,racuri intregi Hameg si Tektronix .....bijuterii!
Acum in Fermax in Valencia am vazut altele mai high.
De ce am spus toate acestea ,fiindca intrebarea obsesiva ramane..?
Cand si cu ce vor putea bietii romani sa-si injghebeze un astfel de sistem,
avand in vedere statisticile relativ sumbre privind nivelul de trai sub limita decentei pentru multi dintre noi.
Credeti voi ca isi permit multi in Romania sa -si instaleze o linie de nivel mediu spre inalt sa spunem un Alcad pentru o instalatie comunitara ,eu personal cred ca nu!
prioritar pentru romanii de rand este sa-si plateasca datoriile luna de luna la stat si sa-si asigure mancarea .
.
ps ---Studiul vostru finalizat si copertat elegant ,depus pe masa unui patron de la o societate de cablu si sa vedeti ce ochi face.VA TRAI CU IMPRESIA CA ATI VENIT SA-I LUATI SUNCA DIN FASOLE.
Asa ca dragilor pana la invingerea birocratiei ,drumul este foarte lung si plin de obstacole la tot pasul ,pe care sper si eu ca cei tineri sa-l poata strabate si sa invinga mentalitatea retrograda ce domneste atat la nivelul plebei cat si in cercurile distinse ale societatii romanesti.
Si vorba cuiva pe vremea Eropei Libere

Sa auzim numai de bine...pentru tarisoara asta a noastra a tuturor

multumesc pentru timpul acordat citirii acestor randuri
Cezar

boy2good
12-04-2006, 07:01
@cezar nu spun ca nu ai dreptate dar acest forum e un schimb de informatii.pentru mine a fost foarte util acest topic pentru ca am invatat lucruri noi.se poate utiliza acesta constructie si la case particulare nu neaparat la blocuri :D

smv167
12-04-2006, 09:46
Nu un amplificator nu mareste BER-ul cu conditia sa nu-l dai la maxim unde poate satura semnalul .
Chiar daca un amplificator (in caracteristicile tehnice) spune ca iasa 120 db , noi trebuie sa stim ca iasa cu o singura frecventa in 120 db .
Deja daca bagam 5 frecvente (sau 30 in Astra) puterea maxima de iesire trebuie scazuta cu o anumita constanta,( fiecare producator de echipamente ar trebui sa difuzeze beneficiarului aceste sau aceasta constanta).
Salut !
Tenic , banuiesc ca orice dispozitiv are intervale pt variatia semnalelor de intrare deci presupun ca cresterea prin amplificare chiar redusa a nivelului unui parametru de intrare peste o limita constructiva a dispozitivului duce la functionare anormala ( LNB out - 25 dBm -> amplificator 20 dB => semnal peste specificatiile de intrare ale receptorului - 65 , -25 dBm )
Amplificatoarele sint calculate pt o banda de frecvente , iar in banda se specifica maximul acceptat pt variaria amplificarii .
Chestia cu frecventele pe Astra ma nedumereste profund :
LNB are amplificator incorporat ( dupa mixer ) , ar trebui ca pe Hotbird ( multi transponderi pe oricare banda selectata ) sa am default amplificarea ( in LNB ) mai mica ?
Privind legislatia :
In UE legislatia armonizata se ocupa doar de anumite domenii de ex in domeniul liberului schimb de marfuri se poate impune pt o categorie de produse sa fie conforme cu specificatiile prestabilite ( o cerinta comerciala ) ; in domeniu constructiilor specificatiile prestabilite nu prevad decit domeniile de interes general ( siguranta , sanatate , mediu etc )
Legea de care spuneti voi este o lege locala ( Spania )
Cind va fi cerere vor fi si la noi ( reglementarile tehnice cred ca sint ) pina atunci numai voluntar ( credeti cumva ca daca un instalator simte profitul mai asteapta legea ? )
Cit priveste sculele de marca ... ca si la metrologie , poti face trasabilitatea bunului pina la sursa ? daca da atunci ai primit ce ai platit ; daca nu ... nu !
Si daca asteptati ceva de la intgrare : Dacia a retras de pe piata la service masini pentru ca , cricul le facea periculoase in trafic .... :lol:
S'auzim de bine !

danisat
12-04-2006, 16:01
@cezar ... ai vorbit ca un "teacher" . Dar peste 25-30 de ani sigur se va schimba in bine...pana atunci trebuie sa ne pregatim teoretic si desigur practic sa nu pierdem legatura cu noile avansuri tehnologice
@smv167
Nu ma refer la amplificatorul intern al LNB-ului , ci numai la amplificatoare externe , dealtfel in cataloagele diverselor firme de echipament apare o astfel de caracteristica. Dar adevarul e ca fiind un amplificator,chiar interior, cred ca e construit dupa aceeasi idee si ar trebui sa aiba acelasi comportament. Nu stiu , asa ca ma voi documenta si nu te voi contrazice!

Sa auzim numai de bine...pentru tarisoara asta a noastra a tuturor

smv167
13-04-2006, 07:53
Dar peste 25-30 de ani sigur se va schimba in bine...

Salut !
In Ro au inceput citeva proiecte de constructii rezidentiale private , ar fi interesant de stiut mai multe despre ,, filosofia" adoptata .
Termen de comparatie : cind vine canicula cresc vinzarile de instalati de aer consitionat ( individuale ) ; acum 3 ani stiu ca la arestul politiei ( pe bune ) s a montat o instalatie colectiva ( deci se poate ) . incet ... incet ...
S'auzim de bine !

boy2good
13-04-2006, 08:04
probabil ar trebui luata legatura cu proiectantii de case pentru ca ei trebuie sa fie atenti cu ceea ce cer proprietarii.stiu ca toti proprietarii de case doresc acces la cablu si telefonie dar ce primesc in schimb :(

antecu
13-04-2006, 18:36
@smv167
Au inceput sa apara firme care sunt propietari de cladiri ( blocuri ) sau grupuri de cladiri care inchiriaza apartamente si care au inteles ca solutia cea mai avantajoasa pentru ei este SMATV. Ei nu accepta CATV din cauza ca majoritatea chiriasilor sunt straini iar DTH cu antena individuala nu permit din cauza degradarii cladirii. Din pacate sunt putine cazuri cel putin deocamdata. Cat despre sisteme colective la politie nu am intalnit in schimb penitenciarele sunt interesate pentru receptie colectiva canale publice. Conform normelor europene penitenciarele trebuie sa aiba instalatie de antena colectiva. Pana acum cred ca am furnizat echipamente cam pentru 6 locatii de acest fel.

@boy2good
Din pacate proiectantii de case nu au habar de acest aspect.
Daca ne referim la arhitect , el chiar nu are habar. Cel care proiecteaza partea de instalatii si in special cele electrice nu cunoste domeniu si nu se baga. Aici chiar ca m-am lovit de un zid de otel cum spune cineva mai sus.Pentru cei care se ocupa de partea electrica se are in vedere instalatia de alimentare 220V, aer conditionat , telefonie si eventual retea de calculatoare si cam atat. Cei care se ocupa de curenti slabi( de regula fac telefonie , retea de calculatoare si interfonie ) nu au idee de retea de TV. Partea de TV e lasata in ceata si sa se descurce propietarul cand se muta. Si de regula acesta cheama un electrician de doi bani care trage un cablu turcesc ca intr-o instalatie de electricitate legand cablurile intre ele dupa care propietarul realizeaza cand isi pune cablu ca se vede ca dracu sau da alte gauri prin geamul termopan ( cum am mai vazut ) ca sa-si puna o antena de satelit si urmareste doar la televizorul din living.Am discutat cu sute de firme care fac partea de instalatii electrice si raspunsul a fost unanim : nu se baga ca nu cunosc.
Pe de alte parte firmele de constructii fac ofertele "barbierite" adica fara instalatii suplimentare pentru a merge cu pretul cat mai jos. Deci despre distributie TV nici nu pomenesc.

De regula discutia cu propietarul se face cand casa este la gata iar instalatia TV existenta este inutilizabila. De aici incepe circul pentru ca eu insist sa se schimbe cablurile si modul de realizare a distributie pentru ca altfel nu merge , propietarul e nervos ca trebuie spart prin casa si se face in mod inevitabil mizerie. Unii renunta , alti accepta cu greu sa mai schimbe ceva , cam asa este. Cu cine am discutat am insistat sa se faca macar pe baza cererii propietarului un proiect , sa sa traga cablurile cand cladirea e inca la rosu dupa care sa se realizeze reteaua fie ca e satelit , cablu antena terestra etc. Nu ai cu cine discuta , romanul este de principiul : TRAIESTE CLIPA , nu se gandeste ce vrea sa faca maine , poimaine..... Si lozinca asta e valabila in toate din pacate.

smv167
14-04-2006, 07:12
Salut !
@smv167
Cat despre sisteme colective la politie nu am intalnit in schimb penitenciarele sunt interesate pentru receptie colectiva canale publice. Conform normelor europene penitenciarele trebuie sa aiba instalatie de antena colectiva. Pana acum cred ca am furnizat echipamente cam pentru 6 locatii de acest fel.
Eu am spus de arestul politiui si de climatizare ( incalzire/racire)

Hentz ! ( cu mina !)
Cum se calculeaza factorul de zgomot echivalent pt un lant de diporti inseriati :
F = F1 + ( F2-1)/A1 + (F3-1)/A1A2 + ... + (Fn-1)/A1xA2x...xAn-1)
Diportul k caracterizat prin : amplificarea Ak ; factor de zgomot Fk
Se pleaca de la caracteristicile necesare la iesire ; si se determina sau lantul de diporti sau semnalul la intrare .

Tradare , tradare ... dar s-o stim si noi !
La iesirea LNB sint posibile urmatoarele :
Vh ; Vl ; Hh ; Hl - sirma spre casa este una singura , deci razboi in toata regula !

S'auzim de bine !

antecu
14-04-2006, 09:10
@smv167
De acord : formula este corecta dar a verificat cineva in practica intr-un lant complex de distributie ?

Am spus din capul locului ca acest sistem se preteaza doar la transmisiile DTH care sunt in aceiasi polaritate , exemple : Premiere , Canal Digitaal , Digital + pe 30 vest , partial CanalSat France. Si nu vad inversunarea multora de a se vedea cat mai multe programe care a ajuns un fel de sport national in tara asta.Nu inteleg care este problema daca se pot urmari un numar de 20-30 programe in conditii optime la un pret de cost mult redus fata de cablu. Care e logica? Altfel tehnic vorbind exista solutia conversie FI-FI este singura care poate fi utilizata , de aceea multe receptoare au optiunea SMATV. Sa nu spui ca exista varianta cu multiswitch ca nu tine. Si aici nu ma refer la retele cu 8-16 utilizatori cu lungimi scurte ci la variantele cascada cu 50-100 utilizatori. Diafonia este mare intre polaritati si existand diferente mari de nivel intre transpondere sistemul functioneaza nesigur. Sau alta varianta : transmodulatoare QPSK-QAM in care se face translarea in banda joasa unde e mult mai usor de realizat reteaua. Dar toate aceste variante costa. Eu intial vorbeam de o solutie minimala ca pret in care sa se poata transmite canale TV locale terestru si banda FM care sunt moca iar cine are punga mai groasa poate viziona si pachete de pe satelit cu programe extra. Asa cum a spus si prietenul Danisat mai sus care lucreaza in domeniu , cine ar putea avea interes in acest domeniu : simplu , o firma DTH care nu are si firma de cablu si care are interes sa-si capteze clientii firmelor de cablu.

smv167
14-04-2006, 09:43
Salut !
De verificat factorul echivalent de zgomot pt un lant complex de distributie ..... recunosc cinstit ca nu am vazut asa ceva .Dar am facut estimarea pt instalatia mea ( inainte de achizitionare ) .
Partea a doua .... constatare pur personala ca nu este pt mine .
<<Inversunarea de a vedea multe canale >> vs libertatea de alegere .
Revenind la subiect evolutia cred ca este spre DVB T / C care pot oferii ieftin duplex ( comunicare ; dialog vs monolog )
S'auzim de bine !

boy2good
14-04-2006, 13:20
eu ma gandeam la o retea in stea pentru a usura partea de distributie

boy2good
14-04-2006, 15:47
pe un cablu utp se poate conecta si romtelecomul si internetul stiind ca pentru internet sunt necesare doar 4 fire din cele 8?

antecu
14-04-2006, 16:08
Cand vorbeam de 'inversunare de a vedea cat mai multe canale' nu ma refeream la cei pasionati care cunosc programele si care doresc in mod puctual un anumit program ci la publicul obisnuit care oricum statistic vorbind nu urmareste mai mult de 10 canale TV. Si atunci intrebarea pe care ar trebui sa si-o puna un om cu scaun la cap este : de ce sa platesc 60 programe la care oricum nu ma uit.

danisat
15-04-2006, 00:26
Daca aveti vreo cerinta in acest domeniu , dati-mi urmatoarelele detalii :
1) Cate prize sunt in apartament
2)Cate apartamente sunt pe etaj
3) Cate etaje sunt in bloc
4)Cate blocuri vreti sa inseriati
5) Grila de programe sau DTH-ul care vreti sa-l receptionati
Eu va generez schema si eventual cat costa dar am nevoie de preturile distribuitorilor vostri.
Sau va pot da , un program de la televes de evaluare pe trei luni, care va genereaza schema in fuctie de legea de aici , care este oricum etalon pt Europa , si mai am mandria sa spun ca seful meu este unul dintre pionierii acestei teorii.

boy2good
15-04-2006, 06:20
pune-o aici sa o avem si noi.

danisat
15-04-2006, 11:33
http://www.televes.com/cast30/download.asp

antecu
15-04-2006, 12:27
Am instalat programul.M-am jucat un pic cu el. E interesant dar din pacate e in spaniola si nu inteleg aproape tot. Si baietii sunt destepti au bibliotecile doar cu componentele lor pe care trebuie sa le sti foarte bine dupa coduri. Altfel e foarte greu sa realizezi reteaua. Astia ai mei folosesc Office Visio care este foarte usor de utilizat si se pot scoate schemele in word sau pdf. Si bineinteles au bibioteca de componente. Am sa va postez o schema ca sa vedeti cum arata.[/url]

danisat
15-04-2006, 12:40
da in realitate programul e sa te joci cu el .

danisat
15-04-2006, 12:47
Adevarul e ca eu nu am nevoie de programe ca sa fac o schema ,fie ea si complicata , pt ca aceste programe sunt orientative , sunt teoretice , practica este cea care poate schimba o schema teoretica

boy2good
15-04-2006, 18:18
@antecu ai pm

danisat
16-04-2006, 21:18
http://www.speedyshare.com/749623122.html
http://www.speedyshare.com/139747448.html
Fotografii de la un bloc de 38 apartamente ...locul unde se gasesc amplificatoarele si masuratoare in astra la o frecventa destul de delicata unde BER-ul este perfect-8

danisat
16-04-2006, 21:22
Si aici la parter dupa o pierdere de 37 db BER-ul continua sa fie perfect (-8
http://www.speedyshare.com/822319186.html
http://www.speedyshare.com/135408565.html
data viitoare fac cu c/n si puterea care o pierde....

antecu
17-04-2006, 09:04
Am vazut pozele si sunt interesante. Problema in cladirile din Romania este ca nu sunt prevazute spatii speciale pentru amplificatoare si elemente de distributie. Apoi trebuiesc perforate plafoanele care au grosime de 20 cm si atarnate cablurile pe perete pentru ca costul unor cutii metalice ar mari pretul instalatiei.

Apropo , stie cineva unde pot fi gasite niste cutii metalice inchise ( 300x200x100 ) la un pret mai rezonabil in care sa poata fi montate : distribuitoare pentru TV si swich-uri pentru retea de calculatoare.

mercury70
18-08-2007, 23:37
Toate bune si frumoase, dar daca se mai introduce un transponder in alta banda, polarizare sau chiar alt satelit, trebuie sa-ti stergi urma, ca astia or sa te caute cu furci, coase si topoare, ca la 1907.
Unii rad de treaba cu transponderi, dar sa stiti toti cu TP-urile verticale si acele emisiuni ca AXN Crime,Axn SciFi, numa bataie de cap itzi dau de ex la un decodor dublu.
De ce? ca nu este adevarat ca se poate viziona numai la unul dintre cele doua decodoare.
Nu este adevarat.
Nu cu o antena in custodie si bucla LOOP OUT.
Cu doua antene da sau cu LNB TWIN da' cine vrea sa investeasca cca. 100 ron asa pe nimic?
Ar fi indicat sa fie numa emisiuni pe TP-uri horizontale sau pentru Decodoare Twin sa dea in custodie LNB-uri Twine.
Asa ar fi corect, dupa parerea mea.
Aveti cuvantul toti care sunteti in cauza.
Nu veniti cu idei prostesti mai ales cei care nu au avut de a face practic cu dec.Twin.
Rog seriozitate

larssen
22-11-2007, 14:17
Astept Oferte Ptr Antena Colectiva Hote 100tv Loc Floresti Jud Cluj Tel O722277120